香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   41.95%

該用戶從未簽到

因為本網以長跑為主,跑友數量很多,開設「跑步裝備區」,方便了一眾跑友解決裝備上的問題,而「跑步裝備區」亦有一定的人流及發帖量。三項鐵人在本網仍是新的標題,現在的瀏覽人次還不算多,暫不足以支持開設「三項鐵人裝備區」,敬請見諒。假以時日,若三項鐵人參與者與日俱增,閣下可再向版管提出意見,或許,其時版管會詳加考慮。暫時的折衷方法,可在本版開新帖子,註明(裝備討論--游泳)等等,讓網友們討論吧!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-6-4 14:35 發表

應該買S2 ultegra SL complete bike,到時換campag super record件.賣咗套ultegra SL 同對fulcrum racing zero 幫補下 ,費事踩踩下左換右換,蝕得重金.

有銀士 不過你要適應另一套變速系統!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-6-4 23:55 發表

正車一架, 不過complete bike跟咩輛組? Racing zero係好野, 如果downgrade左對鈴對整體會有影響呢

我架車對軨操車還可以,比賽的話,行到35KM/HR左右就有少少"了",唔敢再去
其實我有興趣換刀軨,不過價錢

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-6-5 03:05 發表

我見到有架BMC street fire with shimano 105 全新標12800,可打8折,約$10000.ching可以考慮下.瑞士牌子.我部Moutain都用它,硬過Giant 同merida

聽過用家報告話呢架車OK既!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

購買單車前,可考以下網址,測量一下自己的身形,應購買一輛甚麼尺碼的單車,以免買回來後車不稱身!

http://www.competitivecyclist.co ... IT_CALCULATOR_INTRO

升級   41.95%

該用戶從未簽到

青公荃灣至屯門三聖段,是跑步及踩單車熱點!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-6-16 15:50 發表 係呀,行rim,仲好靜希望呢舊野可以玩番十年八載

仲唔駛清理輪胎屑添!不過好似要用多d力踩!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-17 14:19 發表
去到飛波, 佢都冇幫我量就話我一定係52wor. 佢話佢professional. 好慘
我d鬼佬friend 都叫我 買細好過買大. 買大左冇得救.
飛波佢都叫我買105, 但我估倒我自己應該upgrade就吾會, 買另一車就有可能. 所以放棄105.  ...

171cm踩52cm架應該無問題,我166cm踩50cm都得 可能因為我雙手相對較長卦
其實除左立管size,仲要配合上管size,先會揀到架合適單車
至於你話諗住換車的話,咁就唔駛太介意用咩件,玩到咁上下咪放出去喇!

http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO

前面貼過,不過都再貼出黎參考下!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-20 10:30 發表
買成車有冇水壺架同cheap 腳踏送呢? 今晚攞車....見人買全車都有d野送

咁要睇你牙力咯!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-22 15:24 發表
我有sidi t2 ga la, 不過驚吾慣, 所以想用波鞋玩一轉先, 熟下駕車先, 回程時用對sidi 踩返.
通常距離 坑洰大約幾多為之正常呢?

唔好咁做,你會後悔架 踩到入屯門,你有九成機會腳板抽筋
著波鞋都係用番平踏好d
最好用平踏踩番一轉,先熟習下部車。
再練習著lock鞋原地上踏用踏,技巧純熟之後,再用lock踏出車就事半功倍啦!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-22 15:55 發表
最新消息 都係冇105. 佢叫我用ultegra, 平d賣比我wor, $650倒 抵吾抵,
佢話攞貨果度都冇貨. 原本105 係$490 貴吾貴呢?
細運有冇105lock踏既呢? 真係一波好多節

先是credit card 冇回音in progress攪到 ...

ULTEGRA $650價錢算合理
105踏,我在大埔辛乘買$450

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-22 21:53 發表

師兄, 我都係咁腍, 今晚8-9來回深井兩轉, 當試車. 用跑鞋+lock 踏.
最快波有d細細既格格聲

你前餅用大定細餅??

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-22 23:24 發表
前大彼 後最細

問題唔大,可以容忍的話可以由得佢,忍唔到就試下微調波腳線尾黑色果粒螺絲,以1/4圈為限(見以下連結)
先試順時針或逆時針都無問題,反正較錯方向,掉轉頭修正就可以

登錄/註冊後可看大圖

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-23 23:06 發表
新手用sidi, 邊個位置fit 呢? 刻度係 1 3 5 7 9, 我左右就選正中, 但上下就吾知點好, 3 -5 中間.?

無分新手或老手,只要就番你雙腳,發力點在姆指球ball joint位就啱

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 vivianip 於 2009-8-5 22:05 發表
車我有一架~不過係n年前~ mountain bike!!想今次試下玩三項~ 唔想再比錢再買過~咁用佢又得唔得~ 如果租又去邊到租呢~ c兄們,可唔可以比d 意見~ thanksssssssssss

可以用,但為安全計,避免踩踩下車爆架,請檢查車架同前叉有無裂痕。如無問題,可以慳番租車錢
如果要租車,都係火炭世x單車,因為做三鐵租車,呢間做開,駕輕就熟

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-9-2 17:24 發表
補完條呔 pump起佢, 原來有小小粒左, 行車有好輕微好輕微震, 咁係咪補完都冇用?

補完一定有缺陷,只要接受到就ok!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 newfoot 於 2009-9-2 22:57 發表
did you join the repulse bay race this sunday?

YES

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-9-5 20:10 發表

係黃金海岸入面既海濱公園跑, 來回沙灘同金海豚

因為之前一個星期玩Splash 'n dash Race 3,我唔打算報呢場,我應該會跑香港長跑會半馬!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-6 17:56 發表

(400m + 5K ) x 2, 都幾挑戰性。

即係今日賽程加多5k跑啫,應該無乜難度

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 newfoot 於 2009-9-6 21:34 發表
請問跑三鐵/沙灘,mud跑鞋較好????

其實最好係用無鞋掩的跑鞋,即係好似三鐵單車鞋果款設計,不過市面上較難搵到
我用wave spacer改橡筋鞋帶(幾蚊一米既粗野)加彈弓索,轉項套對腳入去就跑得!