香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

肥仔跑鞋

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

小弟好肥 over 200lb
    腳又大 45號鞋
    開始跑步減磅
    想問問各ching/ctse可否推介下
    邊隻跑鞋岩我呢?

rider 11/12 ok ma?  
    唔該哂!!!
    +1 0
    上一篇︰元老體育會(AVOHK) 2009-10 賽事暫定比賽日期下一篇︰心跳錶

升級   0%

該用戶從未簽到

我都肥, rider 12對我來說都ok,

不過可能這對鞋support重的會快損耗

肥哥哥KC現穿美記creation, 但佢現在覺得重

最後你要自已去試下對鞋了

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 駿駿駿 於 2009-5-13 01:23 發表
    我都肥, rider 12對我來說都ok,

不過可能這對鞋support重的會快損耗

肥哥哥KC現穿美記creation, 但佢現在覺得重

最後你要自已去試下對鞋了

Thanks 駿兄!  

鞋重都唔緊要
    最緊要舒服同保護性強  

升級   22.63%

該用戶從未簽到

我推介: Mizuno: Creation 10
               Asics: Kayano 15 or Nimbus 10

Rider 12唔係太見意, 因為太重會令你雙腳負擔過重, 膝蓋和腳跟容易受傷!!!

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

我以 一百九十 既人經驗分享
    我rider我有...但真係唔掂..現在只淪為平日行街
    最後都係入左對 Creation 10

升級   0%

該用戶從未簽到

題外話

如果師兄你現在係超過200磅既話,
    就算乜野跑鞋,會唔會都幾傷膝蓋架?

會唔會考慮暫時唔好跑住,而改為急步行圈,
    等體重減番d先開始慢慢跑呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-5-13 00:31 發表
    小弟好肥 over 200lb
    腳又大 45號鞋
    開始跑步減磅
    想問問各ching/ctse可否推介下
    邊隻跑鞋岩我呢?

rider 11/12 ok ma?  
    唔該哂!!!

我買鞋個時試穿過rider 12 同埋creation 10
    感覺上rider 雖然係輕D, 但係好似無乜保護...
    所以最後都係買左creation 10

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   37.45%

奮鬥

總結  eve,  pakcb 同埋 肥哥哥KC 既見意
    一於買對 Mizuno: Creation 10  
    希望快d著到 rider 12

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 迪迪仔 於 2009-5-13 13:49 發表

禽日第一次跑 (gym room 跑機)
    跑左一個鐘
    其實都係急步走多過跑
    因為根本唔夠氣............

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-5-13 14:17 發表

小弟愚見, rider 12應該合適15x - 18x磅人仕, 肥仔哥哥, 你應該好快好適合著拉打12.

都仲有D距離呀.... 瘋瘋....

而家磅數已經打橫左3個星期...

升級   36.65%

無聊

人人體質唔同...我個人覺 如果就咁以數字黎睇
    安全黎計 ...二百以上...先以急步/快步...這段時間 air 可能會幾合用
    因為一來體能關節骨教等...都未開始/習慣這麼大的運動量同撞擊等
    所以我覺慢慢來...先以急步/快步這類作開始
    先不一定要跑

到體重降至 二百以下...才以慢跑作運動...那時 creation 10等你帶佢回家都未遲

以上只是個人以見

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 pakcb 於 2009-5-13 15:01 發表
    人人體質唔同...我個人覺 如果就咁以數字黎睇
    安全黎計 ...二百以上...先以急步/快步...這段時間 air 可能會幾合用
    因為一來體能關節骨教等...都未開始/習慣這麼大的運動量同撞擊等
    所以我覺慢慢來...先以急步/快 ...

我有一對 tim duncan 既籃球鞋用黎打波既
    仲有一對跑鞋之前用黎跑步
    不過個底洩左唔少

係咪著返籃球鞋好d呢?  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-5-13 15:15 發表

不過個底洩左唔少

係咪著返籃球鞋好d呢?  

ching.. 不如先以游水... 踩健身單車減磅再跑步...

而家問題係... 你咁重磅.. 著咩鞋跑都係對膝頭負擔好重....

升級   36.65%

無聊

不過個底洩左唔少
    係咪著返籃球鞋好d呢?  

買過對啦...呢d錢...慳慳埋埋唔夠你...整傷左再去打理返好
    買過對新既平平地既跑鞋...但唔係跑...用黎急步行
    好多air既款都係三四百就有
    但係用黎急行就可以
    閣下暫時咁重用黎跑就唔係咁好了

升級   0%

該用戶從未簽到

不過個底洩左唔少

係咪著返籃球鞋好d呢?  

應該買過對... 跑步乜都可以慳, 但對鞋唔可以慳...尤其係好似我地呢D重磅人士
    對鞋保護對腳更加緊要...

升級   37.45%

奮鬥

多謝各 ching 既 advice
    等我聽日去買返對跑鞋黎 "走" 先

升級   56.85%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-5-13 13:49 發表

非常認同迪迪仔嘅講法,因為鹵味ching芳齡30over,身高5呎9,體重230
    就算著乜野跑鞋來跑,對膝頭都會造成負擔.容易損傷.
    所以都係先急步行圈同控制飲食,等體重回落後才開始慢跑.我覺得咁就比較穩妥.

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 田中雅茂 於 2009-5-14 09:42 發表

非常認同迪迪仔嘅講法,因為鹵味ching芳齡30over,身高5呎9,體重230
    就算著乜野跑鞋來跑,對膝頭都會造成負擔.容易損傷.
    所以都係先急步行圈同控制飲食,等體重回落後才開始慢跑.我覺得咁就比較穩妥.

明白
    前日去 gym room 跑機
    其實都係冇氣跑
    九成時間都係行咋.................

Lunch 出去睇下跑鞋先
    係咪買有 air 好d呢?
    睇唔岩既話都係買 creation 10 囉....... (我真係唔聽話啦 )

升級   36.65%

無聊

creation 10 約七百蚊一對
    因為見現在只係急步行...所以才提議可平一點的...三四百一對的 air
    如果真係跑...我個人覺air就不合你用了