香港長跑網  - 長跑長友

樓主: LL3578
打印 上一主題 下一主題

夢璃......一切從心開始

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

元朗區青年節長跑賽2010

(2010年6月6日早上,元朗區天水圍)
    阿Sam 又去左長跑比賽既現場,不過呢次我就冇去跑,反而就影人地跑。
    講番呢場賽事先,呢個長跑比賽今年係第2次舉辦,而比賽賽道同我上次有份跑既DOW Live Earth Run for Water 差唔多既,都係跑天影路,但8km果D就要跑埋洪天路;據大會既資料顯示,今屆有成約1200人參加,而係政府部門隊際賽都有成20隊參加。
    係3km同8km既個人、親子同埋隊際賽完畢之後,就有個舞蹈表演既,由當地既青少年表演hip-hop 熱舞,而佢地既表演真係相當之精彩嫁。係表演過後,就有頒獎典禮,由當地既地方官員親身致辭之後,然後頒獎俾各個組別頭十名既參賽者。
    今朝既天氣都尚算唔錯,唔算太熱,好多跑手都能夠以最佳狀態完成賽事,我係度要恭喜晒呢次比賽得獎既參賽者,希望你地能夠繼續努力,拎獎拎到手唔停啦!

好遺憾地我尋日呢場賽事冇跑,但應該係話我而家狀態去唔番之前跑JESSICA RUN 同 Live Earth 果兩次咁樣
    因為我分人一有情緒問題既話,就會冇心機跑

升級   18.33%

該用戶從未簽到

師兄加油呀

升級   0%

開心

頭先我又去左練跑
    練跑路線:
    藍田碧雲道(近德隆樓巴士站起步),經高怡

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

hi,我都開左跑步日記,一齊加油

升級   0%

開心

今日中午果陣勁大雨
    呢D咁既天氣練跑我就勁happy la~~
    一黎冇咁熱,二黎可以跑番長D
    仲有跑過D水"乙水"就水花四濺,呢種feel 勁正

升級   0%

開心

我有種不祥預感,點解咁講
    因為我今日係沙田運動場俾人尋仇
    搞到我以後都唔敢再去沙田

升級   0%

開心

第十屆"中興盃"

(2010年8月15日,荃灣)

今朝係城門水塘果邊舉行左第十屆"中興盃"賽事,雖然驟晴驟雨,但無損熾熱既氣氛。呢次比賽既總冠軍就由加拿大藉既黑人跑手奪得,時間係35"05。

呢場可以話係新長跑賽季既其中一個開始黎,因為9月初開始,就有泰基盃等等既賽事接踵而黎;新一個賽季,邊個可以大放異彩,等呢個賽季完左就自有分曉。

講到大放異彩,我自己都有D引以為傲,雖則我未贏過長跑比賽冠軍,但截至而家為止,我今年有跑過既比賽,除左"渣打"之外,其他既都有獎拎,希望我黎緊再戰舊地沙田,跑扶輪10km 能夠交出好成績la~~~

詳細內容請看:
    http://hk.myblog.yahoo.com/ll-3578/article?mid=1747

升級   0%

開心

我自己愈來愈有呢個念頭:
    我一定會代表我出生地---港島東出戰長跑比賽時,向沙田區進行大報復
    因為D土生土長既沙田友實在欠了我很多

升級   0%

開心

各位跑友:
    當我睇到有東區10km 賽事既消息之後,阿Sam(夢璃)原定係11月7號係沙田扶輪十公里既比賽復出
    現已提早約2個月,於下個月12號係東區10km 賽事復出,希望屆時可以繼續大放異彩la~~~~

升級   0%

開心

我頭先去左練跑
    跑下D上落斜+部分平路
    (e.g. 茶果嶺、翠屏、秀茂坪內一帶既路)
    呢次主力係針對番我下個月12號係我出生地舉行既東區10km賽作備戰
    以我頭先既狀態而言,跑黎緊呢場係執豆咁執

升級   0%

開心

新長跑賽季...另一個景象

今日係西貢果邊就舉行左"泰基盃"既賽事
    意味住新既長跑賽季既大賽接踵而黎
    呢場賽事我就當然冇報la~~~
    因為我而家要試圖係今年自己有份跑既長跑比賽中
    除左渣打之外,其他比賽都要拎到獎
    所以我呢緊呢幾個月報比賽都會比較謹慎少少
    睇番上屆既成績,然後對應番我自己既能力而去報比賽既

截至現時為止,我就報左兩項賽事
    分別係,下個禮拜日既"東區長跑賽"
    同埋兩個月後既"扶輪10公里挑戰賽"

