香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 馬仔
打印 上一主題 下一主題

陽光燦爛的日子

升級   34.67%

該用戶從未簽到

一向都好鍾意食嘢,基本上跑步其中ge動力之一,就係為著可以無拘無束咁食嘢
但係依家越食越多,食到停唔到口

登錄/註冊後可看大圖

好似唔識飽咁……死啦,咁食法,跑多多都冇用啦

登錄/註冊後可看大圖

升級   34.67%

該用戶從未簽到

點算呢?

登錄/註冊後可看大圖

升級   34.67%

該用戶從未簽到

這個星期幾乎都是在慢跑,總共跑了44公里。
身體一直都很疲倦,總是提不起精神,
吃得并不少,可總很快就會肚子餓,
感覺身體裡面空空的,沒有能量……

登錄/註冊後可看大圖

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-9-14  Mon
早   大埔運動埸    2km slow + 4Km middle + 2km slow
晚   吐露港—科學園—沙田  來回慢跑約17km
     (8號風球下,單車徑一架單車都冇,我同師兄跑洗成條路,爽!劲大風但冇麼雨,d風四面八方吹埋來,頂住烈風奔跑,好痛快!

登錄/註冊後可看大圖

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 175# 的帖子

多謝提醒!
其實自己都有檢討,一來如你所說,可能跑得太密,身體沒有足夠的時間恢復,同時係飲食上都出咗d問題(工作關係,很難做到少食多餐,又好鍾意食零食,反而忽略咗正餐,好多時都唔肯食飯…
會作出適當調整,希望有所改善

升級   34.67%

該用戶從未簽到

多謝咁多位跑友ge關注!
好抱歉因為自己ge任性妄為﹐令到大家担心
我會再調整吓自己ge練習方向同埋心態,多點克制自己,都唔想唔因為貪一時之快而傷著自己,希望可以長跑長友,長跑長有…

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-9-17 Thur  
唔知道係心裡作用仲係身體真係有不所不適,雙膝、腳踝、腰背,都開始有d奇怪的感覺,
唔係痛,只是感覺怪怪地
休息咗两天,今天去大埔運動埸跑咗一陣
2km x 3   10'15,9'30,10'20

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 187# 的帖子

多謝ctse ge分享
當時我都有搵物理治療師睇過,分析好大可能係因為長時間向住一個方向跑(轉彎時身體的重量集中在左側)
及熱身唔足夠引至髂脛韌帶發炎。建議少跑球場同埋完全停止速度練習。
果段時間情緒都幾低落,返工時行路“跛跛吓”被D同事笑,
跑又唔可以跑快,因為一加速大步就會痛,吓吓都要就住就住……真係冇隱
左腳完全唔可以單腳企立,又抬唔到高…著褲都要扶住衣櫃,上落巴士要慢慢來……好慘!

不過依家都好得差唔多LO,但係練速度時都會就住就住,有陰影,怕怕

希望ctse你都早日好番,可以恢復正常生活和練習!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

多謝咁多位ctse ge 相關心和建議
好驚有一日冇得跑 諗起都怕!
所以都係時放慢腳步,控制吓自己,調整吓lo

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-9-18 Fri
今日原本約咗人跑吐露港15km,一早去到熱身3km+拉吓筋,
去個厠所出來,d人走晒woo……唔係麻
唯有自己跑啦…
狀態還算可以,隨意跑咗約10km,時間54'45

升級   34.67%

該用戶從未簽到

可能我比較怕悶,又知道自己容易放棄,
如果多人一起跑,一來冇咁悶,二來會唔好意思咁快放棄
一個人跑吐露港還可以,我試過两次一個人跑雷公田,雖然都完成目標,但真係好鬼死悶 到依家都冇再去跑過

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-9-19  Sat    元朗大球場
warm up  5 圈
800米  x  5     (3'47,3'50,3'46,3'44,3'47)
cool down   2 圈

第一次咁早去沖圈,都係諗住試吓,7點去到球場,仲未係好晒,
快快脆熱身拉筋,約7點半開始跑第一個800,己經開始晒,又冇風 好熱啊……
跑完第3個己經有掙扎想放棄……但冇理由咁早起身,坐車出到來就咁算ga…
最終都俾我捱完5個 完成目標
8點40收工走人

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-9-20  Sun  吐露港
大王爷庙起步,雙橋回程,來回約15km,跑咗1小時35分鍾
呢個星期總共跑咗66km

升級   34.67%

該用戶從未簽到

可能呢排食多咗飯,有時收工返到ok仲食埋宵夜,

登錄/註冊後可看大圖

唔知唔覺儲咗d能量,又諗住暫時以練耐力為主,所以跑多咗里數

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 205# 的帖子

無端端俾人叫做“師姐”,唔係好慣添

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-9-22  上村公園
8點鍾先出門去公園,太陽己經高高挂起,但係有風,d風好清涼,
等咗咁耐,終於開始有d秋意,舒服!
係公園緩跑15分鍾,去荃錦公路(石岗軍營段練上斜)
迴旋處開始,跑到雷公田小巴站(估計都有400米),跑咗2個來回,大腿開始酸倦
放棄,返公園跑多10分鍾,試吓做馬克操,只記得前6式,都照做
9點收工,返家食早餐
一個充實開心ge早晨

登錄/註冊後可看大圖

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 204# 的帖子

Dee 兄,咪玩我啦!

登錄/註冊後可看大圖

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 208# 的帖子

“小師妹”唔錯啊
不過有d驚,唔知你真係見到我時,會唔會叫唔出口呢?

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-9-23 Wed
最近愛上咗跑吐露港,就算一個人去跑,都唔會感覺好悶
今日跑10km,一來係為著927作準備,二來都想睇吓自己呢两個星期有冇進步到些少
大王爷庙起步,隧道口調頭,來回約10km到,時間51'27''
感覺都幾好,唔會太辛苦,回程5km都可以keep到速度
但係唔知點解呢幾次練習,跑到約1km時,小腿前d肌肉會好酸,好脹,有两次酸到要停低,放鬆吓先可以繼續跑,但跑跑吓又冇事woo…之前從未曾試過

升級   34.67%

該用戶從未簽到

多謝師兄提醒!
只係開始1km到有事,繼續跑都冇事,跑完都冇事…唔明
不過都會注意吓!