香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

肥仔跑鞋

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

小弟好肥 over 200lb
    腳又大 45號鞋
    開始跑步減磅
    想問問各ching/ctse可否推介下
    邊隻跑鞋岩我呢?

rider 11/12 ok ma?  
    唔該哂!!!
    +1 0
    上一篇︰元老體育會(AVOHK) 2009-10 賽事暫定比賽日期下一篇︰心跳錶

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 駿駿駿 於 2009-5-13 01:23 發表
    我都肥, rider 12對我來說都ok,

不過可能這對鞋support重的會快損耗

肥哥哥KC現穿美記creation, 但佢現在覺得重

最後你要自已去試下對鞋了

Thanks 駿兄!  

鞋重都唔緊要
    最緊要舒服同保護性強  

升級   37.45%

奮鬥

總結  eve,  pakcb 同埋 肥哥哥KC 既見意
    一於買對 Mizuno: Creation 10  
    希望快d著到 rider 12

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 迪迪仔 於 2009-5-13 13:49 發表
    如果師兄你現在係超過200磅既話,
    就算乜野跑鞋,會唔會都幾傷膝蓋架?

會唔會考慮暫時唔好跑住,而改為急步行圈,
    等體重減番d先開始慢慢跑呢?

禽日第一次跑 (gym room 跑機)
    跑左一個鐘
    其實都係急步走多過跑
    因為根本唔夠氣............

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 pakcb 於 2009-5-13 15:01 發表
    人人體質唔同...我個人覺 如果就咁以數字黎睇
    安全黎計 ...二百以上...先以急步/快步...這段時間 air 可能會幾合用
    因為一來體能關節骨教等...都未開始/習慣這麼大的運動量同撞擊等
    所以我覺慢慢來...先以急步/快 ...

我有一對 tim duncan 既籃球鞋用黎打波既
    仲有一對跑鞋之前用黎跑步
    不過個底洩左唔少

係咪著返籃球鞋好d呢?  

升級   37.45%

奮鬥

多謝各 ching 既 advice
    等我聽日去買返對跑鞋黎 "走" 先

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 田中雅茂 於 2009-5-14 09:42 發表

非常認同迪迪仔嘅講法,因為鹵味ching芳齡30over,身高5呎9,體重230
    就算著乜野跑鞋來跑,對膝頭都會造成負擔.容易損傷.
    所以都係先急步行圈同控制飲食,等體重回落後才開始慢跑.我覺得咁就比較穩妥.

明白
    前日去 gym room 跑機
    其實都係冇氣跑
    九成時間都係行咋.................

Lunch 出去睇下跑鞋先
    係咪買有 air 好d呢?
    睇唔岩既話都係買 creation 10 囉....... (我真係唔聽話啦 )

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 pakcb 於 2009-5-14 12:30 發表
    creation 10 約七百蚊一對
    因為見現在只係急步行...所以才提議可平一點的...三四百一對的 air
    如果真係跑...我個人覺air就不合你用了

頭先去左青年會 (允記?) 睇
    有幾對 $390 既 Mizuno 係有 air 既
    平膠底
    不過唔知型號
    只係見鞋底有個 "Mizuno Wave" 字
    各 ching 有冇見過呢?  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-14 14:06 發表

ching... mizuno 無 air 的....

有喎
    但係唔知乜野型號........  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 pgc 於 2009-5-14 14:05 發表
    I am over 230 lbs and I am happy with my New Balances 1350, it's a bit heavy, but very strong support and cushioning.  Price was abt HKD 1100, but u can find now under HKD 600 in Mongkok.

good l ...

thanks pgc
    $1100 太貴啦....... under $600 就好囉............  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 pakcb 於 2009-5-14 16:05 發表

剛才幫你行過觀塘 nike factory store
    見到呢對 Nike Air Max Moto+ 6
    $349
    10.5號你o岩唔o岩
    顏色就得以上圖中個隻
    係apm 間馬拉松 好 ...

感激~~~~~
    nike factory store 係邊度呀?
    我星期六日去觀塘走走都好
    果邊好似有好多開倉貨賣...............

(10.5碼我唔岩, 我係大腳8, 要 11.5  )

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 pakcb 於 2009-5-14 16:49 發表
    11.5 就真係要睇睇先
    明天幫你去八下先

5該哂!  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 joelkw 於 2009-5-14 19:32 發表

Air Mizuno????!! 真係聞所未聞~~~

等我下次去影張相先...........  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 evechan5354 於 2009-5-15 14:10 發表
    咪玩啦...MIZUNO有AIR...
    唔同牌子, 有唔同既吸震...
    好似: Nike 有 AIR
            Mizuno 有 Wave
            Asics 有 Gel

可能我睇錯啦..............  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 pakcb 於 2009-5-15 16:07 發表

我諗真係要你親身去看看試試先知
    我見有d有 10.5 ..... 11 ... 12 ....13 ... 要真係 11.5 又好似唔多覺
    佢鄰店又有間 飛腳 outlet 佢又好似多 dd 十幾號既鞋
    所以都係你自己親身去看看才知

謝謝呀
    我著 11 or 12
    每個款都唔同
    係咪真係平好多架?
    可唔可以 post 個地址出黎呀??
    唔該哂~~~~~  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 pakcb 於 2009-5-15 17:49 發表
    收pm 因為唔知怕唔怕貼出黎會話係賣廣告

一萬個唔該!!!   

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 pakcb 於 2009-5-14 16:05 發表

登錄/註冊後可看大圖

剛才幫你行過觀塘 nike factory store
    見到呢對 Nike Air Max Moto+ 6
    $349
    10.5號你o岩唔o岩
    顏色就得以上圖中個隻
    係apm 間馬拉松 好 ...

ching
    我岩岩去左 nike factory store 買左尼對鞋啦!!  
    不過最大都係 10.5
    試過都 ok
    仲要仲有多個 95 折
    折實只係 331.6 !!!  
    我會著住佢急走架啦..............  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 pakcb 於 2009-5-16 16:10 發表
    因為你重...介紹這些air 的鞋...係for你急步行
    因為你相對地重...唔好用黎跑...唔知會唔會好快無晒力呀
    有曾經既post話跑到爆
    所以呢對我係建議你用黎急步行而已

慢慢日後先加強你的鍛鍊呢...加油

跑會好快冇氣冇力  
    不過唔會跑爆d air 掛
    我打籃球都試過打足兩個鐘都未爆 air...........