香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

原來我個餅成 重量 : 990 克 > <

升級   21.55%

該用戶從未簽到

http://www.hkbicycle.com.hk/inde ... pg=news&nid=469
原來我個餅成 重量 : 990 克. 重去同人地3鐵落場鬥快
(FC-4500 52-39T).
重量 : 990 克.
長度 : 170
售價 : $ 690.
各位老細有冇d 又平又好既compact 餅介紹阿? 7850 得吾得呢? 幾重?
有冇d compact餅 (shimano compatible)可以under 2k 又輕? 而家好後悔upgrade左bb, 如果吾係就上左Red crankset.
+1 0
上一篇︰一個視跑步為人生樂趣的小伙子跑步練習日誌下一篇︰2010年7月2日[星期五] 羽毛球聚會

升級   44.74%

該用戶從未簽到

我岩岩又係買左塊compact 餅
之前係咁而做左少少功課

shimano 兼容既大路有FSA 同Raceface
兩千蚊樓下既唔建議玩FSA,我覺得呢個牌子係俾追求最高表現黎用,所以平價既唔係咁抵用
Raceface 呢個牌子就無乜資料

其實用Sram red雖然要換過枝BB,但係都唔算貴
而且舊個枝可以放返出去幫補下,呢個方案可以考慮下

至於shimano既我會考慮Ultegra, CRC賣個價錢係十分之吸引
但係因為我個套件係campagnolo所以都買唔落手
同埋shimano買餅一般會跟埋枝BB,你到尾都係多左枝BB芯出黎

我個時買餅又係為左枝BB左右為難,不過有個朋友點醒
唔需要為左枝BB而攪到自己既選擇變得少左,最緊要塊餅岩自己用
同埋舊個枝放出去都唔難

你用開既脾長係幾多?上網買有機會唔同脾長係唔同價錢
係單車鋪唔同脾長一般價錢上都無乜分別

升級   52.3%

該用戶從未簽到

7800, 7900踩落其實分別唔會好大,最大係個樣啦,但而家係7900既年代, 買7800我怕你會後悔

主要實質分別 :
- 7900比7800輕15 gram (hollow outer chainring, 用少5粒bolt帶來既分別吧!)
- 7900既crank axle用左carbon, shimano聲稱加硬了20%

7900 with BB (725gram), 比起你宜家隻Tiagra輕成300gram
要平d輕d, FSA SL-K Light同SRAM RED可以慳多3Xgram
要轉波最順, 都係Shimano, 不過大餅其實又唔係成日轉

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

魚蛋哥:...我用開170mm, 又吾想用token crankset. 之前個bb同大頭兄買$540+$50裝, 買完一個月之後係action 見到 $498...真係...唉

神: FSA SL-K Light 原來over左我放係caad9 既budget, 有09version就吾同, crankset 大過主人婆. red 個價就差吾多. 一係就捱到11月買新tt(完左毅行慢慢搵車), 反正輕左300g 係crankset 都可能對我冇幫助.
因為token個tbt bb 對我黎講...我feel吾到有分別.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-6-24 18:10 發表
魚蛋哥:...我用開170mm, 又吾想用token crankset. 之前個bb同大頭兄買$540+$50裝, 買完一個月之後係action 見到 $498...真係...唉

神: FSA SL-K Light 原來over左我放係caad9 既budget, 有09version就吾同, cr ...

RED最抵, 我自己都用緊RED既ceramic BB, 又唔可以話完全無分別, 不過就算有, 踩慣左又好似唔記得左佢既存在
倒自己米都係咁話...如果比我買多次, 用番普通BB算數, 不過唔試過又點會心息呀

升級   44.74%

該用戶從未簽到

老友
你換TT bike會係打算砌車定係買complete bike呢?
如果計畫係買complete bike既話我唔建議而家你部caad9換餅
費事用得幾個月又要雪藏
個計劃係砌車既都仲有得諗諗

唔知幫唔幫到你解下毒呢

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 魚蛋明 於 2010-6-24 22:00 發表
老友
你換TT bike會係打算砌車定係買complete bike呢?
如果計畫係買complete bike既話我唔建議而家你部caad9換餅
費事用得幾個月又要雪藏
個計劃係砌車既都仲有得諗諗

唔知幫唔幫到你解下毒呢

如果有sram rival 或 force 件就complete bike, 冇就賣件再裝force. 肯定complete bike.
speed concept 7冇force 成車, 激死. flet b2 pro 香港又冇. Quintana CD0.1 DA 香港又冇.
好可能要上網買啦lee 次.

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

自己用緊哩隻
    編號: SHI08FCRDFC-6601G3
    名稱: SHIMANO ULTEGRA SL 鍊餅 FC-6601-G 170MM
    牌子: SHIMANO
    種類: ULTEGRA SL
    價錢: HK $2150

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-6-25 09:22 發表

如果有sram rival 或 force 件就complete bike, 冇就賣件再裝force. 肯定complete bike.
    speed concept 7冇force 成車, 激死. flet b2 pro 香港又冇. Quintana CD0.1 DA 香港又冇.
    好可能要上網買啦lee 次.

諗咁多做乜?還掂決定左買TT,早d買就早d享受啦!

同埋都唔好再花錢落而家呢部車度,遲下你都要賣…

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-6-25 16:41 發表

諗咁多做乜?還掂決定左買TT,早d買就早d享受啦!

同埋都唔好再花錢落而家呢部車度,遲下你都要賣…

吾賣咖. 我重係好屎, 踩好d先, 操踩用.
    tt未做好research, 有好多新車未出現. 都係練好d先.