香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

緊急!!!琴日踢波扭傷左腳腳眼~馬拉松唔知跑唔跑到?

升級   61.1%

該用戶從未簽到

小師兄, 唔好介意我咁講, 因為我都睇左你幾日

其實我有D想了解你報跑呢個渣打10KM挑戰既原因
拿獎, 或者盡全力跑好佢, 做個好時間, 無問題, 不過要在任何賽事中拿獎/跑得好, 都是要付出的. 若一心要跑好個10KM挑戰, 最基本既付出就是要養好雙腳, 踢少幾場波.
若是好像9年前的我般作個試金石看看自己能力, 現時各地區都有唔少10KM賽事, 依我看, 今時今日的渣打, 人多, 初春氣候時節天氣難捉摸, 收費貴, 紀念品周街都係, 並不特別吸引, 並不是一個最佳的選擇.
若朋友多想湊熱鬧亦可以, 只是個人選擇, 我並不特別地有意見.

佛陀弟子阿難出家前, 在道上遇見一少女, 從此愛慕難捨...
佛祖問他, 你有多喜歡那少女?
阿難回答: 我願化身石橋, 受五百年風吹, 受五百年日曬, 受五百年雨打, 但求此少女從橋上走過!

對長跑亦一樣, 肯付出多少, 其實已經在心中. 落唔落場, 仲想唔想保留實力過幾個星期再跑/踢, 其實唔難取捨, 不須為此多傷腦筋.

希望你明我講咩啦!