香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

運動頻密易染流感?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

睇下大家點睇?
如果好似佢咁講.....呢個網有九成以上人應該死左
+1 0
上一篇︰有冇人睇過我的馬拉松?下一篇︰四川大地震賑災捐款

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Such research seems wasting of money.
    Aiming to discourage people from sporting?

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

為何訪問已去世的人,而不問卷調查在世的人呢?他們總是有原因甚至病死的,作為訪問對象可以不適當啊!
    資料是根據1998年去世前十年的運動習慣,即1989至1998十年內,現在已經是2008年啊!生活習慣,飲食習慣,病毒病菌的威力...改變了.

個人認為,自己做運動的情況,身體對運動量的反應,運動員應該很清楚!

升級   100%

擦汗

對於呢類醫療報告無要太在意,
    過多幾日啲報紙(由其免費報紙),
    就會有雙關的醫療用品廣告出現,你明啦…

升級   0%

該用戶從未簽到

政府又叫人最好每日做30分鐘以上帶氧運動, 無理由冇做Research, 而家學院派又話過多會減低免疫力, 是否自打咀巴? 我偏向Alan兄講法, 遲D會有廣告出街, 因為D健康食品公司經常跟學院合作攪吓野, 大做生意, 如果唔係點自負營虧.

升級   8.42%

該用戶從未簽到

我唔知呢個 research/ report有幾可信,
    但我知道自己以前隔三兩個月就病, 早輪成公司都係菌都安然渡過

升級   81%

該用戶從未簽到

其實睇下你點interpret呢個research,因為如果你係做激烈運動﹙如係jogging﹚,你身體o既免疫力真係會降低﹙好多跑手稱之為虛﹚,會較平時易病,呢個情況多數會o向我地加量或者做完interval o既時候好易遇到。原因唔太難明,因為你體力透支﹙留力另計﹚,所以秋冬天跑完最好都係即刻著番衫…如果唔係練到幾fit都無用…

所以有一句係真o既,越fit越易病…

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

所以有一句係真o既,越fit越易病…

I've reservation on this comment.

升級   78.75%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

米拿兄的結論又未免以偏概全左
    我同意練習強度加高之後一刻,身體會弱少少,會容易得病
    但不等如越fit越易病

不竟運動只是身體保健的其中一部份,飲食、生活習慣、居住環境等都有影響

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 oscar 於 2008-5-14 15:31 發表
    我覺得係越「谷」越易病!

(「谷」完之後 及/或 想「谷」之前 )唔去補充適當營養先至易病!

e.g. ENERGY CEREAL(要係HIGH PROTEIN呀!!)

升級   0%

擦汗

原帖由 miller 於 2008-5-14 12:31 發表
    其實睇下你點interpret呢個research,因為如果你係做激烈運動﹙如係jogging﹚,你身體o既免疫力真係會降低﹙好多跑手稱之為虛﹚,會較平時易病,呢個情況多數會o向我地加量或者做完interval o既時候好易遇到。原因唔 ...

唔怪之得我以前有一位跑中距離好勁(長距離不知)ge同學咁易病....
    我可能上星期四跑完interval 後中了招

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   54.9%

該用戶從未簽到

小弟十分認同oscar兄所講 :健康至上
    大家真的要保重身體,才可以長跑長友啊~  

升級   11.35%

該用戶從未簽到

actually the researcher, Prof. TH Lam is quite a famous researcher in the field of public health. But I wonder whether he collaborated with anyone in the sports field................And seems the subjects are usually old-aged, which may be a bias

升級   0%

該用戶從未簽到

我就是最好例子。跑完全馬就中了成個月!

升級   45.67%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 miller 於 2008-5-14 12:31 發表
    其實睇下你點interpret呢個research,因為如果你係做激烈運動﹙如係jogging﹚,你身體o既免疫力真係會降低﹙好多跑手稱之為虛﹚,會較平時易病,呢個情況多數會o向我地加量或者做完interval o既時候好易遇到。原因唔 ...

唔係既,見人見智啫,有d人本身係虛既做小小都好容易中招 一句講哂,做運動要睇下自己係咪應付到先

升級   98.95%

該用戶從未簽到

我同意谷完之後易病

但谷完之後你有充足休息
    係會strong左

亦則係:
    運動過度 - 虛 - 休息 - strong
    如果冇夠休息
    咪會
    運動過度 - 虛 - 病 .

升級   0%

難過