香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

緊急!!!琴日踢波扭傷左腳腳眼~馬拉松唔知跑唔跑到?

升級   32.63%

該用戶從未簽到

琴日踢波扭傷腳眼~馬拉松唔知跑唔跑到?
今日去睇完醫生~照完x光睇到d骨無裂,只係扭傷左腳腳眼
睇完比左一支喜療妥藥膏,消炎止痛藥,中和胃酸藥,仲有比左一些布叫我穿上隻腳到,以固定受傷位置
跟住醫生叫我要早晚每日敷冰15鐘到
我想問各位師兄,通常要幾耐先好返!!!!
馬拉松跑唔跑到?
小弟只係跑10k challenge
咁有D咩輔助運動可以做??以保持現有的體能

+1 0
上一篇︰緊急!!!琴日踢波扭傷左腳腳眼~馬拉松唔知跑唔跑到?下一篇︰你地為渣打買了甚麼裝備?

升級   64.74%

該用戶從未簽到

身體係最誠實

升級   68.8%

該用戶從未簽到

下年努力

升級   82.33%

該用戶從未簽到

講真,咁近渣馬就唔好玩住d咁高危既運動啦.....

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

以上三位答案都好中肯.
    咁有冇問醫生呢 ?
    不過, 醫生多數都係叫你唔好跑.

如果真係有腫, 就多數都唔得囉.
    如果唔係, 再整親仲慘.

放鬆心情, 睇多兩三日睇吓啦......     

升級   57.37%

該用戶從未簽到

看你所述程況,傷勢不重但亦不輕,傷腳跟位置比較麻煩,就算過幾天康復,但受傷位置固定了,關節會緊繃的,亦要一段時間恢復。
    勉強去跑,只會更傷。
    下年小心D吧!

升級   76.8%

該用戶從未簽到

最好不要跑, 避免傷勢惡化, 唔跑渣打, 仲有好多其他比賽可以跑.

升級   80.53%

該用戶從未簽到

立即冰"夫",希望快D消腫

升級   18.8%

該用戶從未簽到

5日就算係擦損手腳都未必好番,何況扭傷,就算消咗腫都會痛,出年吧

升級   32.63%

該用戶從未簽到

升級   61.1%

該用戶從未簽到

小師兄, 唔好介意我咁講, 因為我都睇左你幾日

其實我有D想了解你報跑呢個渣打10KM挑戰既原因
    拿獎, 或者盡全力跑好佢, 做個好時間, 無問題, 不過要在任何賽事中拿獎/跑得好, 都是要付出的. 若一心要跑好個10KM挑戰, 最基本既付出就是要養好雙腳, 踢少幾場波.
    若是好像9年前的我般作個試金石看看自己能力, 現時各地區都有唔少10KM賽事, 依我看, 今時今日的渣打, 人多, 初春氣候時節天氣難捉摸, 收費貴, 紀念品周街都係, 並不特別吸引, 並不是一個最佳的選擇.
    若朋友多想湊熱鬧亦可以, 只是個人選擇, 我並不特別地有意見.

佛陀弟子阿難出家前, 在道上遇見一少女, 從此愛慕難捨...
    佛祖問他, 你有多喜歡那少女?
    阿難回答: 我願化身石橋, 受五百年風吹, 受五百年日曬, 受五百年雨打, 但求此少女從橋上走過!

對長跑亦一樣, 肯付出多少, 其實已經在心中. 落唔落場, 仲想唔想保留實力過幾個星期再跑/踢, 其實唔難取捨, 不須為此多傷腦筋.

希望你明我講咩啦!

升級   32.63%

該用戶從未簽到

原帖由 比因 於 2011-2-16 21:03 發表
    小師兄, 唔好介意我咁講, 因為我都睇左你幾日

其實我有D想了解你報跑呢個渣打10KM挑戰既原因
    拿獎, 或者盡全力跑好佢, 做個好時間, 無問題, 不過要在任何賽事中拿獎/跑得好, 都是要付出的. 若一心要跑好個10KM挑 ...

跑唔唔10k真係好難取捨

升級   38.95%

該用戶從未簽到

原帖由 踢出我天地 於 16-2-2011 09:40 PM 發表 跑唔唔10k真係好難取捨   

照去囉,跑唔到快行都好嘛,唔得最多咪上車..
    感受下氣氛唔好蝕

升級   64.74%

該用戶從未簽到

上年我都係臨比賽 先傷左..問跌打C苦 跑唔跑得
    佢講左一句: 身體係最誠實, 特別係對腳, 唔得就唔得

升級   20.33%

該用戶從未簽到

take care ching

升級   75.8%

鬱悶
  • 簽到天數: 10 天

十分贊同各位ching講法, 尤其是比因ching, 小弟都十分熱愛踢波, 明白有時受傷是很難避免的, 但跑唔跑到,你自己最清楚...據小弟經驗, 就算跑到, 成績都不會好, 仲有機會令傷勢惡化; 純粹參與, 可以玩下...如果勉強去跑...咁莫講跑步, 連踢波都要遲d先可以玩

升級   5.3%

該用戶從未簽到

比因師兄

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 marcoip805 於 2011-2-17 06:58 發表
    照去囉,跑唔到快行都好嘛,唔得最多咪上車..
    感受下氣氛唔好蝕

舊年我有屋企人膝傷做咗手術都有去... 終點打氣影相.

去嘅原因仲有係:   記得要還晶片 !   

升級   32.63%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-2-17 18:44 發表

舊年我有屋企人膝傷做咗手術都有去... 終點打氣影相.

去嘅原因仲有係:   記得要還晶片 !   

我可能會去打氣!!!!!!!!!!!!!!!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

[quote]原帖由 kanokanok 於 2011-2-17 14:31 發表
    十分贊同各位ching講法, 尤其是比因ching, 小弟都十分熱愛踢波, 明白有時受傷是很難避免的, 但跑唔跑到,你自己最清楚...據小弟經驗, 就算跑到, 成績都不會好, 仲有機會令傷勢惡化; 純粹參與, 可以玩下...如果勉強去跑 ... [/quote

如果是輕微傷,唔嚴重的我會去,因唔想等下一年及浪費報名費,幾經....排除萬難才能夠報到名。
    其實最後果一刻決定是在...19/2號晚上~你自己個心想唔想去跑.......
    其他任何人都幫唔到你,大個仔啦,成熟點.....自己決定去???或唔去????