香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 阿聰
打印 上一主題 下一主題

養兵千日,用在一朝﹗

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

2010年11月29日 (星期一)

今晚去了慈雲山浦崗村道公園,亮哥教我如何"恢復跑"。

他所教我的姿勢及步速,不但令我可以避免肌肉長期疲勞以儘快回復狀態,
    更教曉我以往練跑前所做 warm up 的方法,令我獲益良多。

之後他還教我用他的方法慢跑,雖則今晚我只跑了8個圈 (650m x 8 = 5.2km)
    但跑完之後,肌肉的確沒有之前這麼磞緊,而且自己也出了一身汗,令我疲倦儘消。

他教我在未來兩三日都用這個方法,使我可以迅速回復正常。
    我衷心感謝他的教導,期望在星期三的練跑中能夠繼續用得著,使我能夠在這個星期尾能夠正式回復長課練跑。

講開長課,從我在UNICEF 的半馬經驗所得,自己往往在最後的幾公里,都會出現體力不繼的問題,使我的時間大失預算。

可能只有不斷加長里數,使我可以在體能上能夠更為長氣,以解決這個問題。

升級   100%

開心

Testing Testing 1 2 3.....

升級   100%

開心

升級   100%

開心

2010 126 (星期一)

闊別六年,今晚終於再次重遊城門河上練跑。

我由馬鞍山運動場起步,一直沿著馬鞍山海濱長廊跑到雙橋 à 恒泰路 (過橋) à 石門划艇中心à 明星海鮮舫 à 麗豪酒店 à
    神召會學院 à 獅子山隧道公路 (過橋) à 沙田中央公園 à 沙田運動場 à 香港體育學院 à 沙田馬場 à
    沙田污水處理廠單車徑 (1/3 ) à 雙橋 (過橋) à 恒泰路 (過橋),再沿著馬鞍山海濱長廊跑回馬鞍山運動場。
    全程大約15公里,時間則變成 1:50:45

當我跑到獅子山隧道公路的時候,原先見到離不遠處就是名城樓盤,自己也想盡力跑過去,
    最後因時間不足,加上前面道路太黑而作罷。
    不過若真的可以跑到這裡的話,那麼我真的可以由馬鞍山至大圍也徹底跑完,到時滿足感會好大。

今晚跑城門河,的確平路較多,自己是可以跑得較為輕鬆。
    但我沒有想到,平日夜晚的城門河,都有這麼多人散步,令我練跑時也要走閃右避;
    另外,由於我放工後要較多時間才去到馬鞍山,加上拉筋和緩步跑,
    令我真正想再跑長一點也不可以 (運動場也要收工)
    如果不是有比賽,這樣的時間才起跑,都未必是最好。

看來在沙田練跑,怕且都要選擇星期六 / 公眾假期才會好一點了......

升級   100%

開心

2010年12月11日 (星期六)

今早跟跑友們在將軍澳練跑大圈,
    原本一開始想發力追到他們,
    怎料搞到自己心口劇痛,還突然覺得頭暈,
    結果只有慢跑運動場外圍兩個
    圈後,最終宣佈放棄。

升級   100%

開心

原帖由 齋老味 於 2010-12-12 09:30 發表
    大圏約幾多k?
    我都有自己跑過
    約 10.6k 左右

10K 左右啦
    不過佢好多隧道位,好易走錯方向。

升級   100%

開心

原帖由 齋老味 於 2010-12-12 13:53 發表

我跑既路線係咁

你都跟足哂佢地既路線,都算係咁啦

或者你不如星期六同佢地一齊跑啦?!

反正黎緊星期六我長週要返工又黎唔到了

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2010-12-12 10:41 發表

有d野唔急得既, 要睇番自己既進度同體能, 未去到果個level, 就唔好夾硬來. 我有時都想跑sub50完成10k, 但當要跑這個速度時, 會令我腳痛, 我就知, 我未夠能力, 只好跑慢一點, 用多兩分鍾, 雖然聽落好似"兩分鐘o者", ...

未得就係未得......呢樣野真係好激氣
    不過都冇法子,先天不足,後天努力。

升級   100%

開心

齋老味兄,既然你返工都返將軍澳
    咁你仲可以去跑下康城,甚至其他TKO 地方喎?!

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2010-12-14 09:30 發表

你已經進步左好多啦, 睇係開blog, 都係年幾既事, 肥呢, 就一定要減架啦...

我係好奇聰ching, 佢參加過"9"次咁多渣打馬拉松, 點解跑半馬都好似咁吃力, 睇下係唔係因為體重問題者...

以往我所參加既9次渣打,都只是10K 而已,仲要係臨近比賽前一個月先至"郁一郁",比賽完後又"收爐"咁款。
    直至今年入左長跑網後,我先至跟佢地跑,自己又跑多D,加上跑左咁多次10K ,自己係想試下"半馬"的滋味;
    無奈體重問題,想跑長一點的確令我會很吃力,但這個也是經歷"痛苦"的必然過程。

現在才剛病好,希望能夠快一點再練跑吧.....?!?!

升級   100%

開心

原帖由 齋老味 於 2010-12-14 14:34 發表

減肥........... 但係身邊個個朋友同親戚都話我家陣唔好睇
    可能睇左我肥嘟嘟咁卅年
    家陣唔慣囉
    我老婆仲好唔鍾意我減肥添..........  " />" />" />" />

聰師兄可能之前冇乜去跑
    九年來都係 hea 跑
    練跑 ...

