香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

夏天訓練

升級   81%

該用戶從未簽到

一路都有睇各位ching ctse分享佢地而家o既訓練programme,其實都想分享下我o既睇法,主要適合初級至到想有進步o既跑手…

香港夏天天氣熱濕度高,唔適宜長跑,其實好多跑手會做cross training,做力量訓練、游水、單車…可以等自己身體同心理都可以休息下,同時又可以維持番心肺o既能力。

當然大家跑癮咁大都唔會亦都唔想全停,但係訓練o既手段可以變下。首先,整體訓練量一定減,減幾多就因應番你自己需要同埋cross training o既安排…另外,長課可以做,不過長課就真係唔好太「長」喇,20km已經太多,速度亦都當然再相應減慢…

好多跑手都會話夏天跑唔到長課就跑下速度喇,結果好多人都走去做interval (1km / 400m﹚,但係其實呢d interval都係練速度耐力。如果真係想練速度的話可以走下100m, 150m, 200m,練好個form﹙著重擺手,提高重心,加長步闊﹚同埋真係提升自己個速度,次數唔使太多,6-10組,休息多少少,每次都要快同維持到個跑姿最重要…跑完亦都可以做下體能同技術…

當然中快跑都可以做,under7-8km都得,等你個身體都記得點跑同埋記得個速度感…

夏天練好個基礎,秋天﹙9月﹚開始加量進入比賽訓練期,咁賽季自然有所進步…
+1 0
上一篇︰大眾吹水區子論壇下一篇︰我返黎啦 - -

評分

查看全部評分

711MF 該用戶已被刪除

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-6-12 11:54 發表
跑姿&體能…的覺係一個最大既問題,,,

係,要做好多重覆又好似無用o既練習,但係習慣左就好有用…

升級   0%

該用戶從未簽到

跑姿呢家嘢真係大學問, 人一攰咗就走哂樣, 睇番自己跑步的相就覺...跑到好似爬龍舟咁!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

米拿兄,多謝閣下既意見分享

我同意跑姿對跑步係好重要
但對於我地呢d業餘跑手,師兄有咩方法或建議等大家可以知道何謂「正確或者有效率」既跑姿?
以作參考

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-6-12 12:06 發表
我明基本動作係好重要的.所以我都想跟訓練班會下,基本功,但時間地點又好難就,,

同意,有時真係要有個教練睇住你跑先知你個form有咩問題或者有咩不足之處…我地跑track教練就係成日提放鬆擺手,提高重心…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-6-12 12:16 發表

我明: 放鬆擺手..
但,  提高重心…就唔明點提高及重心點,係邊到為中心點???

簡單d黎講就係唔好「坐住黎跑」,你試下平時行路o既時候後腳腳趾做個follow through動作,令到個人有少少升起,其實呢個就係我地所謂o既後蹬,當然咁樣你跑o既時候係會用力左,但係個人亦都會「去」得快d…好多時,包括我,好攰o既時候就會忘記左做呢個動作,就好似個人坐o向度跑就樣…

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-6-12 11:43 發表
一路都有睇各位ching ctse分享佢地而家o既訓練programme,其實都想分享下我o既睇法,主要適合初級至到想有進步o既跑手…

香港夏天天氣熱濕度高,唔適宜長跑,其實好多跑手會做cross training,做力量訓練、游水、 ...

Thank you Miller兄的分享, 對我們一群初學者很有幫助, 練好form, cross training, 再加上唔好懶

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   41.05%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-12 13:46 發表

研究完之後, 覺得正確就最好拍段短片post 上來喎.
唔知點解, 小弟既每一張跑相都睇不出是在跑步, 而極像在行路.

我仲慘,不只不像在跑步,係似一隻白皮豬hea吓hea吓咁。

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-6-12 13:53 發表

其實應該係有一個徽彈彈下既感覺,,
唔知啱唔啱呢,...

少少,唔好多,如果唔係你o既力就會用晒黎玩垂直跳,但係個人唔去…