香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

港大10公里長跑新生跑到暈 (轉貼)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

港大迎新「大跑步」,新生「跑到暈」。三十多名港大一年級男生,昨晨參加「大學堂」宿舍迎新營的十公里傳統長跑時,疑天氣熱及體力不支,兩人終跑到「氣咳」不適,其中一人更昏厥,由本身是專科醫生的舍監即時急救,送抵醫院時已甦醒,兩人需留院觀察。

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100821/00407_028.html
    +1 0
    上一篇︰2010.12.5 超越挑戰 城市追蹤下一篇︰4600毅行者破紀錄 (轉貼)

升級   0%

該用戶從未簽到

唔操開, 加上天氣咁熱. 真係頂唔順架.

升級   49.6%

該用戶從未簽到

通常新生營都係無覺好瞓,如果唔夠瞓,就一早跑步,點會唔暈。

升級   0%

該用戶從未簽到

如果一個人本身唔跑開步. 佢點可能跑到10k. 應該難少少卦

升級   45.67%

開心
  • 簽到天數: 3 天

d mk仔/毒男玩通霄
    又唔係跑開
    守埋D低能u hall culture
    搞手又弱智,編到D時間鬼死咁密,冇時間休息
    06年已經試過跑到肌肉壞死
    今次冇事算好彩
    好似當跑步即興唔洗train咁

升級   90%

該用戶從未簽到

節錄:『「大跑步」於昨晨五時許開始,有三十多人參加。約兩小時後,眾跑手已先後抵達終點,其中兩名約十九歲男生甫抵終點,感到氣喘不適,一人突暈倒。。。』

兩個鐘頭跑10K,夠有凸吧。。。行下跑下點都到啦!

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 493 天

天氣太熱跑開的都辛苦啦,他們平時都小跑步的啦

升級   60%

該用戶從未簽到

平時唔係跑開的,都幾容易會暈。

升級   90%

該用戶從未簽到

唔多清楚清晨五點有幾熱,因為重係睡夢中。

升級   70%

該用戶從未簽到

因為ocamp多數係要你傾計傾到3,4點先俾你訓 第二日又跑個10km 平時有跑開步都覺辛苦 早幾年d搞手唔俾人帶水 tim

升級   50%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

HIN 兄:請問可否詳解一吓 「 U Hall culture」點低能?搞手又如何弱智?好讓我了解報導中跑手的「跑到暈」是否一如HIN 兄所說的原因?

升級   90%

該用戶從未簽到

始終覺得,要真係跑就當然辛苦啦。。。但係2個鐘行10km,就算無咩練習都應該卓卓有餘啦!

升級   45.67%

開心

回復 11# 的帖子

我唔係讀HKU既 只係普通預科生一個
    其實我識一D讀完HKU既學生話要住hku hall有好多麻煩/多餘既規則
    google hku hall ocamp都見有唔少負面批評...
    不過呢D同長跑無關
    重點係佢地呢個傳統長跑活動係係一個非常密集既timetable中既其中一環...
    搞手編到D時間咁密 學生休息時間不足
    自然會有跑到暈既情況出現

升級   0%

該用戶從未簽到

迎新活動擺明係玩新仔...............作為新仔唔好博出位...亦都唔好HEA玩....

升級   50%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

其實我都識一些曾讀HKU,住過HKU的Halls, 甚或乎住過U HALL 的朋友,他們對HKU 的Halls 的規則有壞的,亦有好的如︰提倡君子、搏盡及享受生活的精神(規則)。
    在GOOGLE Search “HKU HALL OCAMP”有關資料時,確實有唔少負面批評,但同時亦找到一些正面評價。
    所以用以上的方法去證明︰1)U Hall culture 的低能,2) 搞手的弱智,這樣似乎有欠公平。由以上兩點帶出參加學生的身體不適更不能成立。

另外HIN 兄指出他們編訂的時間表好密,因而參加者的休息時間不足,導致有關的長跑事件發生。因本人沒有朋友提供該活動的時間表予我,在GOOGLE 亦SEARCH 不到,作為參考,故不敢胡說八道。

事實放在眼前的,是同學在參與有關活動時跑致昏厥,情況更是屢見不鮮。我相信有關方面要作出適當的調整及改善,否則確與運動�長跑是健康活動的原意背道而馳。

升級   45.67%

開心

回復 15# 的帖子

U HALL OCAMP 安排出現問題當然不能夠完全指責是導致學生體能不足的原因
    編訂的時間表要改善亦是必須的
    同時主辦長跑活動的學校單位也要清楚指示長跑資料,如距離等,讓學生有充分了解
    而且沿途要監察活動狀況,如遇上酷熱天氣更需改期或取消
    最重要是同學, 這個活動並非強制性, 要衡量自己是否有能力參加
    不要暹英
    才可完全避免類似事件再次發生