香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kennysze
打印 上一主題 下一主題

外地跑步好幫手-能下載離線地圖的GPS Apps(Motion X GPS for Iphone)含簡單教學

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 kennysze 於 2012-3-10 22:15 發表
坊間的GPS軟件都能顯示身處的位置及地圖,然而往往需要連接網絡才能顯示,Motion X GPS (http://gps.motionx.com/iphone/)這個軟件提供了下載離線地圖的功能,使大家就算在外地沒有連接網絡時,都能顯示出所在地的地 ...

好詳細教學,謝謝!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

施SIR, 真係好慢, 我點選17做放大解像度, 但下了八小時也未完! 想死!~~~

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 kennysze 於 2012-3-19 20:35 發表
Cat師姐,唔好意思,我無用過Andriod,所以無相關的Apps介紹!
Perre師兄,乜你要17咁鬼大,其實一般路段15好足夠,除非你想睇衛星圖! 係好鬼慢的,我通常臨訓就下載,第二朝都未得就停O左佢,留番第二晚再下載!

我諗住17都係126MB,如果去晒18就要1200MB,咁我諗住16同17唔差好多,咪17囉,點知今朝九點下載到而家十點都未完!

唔知iPad用唔用到offline架呢?如果可以就好囉∼∼∼∼去冒險時可以當地圖用!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 orgafish 於 2012-3-21 08:36 發表
今朝啱啱試過,offline 用 GPS 可以顯示自己既位置,但係好似 search 唔到地方;online 就 search 到地方。

kennysze ching, 唔好意思用左你個場講 android,不過大家都係研究離線地圖,希望你唔好介 ...

剛才試左 iPhone, 都係一樣做唔到 Search.

諗住今晚試下裝埋個iPad (好彩3G版), 之後會下載地圖試下, 但我打算下載最清晰果種, 預計要下載十天, 稍後出報告啦~~~~~

如果成功, 四月初去四川旅行, 可以拎埋去當地圖, 正!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

我今次淨係去九寨溝咋,復活去五日,其他川西槄城呀,東川棧道劍閣呀,去到香格里拉都去過了,今次突登去睇下春天九寨係點樣,所以地圖都無乜用,如果上年去闖蕩北疆時有呢個東東就正囉!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 kennysze 於 2012-3-21 20:41 發表
正呀! 我之前都係復活節去九寨溝! 記住朝早抽D時間去跑下步,開住GPS唔怕迷路,之後一路畫地圖好鬼正!

重跑∼∼∼∼去到唔跑囉,我要陪住果11KG相機.....跑唔郁!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

我之前下載左個地圖, 係放大縮小都係用17, 約128MB, 下載了15小時, 原來呢個SIZE大小都係17, 代表無得ZOOM .... 所以我DELETE左, 但DELETE都要LOADING 40分鐘....都唔明做乜咁慢, 昨晚我再DOWNLOAD過, 我放大選17, 縮小選1 .... 合期1.7GB, 反正部 iPhone 同 iPad 都有位, 所以試下, 昨晚八點到現在, 已下載了 44%, 都唔知做乜咁慢....

另外, 因為 iPhone 同 iPad 版本唔同. 所以當買左二次, 收左一次錢 .......

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原來佢可以配Garmin心跳帶,你有無呀?