香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Benson的私人空間

升級   94.74%

該用戶從未簽到

Hello大家好, 我叫benson, 係沙田跑友, 見長跑網討論區咁熱鬧, 所以過來趁熱鬧先  
為何叫私人空間, 因為渣打後多數都係自己一個練跑, 時間, 地點和方式可以自由選擇, 又可以訓練耐性, 自制能力, 雖然沒有跟別人競爭, 卻可以不段地自我挑戰  
話雖如此, 一星期通常會出去跟跑一次, 例如極速飄移
目標好簡單, 全馬豁出去(上年317), 半馬容後再談(前年137), 唯獨10k堅持同40min搏命(上年年頭42'14), 上年為了40已經搏到傷晒, 今年大致康復, 再接再厲

+1 0
上一篇︰祝spmho ching, 4月30日生日快樂下一篇︰祝angkso (TKO Uncle)4月30日, 生日快樂~~

升級   94.74%

該用戶從未簽到

多謝阿賢, 齋老味加油
齋老味ching, 大家都係沙田友, 不過你張相睇唔到你的樣貌, 下次有機會遇到, 同我打個招呼呀

升級   94.74%

該用戶從未簽到

Oscar, 好開心長跑網討論區原來是open的, 可以俾所有長跑愛好者互相交流, 值得一讚是長跑網比較尃長跑, 唔似香港討論區的長跑版, 多中短跑, 又多初哥
不過吹水唔係我強項, 可能好多時唔識回應, 大家唔好見怪

升級   94.74%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-4-30 13:09 發表
其實我地當中好多都係初哥,好多跑友都唔係專業。
長跑網近年已不單講長跑,亦有操山,三鐵等討論.......
你有機會都可以join吓各區約跑,佢地有時跑山,有時跑街,有時跑場.......say個hi就得架啦!

多謝你的介紹

升級   94.74%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-4-30 13:38 發表
HI BENSON....你全馬上年317....好快 !

跑光愛馬拉松, 同Oscar一齊跑咗兩年, 於運動場轉105圈, 全平路, 唔厭悶可以一齊玩下 不過今年未必玩

升級   94.74%

該用戶從未簽到

原帖由 hkyen 於 2010-4-30 13:54 發表

我都會跑下沙田既 轉105圈唔會悶死咩

所以首要條件是唔厭悶

升級   94.74%

該用戶從未簽到

搏命搏命搏命搏命搏命

升級   94.74%

該用戶從未簽到

多謝狗哥, 黎緊幾時比賽呀, 希望影到你

升級   94.74%

該用戶從未簽到

因為星期日斧山跑友搞的10公里計時賽,時間不太就自己,十五十六,唔知去唔去馬,所以今晚放棄了備戰,去了玩飄移,跑 12K,起步大家居然好慢,頭1k 4分28,之後加速,經過馬場時,三個200m分別是49"92,48"60,49"50,嘩,竟然係4'/K,我居然可以輕鬆應付,半程6k一路緊追Kitty,時間為24'52"47,回程見Kitty稍為放慢,於是更加緊貼,但始終唔敢過,亦是無能力過,每次近d佢又快d,過了水警基地後我有點爆,有點氣頂,有點小腌痛,與她距離遠了點,經過馬場時,三個200m分別是 51"56,51"12,51"12,最後1K  4分26,因要追回不跑隧道的距離,於運動場再跑多200m,53"37,12K總共 51'25"
最近速度是快了,但卻頻頻爆,我估是因為身體一時間未適應,希望好快可以過渡這困難時期

升級   94.74%

該用戶從未簽到

Oscar, 成日聽到朋友跑傷真係好無奈,而且好驚發生在自已身上,希望你好快康復,為你禱告!

升級   94.74%

該用戶從未簽到

原帖由 阿賢 於 2010-5-1 10:04 發表

要有好強既意志力

同時好易傷,因為要不斷地轉轉轉

升級   94.74%

該用戶從未簽到

早上6:30出門起步,至科學園會合大埔幫,回路跑梅子林,最後於雙橋再會,共跑了個半鐘,今日興幸得到大埔幫三大高手的個別指導,仔細從後觀察,又以身體作試範,可惜資質低,到現在還未領會得到,但無論如何,還是要感謝羅 sir,梁仲偉和菜遠

升級   94.74%

該用戶從未簽到

兆鵬兄: 我知道佢地極少練速度, 詳細唔知, 只知道佢地星期四練的tempo run, 例如
上星期四: 3 X 3.2 K, 步速 22s/100m, 即 128 一圈, 每組間以 400m 慢鬆;
前星期四: 5 X1600m, 步速 22s /100m, 中間間以400m慢鬆
羅sir已經唔係後生, 衝interval會較難恢復, 所以多數練tempo run, 只要keep到唔跌, 已經算成功, 我問過10k都可以跑35/36min,咁22s/100m的步速豈不是無難度, 佢話因為要就一就其他跑友, 而這步速可以回氣儲能量去衝新挑戰

升級   94.74%

該用戶從未簽到

無端端地, 噚日上午跑完好地地, 傍晚開始小腿對落條韌帶好痛 睇黎要休息幾日先

升級   94.74%

該用戶從未簽到

Miller,我係雙橋同羅sir再見時剛見到你地飛達大軍跑上來

升級   94.74%

該用戶從未簽到

沙田星期日朝好旺場架, 7點有大埔幫殺到, 7點幾有飛達和[沿途有你], 8點幾有樂華大軍, 及有好多好多其他個別邀約集結的跑友, 總之6點幾-11點幾都好多好多跑步 但亦都因為咁, 搞到同單車友好大磨擦

升級   94.74%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2010-5-4 11:29 發表

我都係好日都join唔到佢地,o個日跑20km平路回程已經曬到死…

所以佢地6:30起跑, 8點幾9點就跑完收工

升級   94.74%

該用戶從未簽到

腳仔好得七七八八, 輕鬆跑七八K, 去程想keep 5'/k, 但好難, 約4'50/k, 回程順番自己大致都keep 到4'30/k, 但最後直路, 雨越來越大, 身體越來越爽, 按捺不住又再加速
回程keep 4'30/k步速的目的是搵普施健「沙田10K」河畔賽的1k位, 因為一直搵唔番marking, 依家我估係畫舫斜路臨衝下去的T字路口, 唔知有冇參加過比賽的師兄記得呢?

升級   94.74%

該用戶從未簽到

Miller, 樂華班人出名喜歡練烈陽神功, 夏天30度都照跑32k
麥麥, 原來你係非常慢, hello, 不過我依家係西環做返工, 佢地6:30已經起步, 我唔會去喇, 所以通常自己練
佢地今星期跑1.2K x 9,步速為 24s/100m, 亦即為136一圈, 連跑三圈為一組, 每組休息只有136, 三組後休息長一點, 或者312或者5分鐘, 好甘

升級   94.74%

該用戶從未簽到

跑800, jog去運動場時小腹痛, 要半行半走, 以為不能跑了, 怎知道, 上了跑道又是另一個人
1'42"82, 1'26"62 (2'00)
1'27"28, 1'27"46 (2'00)
1'26"50, 1'28"04 (2'00)
1'28"59, 1'31"54 (5'00)
1'28"74, 1'31"10 (15'00)
1'34"93, 1'35"32 (3'00)
1'32"97, 1'34"72 (2'20)
1'33"66, 1'36"01 (2'00)
1'35"82, 1'34"30 (2'00)
1'32"92, 1'34"06 (完)
休息8分鐘後全速由運動場跑回「沙田10K」河畔賽的起點, 最後1k竟然4'00"16, 好開心, 一個水人踏入家門