咁我真係冇你咁勤力呀, 哈哈....
    我現在都覺得有點hea 跑,這種心態的確唔要得。

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2010-12-27 18:29 發表

唔緊要啦, 慢慢來囉, 不過我覺得如果你真係要跑咁長, 最好減一減磅先, 唔洗急丫! 而且如果每日跑番半個鐘(5K), 里數都差唔多, 都可以好健康架, 唔洗下下都跑十幾廿K.

我以前肥果時都成日病, 傷風感冒咳, 現在減 ...

我都希望借練跑減少病痛,但現在看來"事與願違"嘞?! 現在都仲係個個月大病
    至於K 數,目前我唔係太希望減少囉,跑既路程少左,個人會好懶冇推動力;

而且,我總覺得年紀大左,時間永遠唔足夠.........

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2010-12-28 09:54 發表

咁有冇check過個身體有咩問題? 因為長跑既運動量都幾大, 對高血壓心臟病患者來講, 都幾高危, 近排都幾多報紙提醒參加左馬拉松初哥, 留意身體...

至於個里數, 其實唔差太多, 一日如果做半個鐘, 跑5K, 一星期都35 ...

我估每次跑10K 左右,一星期4次,即大約都跑40K 先啦。
    跑得太短既話,真係冇意思。

而且我想跑到半馬既話,仲要搵星期六跑次21K左右作試驗品先至最為化算........

升級   100%

開心

2010年12月30日 (星期四)

經過上次大病之後,今晚終於再次在大埔練跑。

我由元洲仔公園開始,一直跑到白石角科學園尾才折返回程,全長大約10公里 (1:06:23)。

今晚都頗大風,天氣清涼,
    但我反而喜歡在這種環境下練跑,
    至少沒有天氣炎熱時練跑渾身是汗的負擔。
    而且所造出來的成績,練跑的耐力也會好一點。

期望可以明晚/ 星期六再練跑一次,令自己可以順利完成今個星期日的大埔 10K。

升級   100%

開心

201111 (星期六)

想不到2011年早上的第一個活動,便是走到將軍澳去進行練跑。

今早只得我與烏拉進行練跑,由於大家明早都參加大埔的10K比賽,
    因此只是在運動場外的單車徑鬆鬆筋骨

今早我跑了三個大圈 (1.9km x 3 = 5.7km),時間大約為30:40
    由於起跑時已經太陽高掛,加上今早天氣都相當清涼,並沒有天文台預期般寒冷,
    因此練跑起上來也相當舒服,這樣的天氣的確是練跑的最好時節。

不過,當我在練跑期間,發覺腹部經常都會隱隱作痛,
    使我有時被迫要減慢速度,令我能夠堅持跑下去。
    知是自己平日拉筋不足,定還是有另外的原因呢?!

每年這個時間,都有家人與我渡過,
    但今年他們都去了旅行,今日才回來,
    因此今早所見到的跑友,相信是新一年所見到的第一批熟識的人了,使今早的練跑變得更具意義。

期待明早的大埔10K,能夠造出合理的成績,對自己也有所交代。

升級   100%

開心

原帖由 purejoey 於 2011-1-1 15:13 發表

好佩服阿聰哥及其他Ching CTse 賽事前一日都操練,甚至連賽兩日或一日兩場

小弟賽前兩日甚至三日前都會停跑,因為賽日小弟需要有「餓跑」情緒先會跑出好成績。

呢個肯定唔係我黎嘞
    連續比賽兩日或一日兩場,身體機能都未恢復得好。

如果我真係想個個比賽都玩,起碼一星期一個比賽先會好D。

升級   100%

開心

2011年1月2日 (星期日)

今早參加了"大埔體育會10公里長跑比賽"。

之前我大病一場,原先只打算能夠完成比賽,時間合理就收貨了。
    不過,今次不但能夠完成全程,更成功造出自己的PB (個人最佳時間) (1:04) ,
    這個真是令我始料不及,激發我日後更需要積極參與他們的練跑活動。

在比賽期間,真的要感謝 bello 同 kito 沿途的鼓勵,
    他們令我明白,練跑是需要講求策略與毅力,更要不怕辛苦。
    或者這正正就是我以往跑步,甚至工作上失敗的地方。

期望下一次比賽,我能夠繼續勇往真前!

升級   100%

開心

2011年1月16日 (星期日)

地點: 將軍澳運動場外單車徑5圈
    長度: 9.5 KM
    時間 : 1:02:20
    氣溫: 10-11度左右 (多雲)

呢幾日得9-10度氣溫,今日仲話會再凍D 。
    我仲以為今晚再跑會適應唔到,例如身體發冷,勁打噴嚏等,
    但跑完後似乎又冇乜大問題,令我相信之前的疑慮也是多疑了。

升級   100%

開心

2011年1月17日 (星期一)

地點: 慈雲山蒲崗村道公園緩跑徑15個圈
    長度: 9.75 KM
    時間 : 1:02:08
    氣溫: 10-11度左右 (大風)

今晚雖則大風,但反而令我更有起勁去跑,始終涼爽的天氣,跑起上黎會舒服D。

升級   100%

開心

2011年1月28日 (星期五)

地點: 將軍澳運動場外圍單車徑 1圈 > 維景灣畔 > 澳景路1/2段 (沿路折返) >
            將軍澳運動場外圍單車徑 1圈
    長度: 7KM
    時間 : 1:03:40

氣溫: 11度左右 (大風)

今晚是首次在冬天跑澳景路,無奈真係又凍又大風,
    加上又四周都無人,結果跑到一半都要放棄折返落山。
    來在寒冷的季節,我的練跑毅力還未足夠。