香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

New Watch - Forerunner® 410 released from Garmin

升級   6.85%

開心
  • 簽到天數: 1 天

https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=142&pID=83274

Seems this is the continuation of 405, but more stylish
    +1 0
    上一篇︰小事...下一篇︰1111 長跑網3週年約跑

升級   0%

開心

thx....
    how much ?in h.k.

升級   46.33%

該用戶從未簽到

battery life is 2 weeks or 8 hour sport mode.
    當手表用幾好,跑馬拉松都OK。

升級   0%

該用戶從未簽到

個樣同外型、電量等等都好似 Forerunner110,防水也是IPX7,錶面顯示都係時間、pacing同距離,我就話似110多d。

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

同意

佢改良左個 110 我唔滿意既地方
    佢現在可以 customize 頁面顯示甚麼資料

升級   6.85%

開心

原帖由 allanccl 於 2010-10-5 09:36 發表
    個樣同外型、電量等等都好似 Forerunner110,防水也是IPX7,錶面顯示都係時間、pacing同距離,我就話似110多d。

Agree x2
    BTW, what I most interest is whether it can display the altitude on the watch directly.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 iceberg99 於 2010-10-5 10:20 發表

Agree x2
    BTW, what I most interest is whether it can display the altitude on the watch directly.

If you’re ready to take your training to the next level, Forerunner 410 can get you there. This advanced sport watch is GPS-enabled and accurately records your time, pace, distance, heart rate¹, elevation and more.
    You can even determine how many data fields are shown on each screen — one big field, two or three smaller fields.
    If you like to explore new paths, you’ll appreciate the 410’s basic navigation feature that can guide you back to your starting point. Just follow the arrow on screen and see how far you have to go.
    Forerunner 410 features HotFix® satellite prediction, which means it locks onto satellites quickly so you can be out the door and on with your run in no time. It also has a high-sensitivity GPS receiver to stay locked onto satellites, even near tall buildings or under tree cover.
    真係110改良版,有elevation係咪等如可以顯示高度呀?要問清楚先得。

升級   55.79%

該用戶從未簽到

我覺得佢似係405後繼版...

升級   0%

該用戶從未簽到

search 過. 未有明碓時間何時銷售?

之知有冇人打聽到?

升級   33.68%

幾有興趣
    唔知會唔會有團購呢...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mephistopheles 於 2010-10-5 20:03 發表
    幾有興趣
    唔知會唔會有團購呢...

搞團購唔難,等佢正式出左,最好有人用過既口碑,多d資料先。
    如果佢防水方面仲係得IPX7,小弟唔會買佢,因為110也是IPX7,有入水既問題,為數不少。

升級   38.42%

難過

升級   0%

該用戶從未簽到

謝謝

登錄/註冊後可看大圖
    師妹! 上次團購的Forerunner110錶,也是IPX7級防水,共有8隻錶入水壞了,須然該公司依她的承諾,有六隻以一換一換新錶,有兩隻因過了30日,要寄回台灣修理(需時要個幾月,尚未完成),對IPX7既防水已經無晒信心了,所以唔會諗這錶了! 如果各網友對這錶仍然有興趣,可以組織團購,小弟會全力協助。

升級   46.33%

該用戶從未簽到

IPX7理論上可以防雨水,但外國的評論就真係好多時汗水已經令到Gamin的Forerunner出事,只不過新一代的可能已有所改善,最好不急於購買,等一下有用家報告才行動。

我用310XT目前就連遊水都可以﹝不過心跳帶的資料不能在水中傳播,GPS訊號在水中接收也有問題,做三鐵用仍有距離﹞,估計Garmin有了310XT的經驗,這隻新表的IPX7應符合水準吧。

另外,請問若有團購,請問可否加其他配件呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-10-6 10:18 發表
    IPX7理論上可以防雨水,但外國的評論就真係好多時汗水已經令到Gamin的Forerunner出事,只不過新一代的可能已有所改善,最好不急於購買,等一下有用家報告才行動。

我用310XT目前就連遊水都可以﹝不過心跳帶的資料不能在水中傳播,GPS訊號在水中接收也有問題,做三鐵用仍有距離﹞,估計Garmin有了310XT的經驗,這隻新表的IPX7應符合水準吧。

另外,請問若有團購,請問可否加其他配件呢?

請問加其他要件是甚麼? 心跳帶? 心跳帶等等當然可以啦,如果團購,會有自由選擇配搭的。
    IPX7理論上可以防雨水,這點以前小弟都深信不疑,最近都無落雨,操一次長課馬鞍山至大埔來回約26K,猛烈陽光之下使用,回家時個錶面起霧,之後就壞了,所以IPX7.....完全信唔過!
    Timex出了個三鐵GPS錶,50M防水,電可用15小時,睇落幾正,可以考慮。
    http://www.timex.com/Ironman-Global-Trainer-GPS-Watch/dp/B003P67HV6

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-10-6 11:59 發表 請問加其他要件是甚麼? 心跳帶? 心跳帶等等當然可以啦,如果團購,會有自由選擇配搭的。IPX7理論上可以防雨水,這點以前小弟都深信不疑,最近都無落雨,操一次長課馬鞍山至大埔來回約26K,猛烈陽光之下使用,回 ...

我冇諗住買, 不過亮哥真係肯好人, 我幾欣賞的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-10-6 12:13 發表

我冇諗住買, 不過亮哥真係肯好人, 我幾欣賞的 " />" />

謝謝欣賞! 無諗住買都可以俾d意見架,分享閣下既經驗,等我地呢d盲頭烏蠅唔洗浪費咁多錢丫嘛!

升級   0%

該用戶從未簽到

找了幾天,找不到香港代理,timex給小弟的email 話:$300(US)一隻,免運費。

http://www.timex.com/b/2324179011?extid=em_201009_GlobalTrainer1_GTDemo&bro_mid=3243373&bro_rid=85443558

升級   38.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-10-6 12:59 發表
    找了幾天,找不到香港代理,timex給小弟的email 話:$300(US)一隻,免運費。

http://www.timex.com/b/2324179011?extid=em_201009_GlobalTrainer1_GTDemo&bro_mid=3243373&bro_rid=85443558

依隻極有興趣, 玩三項好方便, 但雙405仲好地地...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 drexler 於 2010-10-6 14:53 發表

依隻極有興趣, 玩三項好方便, 但雙405仲好地地...

咪係囉! 舊果隻好地地,新果隻功能又唔係相差咁多,不過係佢防水功能同電量吸引,考慮清楚先囉,橫掂有隻用緊。 上網找過相關用家評語,這隻錶入水後也是不能定位,即係游水時只計時,計唔到距離。