香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

長跑路線數問? (飛鵝山、麥理浩徑)

關閉 [複製鏈接]

升級   5.26%

該用戶從未簽到

玩左長跑一個半月度..
兩次跑飛鵝山都係沙田拗道上至扎山道落..
想問1問各位師兄..

1.飛鵝山觀景台係山上邊個位?
2.沿清水灣道以及飛鵝山道跑..多唔多車?..係咪單向行車線黎?
3.上斜時係咪都要以腳跟落地?

近排有朋友提議行麥理浩徑..據自己所知..麥理浩徑係用黎遠足行山用..

1.麥理浩徑適唔適合長跑? (第5段及第6段)
2.跑樓梯除傷膝外有乜影響?..應該一級一級慢慢上定係誇步幾級咁上?
3.有冇交通工具可以直接上到基維爾營地?..(睇過網上既資料好似係第5段既起點)

「先多謝之後師兄既解答.."」
+1 0
上一篇︰祝興記J-run ching, 5月4日生日快樂下一篇︰酒精與跑步

升級   5.26%

該用戶從未簽到

推1推!

升級   59.05%

該用戶從未簽到

原帖由 童年 於 2010-5-4 09:48 發表
玩左長跑一個半月度..
兩次跑飛鵝山都係沙田拗道上至扎山道落..
想問1問各位師兄..

1.飛鵝山觀景台係山上邊個位?
2.沿清水灣道以及飛鵝山道跑..多唔多車?..係咪單向行車線黎?
3.上斜時係咪都要以腳跟落地?

...

回 1.係上到沙田拗道盡頭
       唔好落扎山道
       繼續上飛鵝山道
       經過大佬頂
       再跑過一陣到轉彎位 有個亭
       隔離有條溜梯 上到去就係觀景台
    2.舊清水灣道(即清水灣道)好斜果條都唔小車行  
       飛鵝山道就冇乜車 沿飛鵝山過埋d豪宅區
       就開始單程行車 只有上
       可以咁講 沙田拗道和飛鵝山道只有上 扎山道只有落
     3.呢個要留返比d高手解釋比你知

升級   22.45%

該用戶從未簽到

童年ching
1....你指高度or沙田拗道上至扎山道總長中的位置or東經北緯度數(可到綱上地圖參考)
2....係單向,非假日不多車,假日就小心(聲到車聲就靠路邊)
3....睇你想做也

1...路係由人行出來,跑唔跑你自己中意
2...影響深遠(心軟).......邊樣得咪做邊樣,隨心看體
3...的士

升級   18.33%

該用戶從未簽到

上斜時係咪都要以腳跟落地?
我都好想知

升級   5.26%

該用戶從未簽到

原帖由 阿賢 於 2010-5-9 13:46 發表
上斜時係咪都要以腳跟落地?
我都好想知

我都想知呢個問題..

飛鵝山觀景台既問題透過 Google實景地圖找到了"
另外想問1問飛鵝山高程點係邊? (最高果點..有碌野洞係度果個位..)
唔爬山只係用跑步可唔可以上到?