香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Benson的私人空間

升級   0%

該用戶從未簽到

HI BENSON....你全馬上年317....好快 !

升級   0%

該用戶從未簽到

早場甘多人架 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

太多速度課,好容易攰... 多D休息!.
上幾個星期我因為太多速度課,傷了筋....我E個星期終於要休息!.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 benson 於 2010-5-13 12:49 發表
多謝miller兄提點, 受傷真是運動的最大敵人, 尤其是急切求進步的, 受傷會係必然後果, 上年我傷了半年, 一定要引以為戒, 但可幸的是每次傷後復原得好, 都會使身體更加強壯
依家我正在考慮緊繼續以interval來增加速 ...

我都係甘安慰自己...

升級   0%

該用戶從未簽到

今朝全身好舒適 <---- ...通常我跑完第二朝起唔到身,要"蚊"床邊先可以起身!

升級   0%

該用戶從未簽到

成日見你玩2K x5....係唔係要玩唔同距離,沒咁悶 ?
eg 1K X 8, 800m X 10 ? or 5K x 2..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 benson 於 2010-5-26 09:19 發表
練耐力, 1k x15, 7分鐘跑連休
1.   1'34"25, 1'33"72, 46"99 (共3'54")
2.   1'35"31, 1'34"80, 47"30 (共3'57")
3.   1'34"04, 1'34"54, 47"32 (共3'56")
4.   1'35"32, 1'36"42, 46"93 (共3'59")
5.   1'32"6 ...

耐力驚人!
我跟泰基...一般係1K X 6... 頂多 x 8, ........
天氣熱,跑1K X 15,第二日一定好攰 !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 benson 於 2010-5-31 11:53 發表
Miller兄, 多謝你指點
昨日作了5K公路測試,普施健10k路線,3'46, 4'06, 4'07, 4'19, 3'58, 共20'18, 比四月尾進步40秒
中途遇到背囊明,唔知你識唔識,他一路跟住我,事後指出我落地重,可能小腿發達而下意識用小腿發力,長跑應該落地輕而快,要落地即彈出去,要我多d以慢跑來練,注意提腿送髖,鎖腰

慢跑唔係好辛苦,有時間思考.可以做到放鬆,提腿送髖,鎖腰,....而快跑好多時為了快,辛苦得滯,成個FORM會散晒.所以我覺得反而要以快跑來練提腿送髖,鎖腰...更加有效,直接.