有留意開我既blog既跑友都知
    我應該係11月頭先復出
    而家就提早左兩個月就黎料
    就係機緣巧合之際,小弟出生地--港島東區既長跑比賽開始報名
    同埋衡量過之後,我就提早復出
    皆因呢場比賽參賽人數相對係少D
    (同日係沙田有Coco Cola 既長跑賽)
    加上上年全場冠軍既成績,同我現時既能力相若
    呢場可以話係我最有機會染指我人生第一個既長跑比賽冠軍

雖則我唔係咩"長跑大明星"、"賽王"
    同埋我又冇入任何既長跑會
    另外人地練跑就跑平路多
    我就反常態,就鍾意係滂沱大雨果陣練
    加上我跑既地方好多急斜、急彎
    黎緊呢場賽事就係我既"表演時間"
    可以盡情發揮我係極度惡劣既環境之下練跑果種
    頑強既鬥志la~~~

升級   0%

開心

我今朝早就去左小西灣運動場果邊
    跑"東區長跑賽2010" 既賽事
    呢場係跑10km 既
    同渣打10km、樂華杯、沙田10km等等既賽事比
    東區呢個10km可以話係"地獄10km"
    同泰基盃相若,都係好多上落斜既
    只不過泰基盃全程都係跑馬路
    而東區呢個係要跑石級、墳場果條九曲十三彎既"死亡斜"
    基本上要全程輕輕鬆鬆跑係幾乎冇可能既事
    除非日日都去跑飛鵝山

當然我自己練跑時常都跑下斜路
    就相對冇咁吃力
    只不過我呢次又犯左之前DOW Live Earth 果次既錯誤
    我呢次冇帶頭跑,但就最初果2-3km
    就死跟住前面帶頭果個
    搞到後段力弱
    幸好同我同組既對手好多都唔係跟住前列果堆人跑
    繼5年前中學學校陸運拎1500m冠軍之後
    再次染指長跑比賽既冠軍
    而呢次亦係我第一個係長跑既公開賽事度拎冠軍既

適逢我學校聽日就開學
    加上呢場係我係新既長跑賽季既第一場比賽
    第一場比賽就有咁驕人既成績
    令我更加有動力去挑戰
    黎緊大約2個月後跑果場既"扶輪10公里挑戰賽"
    希望可以繼續有獎拎la~~~

*其實拎獎果度係有段小插曲既
    由於主辦單位果邊唔小心
    將某兩個分組既其中兩、三個獎座踫爛
    遲D睇番我領獎張相
    其實係影相果陣係拎住"女子青年組"冠軍頂當先
    而真正屬於我既獎座會稍後補領
    到手之後會影上黎俾大家睇下

--相片就稍後等待官方同有心人upload 後再post--

升級   0%

開心

夢璃逼不得己可能放棄來年渣打馬拉松

由於出年渣打馬拉松都幾多人報
    恐怕我原本想報既半馬挑戰組都滿晒額
    可能逼不得己要放棄

升級   0%

開心

2010扶輪10公里挑戰賽

應屆東區長跑賽青年組冠軍夢璃(阿Sam)
    今朝係沙田出戰"扶輪10公里挑戰賽"
    結果能夠順順利利跑入三甲,分組拎第三
    呢次係我首次跑10km比賽係40mins之內完成
    講跑平路/直路賽,我賽前都係對自己既實力有所保留
    皆因跑平路賽突出既跑手,大多係周身肌肉
    對我比較偏向女性身形既,可能會輸蝕D
    但呢次證明到,我自己係有番咁上下既實力
    我短短不足一年連續五次係長跑比賽拎獎唔係"符碌"

我下一個目標,就梗係"飛鵝山長跑賽"
    繼做左東區長跑青年組第一之外
    會唔會拎埋東九龍長跑青年組第一呢
    大家就要拭目以待

*我係我跑完之後就好hea咁影左D相
    請各跑友慢慢睇
    http://picasaweb.google.com/samtcm9143/Rotary10KRace2010#

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

師兄好勁,得閒出黎跑下~

升級   66.2%

開心

師兄好勁, Add Oil.....

升級   0%

開心

今日黃昏6點零7點果陣
    好難得練到長課
    呢次就由德田,跑上寶達,經寶琳路、將軍澳運動場(沿Wed TKO約跑路線)
    再跑上澳景道,係藍田果邊出,然後跑番碧雲道
    總共約12點幾km

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

我想請問你
    你跑開長跑咁多次
    但你跑步個陣,通常會幾耐先至飲水/ 有強烈口渴的感覺呢?!

升級   0%

開心

呢行就要視乎我每次練跑路線既地勢同速度而異
    我以往跑開既路係約5-8km既,去到半路會飲一次水
    但好似我頭先練既路線,會飲兩次水
    跑到入翠林飲一次
    然後差唔多跑上澳景會再補多一次

但實際情況都要睇天氣壯況而定

升級   0%

開心