香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Polar RS200sd > Garmin Forerunner 110/310XT/405CX/410/405

升級   7.89%

該用戶從未簽到

我用左Polar RS200sd兩年,有無runner用緊 Garmin Forerunner 110/310XT/405CX/410/405,比d意見

+1 0
上一篇︰新界西老人新手下一篇︰屯門新人報到!

升級   46.33%

該用戶從未簽到

我用左310XT兩個月,以前﹝起碼六年前﹞用過Polar等等不同牌子,不過主要用在單車上,又未有GPS,發覺心跳帶的轉送經常不可靠,可能是年代不同科技不同,所以前用得唔算開心。自從兩個月前開始跑步時買左310XT,發覺可靠程度很讚,但未與其他產品比較過。

• 310XT防水能力達到可以遊水的程度,所以不再有以往Garmin產品連防汗水都失敗的情況。
  • 310XT的操作十分方便,可以調整自己需要的畫面,但我只有用在跑步計時計距離等基本用法上,也沒有用到單車上。
  • 310XT的續航力是20小時,未老化前一般用途足夠,但想行毅行之類用就要考慮,當然super隊另計。
  • Garmin 的 ANT+ 無線傳送系統要小心,很多報告指未能成功安裝在電腦裡。我目前只能安裝在notebook中,desktop不成功,每次要在notebook中接收再傳到desktop,很煩。
  • 雖然有說GPS蕊片是上一代的產品,但目前未試過接受有問題。warm-boot也很快。
  • 缺點是未能很方便當作一個手表用﹝電量及顯示兩方面均有所不足﹞

升級   4.21%

該用戶從未簽到

師兄,我想知道哪裏的polar 300x最平

升級   4.33%

該用戶從未簽到

我用咗RS300x sd 已經4個月,So far so Good, 最近配了個FlowLink, 可以Sync去MacBook上傳去Polarpersonaltrainer.com,...我在沙X尼買 $2,280(再8折).

升級   4.21%

該用戶從未簽到

但我還是想買polar as300x,平D

升級   10%

該用戶從未簽到

Polar RS400sd

請問C hing 有冇鋪頭可以買平啲? 約幾多銀呀?

升級   31.05%

該用戶從未簽到

我帶住個enelope usb power bank中途叉電,四十幾個鐘都ok.  

http://connect.garmin.com/activity/33447545

升級   32.55%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Delta 於 22-11-2010 17:07 發表
    我帶住個enelope usb power bank中途叉電,四十幾個鐘都ok.  

http://connect.garmin.com/activity/33447545

係咪一路用一路叉定係要stop咗先得

升級   31.05%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

No need to stop, but need to take off the watch.  I only charged it at the major check points.

升級   32.55%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Delta 於 23-11-2010 16:37 發表
    No need to stop, but need to take off the watch.  I only charged it at the major check points.

Thanks for your info

升級   31.58%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-10-7 09:55 發表
    我用左310XT兩個月,以前﹝起碼六年前﹞用過Polar等等不同牌子,不過主要用在單車上,又未有GPS,發覺心跳帶的轉送經常不可靠,可能是年代不同科技不同,所以前用得唔算開心。自從兩個月前開始跑步時買左310XT,發覺可靠程度很讚,但未與其他產品比較過。

• 310XT防水能力達到可以遊水的程度,所以不再有以往Garmin產品連防汗水都失敗的情況。
    • 310XT的操作十分方便,可以調整自己需要的畫面,但我只有用在跑步計時計距離等基本用法上,也沒有用到單車上。
    • 310XT的續航力是20小時,未老化前一般用途足夠,但想行毅行之類用就要考慮,當然super隊另計。
    • Garmin 的 ANT+ 無線傳送系統要小心,很多報告指未能成功安裝在電腦裡。我目前只能安裝在notebook中,desktop不成功,每次要在notebook中接收再傳到desktop,很煩。
    • 雖然有說GPS蕊片是上一代的產品,但目前未試過接受有問題。warm-boot也很快。
    • 缺點是未能很方便當作一個手表用﹝電量及顯示兩方面均有所不足﹞

我有用Garmin 405近兩年,最近買多隻Garmin 310XT。

• 405可以陪我游海水(比賽),防水無問題。不過濕左水touch bezel無反應,用唔到,只有start/stop/reset掣有反應,直至touch bezel同你隻手都乾。落海,唔好像以為GPS可以準確紀錄游水路線,除非你放隻錶上泳帽,否則405、310XT只係預佢用作計時。

• 405亦可以調整自己需要的畫面。(單車上,405及310XT我會顯示Speed、last lap speed,跑步則顯示pacing、last lap pacing)

• 405的續航力只是8小時

• 405很方便地,當作一個手表用。附註,touch bezel 係會撞崩,撞崩左就唔好睇,平日用要小心。

• 405有時GPS都要等幾耐下,310XT係快d。

Garmin 的 ANT+ 無線傳送系統安裝,我無問題。我只有405時,隻錶係用英文介面,但ANT+係唔知點解佢會出簡體字介面,又選唔到正體字/英文。唔係幾開心。

我唔鐘意Garmin training centre,寧用Sportracks v.2。唔介意上網upload資料的話,用Garmin Connect幾開心,又可以share條link 俾friends睇訓練時間,路線,心跳等資料。

隻錶可能好快壞,我隻405係用左唔夠一年,壞左reset掣。