香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

只跑步能否減肚腩

升級   5.8%

該用戶從未簽到

如題, 如是, 一星期要跑幾長?多久會見效?
+1 0
上一篇︰2010.8.15 第十屆「中興杯」by 馬飛下一篇︰2010.8.15 第十屆「中興杯」by miller

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 493 天

我都想知道呀

升級   0%

該用戶從未簽到

這個問題,如果知道答案,可以發達的,我的醫生話俾我知,有幾樣野,佢都好想知既,知道就可以發達架啦! 其中最熱門就係:減肥、脫髮、豐胸.....(佢可以傾一兩個小時的,唔好屣你時間)。
    如果答到閣下既,一個可能係呃你,另一個可能係靠估,減肥無不勞而獲的,小弟由170磅減到而家120-123磅(跑前跑後磅唔同),都經過三年了,須然,小弟開始時用健康飲食加跑步,在短短三個月內減了30磅,之後漫長的路還要keep住跑步(運動),直至到達目標及唔會反彈,也不可以停止,忍口加運動(跑步),三年後既今日,個肚腩真係唔見左,果排唔見左三十年既好似排朱古力既腹肌才開始出番黎。
    我跟了過度活躍症既蝸牛隊友,被佢地感化,所以每週都操唔少K,除左操山(通常30-50K),也會每週兩晚做領跑員,帶視障人仕跑步,每晚十Lang K,星期三又自己操10K。
    所以閣下的問題,如果能力得(跑得到)又唔腳痛,跑多d,食健康d(減或戒油鹽糖),就得架啦! 小弟可以由170磅減到120磅,你都可以的。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

回復 3# 的帖子

170磅減到120磅.....

亮哥, 你都好勁喎?!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-8-18 00:57 發表
    170磅減到120磅.....

亮哥, 你都好勁喎?!

唔好笑我啦! 三年先減果五十磅,而家d師兄可能仲勁d,快好多架!

升級   100%

開心

原帖由 allanccl 於 2010-8-18 01:00 發表

唔好笑我啦! 三年先減果五十磅,而家d師兄可能仲勁d,快好多架!

我真係冇笑你呀
    至少....我到現在都係減唔到.......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-8-18 01:23 發表

我真係冇笑你呀
    至少....我到現在都係減唔到.......

得既得既! 運動(跑步)加健康飲食,好易架咋!

升級   100%

開心

原帖由 allanccl 於 2010-8-18 01:27 發表

得既得既! 運動(跑步)加健康飲食,好易架咋!

健康飲食.....但你係街食既, 肯定唔健康喎?! 呢個真係唔容易選擇....

升級   40%

該用戶從未簽到

勞損

亮哥,你好!

非常佩服你的減磅毅力!我也是你們長跑網的長期粉絲!
    但我經常見到你們一班忠於長跑的長跑網友!
    契而不休每天的跑。
    我總是心裡有一個疑問?

沒錯帶氧運動,的而且確加速我們身體代謝功能。
    但長年歲月會否對身體帶來一定程度的傷害?
    而這種形響會否在若干年後才發生在我們或某部份人身上?

據我所知長跑過程裡不單骨骼有勞損,
    對於身體器官所受長期震盪或多或少亦有一定的形響?

但總結玩長跑帶氧運動,在每一個人外觀上肯定是表現出一種健康形像!
    在此希望各位長跑喜好者多加提出寶貴經驗,並多加注意、多加發掘,為所有長跑人士做就一個健康的長跑運動規範!
    謝謝各位!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ersing 於 2010-8-18 10:20 發表
    勞損                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        亮哥,你好!

非常佩服你的減磅毅力!我也是你們長跑網的長期粉絲!
    但我經常見到你們一班忠於長跑的長跑網友!
    契而不休每天的跑。
    我總是心裡有一個疑問?

沒錯帶氧運動,的而且確加速我們身體代謝功能。
    但長年歲月會否對身體帶來一定程度的傷害?
    而這種形響會否在若干年後才發生在我們或某部份人身上?

據我所知長跑過程裡不單骨骼有勞損,
    對於身體器官所受長期震盪或多或少亦有一定的形響?

但總結玩長跑帶氧運動,在每一個人外觀上肯定是表現出一種健康形像!
    在此希望各位長跑喜好者多加提出寶貴經驗,並多加注意、多加發掘,為所有長跑人士做就一個健康的長跑運動規範!
    謝謝各位!

其實又唔洗咁擔心勞損既,個身體器官,唔用唔等如會好d,d關節唔用就會退化,仲衰過勞損,又未聽過身體器官受長期震盪會有咩壞處,身體器官亦唔會咁脆弱的,只聽過唔運動既人,身體健康會越黎越差(小弟身邊無做開運動的朋友及同事,退休前或退休一兩年便歸極樂世界了)。
    最近做了領跑員,帶視障人仕跑步,問過佢地,個個都話跑步後,健康都好左,所以他們非常喜歡跑步。
    所以放心跑吧! 只要適量,多留意身體健康,好好享受跑步吧!

升級   11.05%

該用戶從未簽到

我都好想知運動(跑步)與關節退化的關係, 似乎正反的意見都有不少, 我聽過有人說(都是醫生, 物理治療師等專業人仕):
    1) 行樓梯行得多都會傷膝蓋, 何況跑步
    2) 適量的完全無問題
    3) 係受傷令關節退化, 而唔係運動本身
    4) 解剖上係會有損耗(如照掃瞄時), 但有運動的比無運動的功能上(如日常出現關節痛)更好

我自己就相信
    1) 保持體重 (體重越高, 關節負荷越大)
    2) 強化肌肉力量 (四頭肌能保護膝蓋)
    3) 增加柔軟度
    4) 休息!!! 特別是開始出現痛楚時
    5) 好好處理受傷
    是比較重要, 希望咁樣可以跑到80歲

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 493 天

亮哥好了不起呀

升級   58.4%

開心
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 kin8333 於 2010-8-18 21:04 發表
    亮哥好了不起呀

x2

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

差不多完全同意,幾中肯,關節磨損及退化,全部由醫生講既,小弟未開始跑步,一開始想跑步減肥佢就痛,問醫生,佢就話關節磨損,駁佢咀,話無乜用過,佢就話可能退化,真係任佢講。
    醫生解釋,原來關節用得太多係會磨損,完全唔用又會退化的,所以與其退化,不如用左佢,享受左跑步先講囉!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kin8333 於 2010-8-18 21:04 發表
    亮哥好了不起呀

小弟沒甚麼了不起,只想有一個健康既身體,可以享受多幾年既跑步,好想跑晒所有中國的馬拉松! 亦好希望可以在中國跑馬拉松時可以做領跑員(帶視障人仕),咁樣,真係今生無悔!

升級   0%

該用戶從未簽到

謝謝Paulsiu!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-8-18 23:03 發表
    退休前或退休一兩年便歸極樂世界?!
    做人唔係咁"化學"呀.....?!

不過運動令人長壽, 的確係事實既

這是事實,但唔洗悲觀,佢地既生活,除左無運動之外,仲食煙飲酒、捱夜(當更捱夜及收更後打麻雀等等),食得又唔健康;如果一早改變這些壞習慣,可能唔會咁短命。

升級   100%

• 簽到天數: 11 天

亮哥, 點先可以做領跑員

亮哥, 你好,

我都好想幫助視障人士完成馬拉松, 做領跑員有何資格, 可否介紹.

恒恒.

升級   45.67%

開心
  • 簽到天數: 3 天

好似D廣告細字咁
    "需配合均衡飲食"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chengtszhang 於 2010-8-19 08:47 發表
    亮哥, 點先可以做領跑員                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        亮哥, 你好,

我都好想幫助視障人士完成馬拉松, 做領跑員有何資格, 可否介紹.

恒恒.

謝謝chengtszhang 師兄對做領跑員既興趣,數日前已回PM給閣下。
    各位師兄/師姐,如果想做領跑員,幫助視障人士完成馬拉松,首要條件係----有時間,要和他/她一齊練習,培養默契。
    如果住將軍澳區的師兄/師姐,好歡迎加入這行列,因他們主要在將軍澳運動場及附近操練,好多時唔夠義工,班馬都容易d啊! 有興趣來試下既可以每逢星期二及星期四,晚上7時前在坑口港鐵站B出口等。星期六下午會有長課練習,運動員要練2-4小時,義工可以輪流接力的。