香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

女跑手內衣褲(CTSE only)

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

請問各ctse,

跑步會否穿運動內衣/bra top呢?
    唔知道足夠支撐力嗎?
    另外,穿跑褲時會否穿內褲呢?
    一直認為,穿了很熱,唔穿又好似冇安全感!
    有沒有為女跑手特設計的跑褲?
    +1 0
    上一篇︰平日應否用專業比賽鞋來練習呢?下一篇︰The Dark Knight - 08/7/17

升級   35.4%

該用戶從未簽到

叮噹姐
    我由一開始跑步而且買曬全幅裝備
    所以一直都係著運動bar跑
    我無咩身材, 所以問題不太

不過, 我見好多女仔即使跑都係戴普通出街d bra

我一定著內褲, 我未有咁大膽唔著啦
    而且我覺得跑褲個條唔算好緊喎

升級   0%

該用戶從未簽到

Sorry, forgive my rudeness. Please note the enclosed information.

明報專訊.pdf

89.3 KB, 下載次數: 460

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-6-29 19:26 發表
    請問各ctse,

跑步會否穿運動內衣/bra top呢?
    唔知道足夠支撐力嗎?
    另外,穿跑褲時會否穿內褲呢?
    一直認為,穿了很熱,唔穿又好似冇安全感!
    有沒有為女跑手特設計的跑褲?

已習慣了做運動時穿sport bra, e.g, hiking, running, gym etc..., v. gd support for me as ... " />" />  普通去街bra 不吸汗, 最緊要條帶滑下來, 很不方便, sport沒有這問題. 有d sport bra 有 pad, 有d 無, 有d pad厚d, 有d pad薄d, 要試過才知自己喜歡什麼.  e.g. Nike bra reasonable price, 但自己不太喜歡個pad 比較厚左d, 美津濃都幾好, 不太貴 (以這個brand), 好似無pad, 其他行山舖頭都有, 大多無 pad. 都幾好. "black yak" mamatei, 質料吸汗不太好, sport hill, macpac 都唔錯.

完全無想過穿跑褲時不穿內褲, 就算穿跑褲都驚走光hjhvbj" />hjhvbj" />  ctse 妳好勇

升級   46.67%

該用戶從未簽到

我都係穿sport bra,而且全部係NIKE,因為價錢平及排汗好,仲顏色選擇多,穿背心唔怕走光,至於跑褲內一定會穿內褲,都係全未想過唔穿.

升級   35.4%

該用戶從未簽到

我都係著開nike
    但近日想試下adidas
    有無女跑友試過 ?
    好唔好著 ?
    因為我見adidas 個d可以自己調較bra 帶長度

升級   45.6%

該用戶從未簽到

升級   35.4%

該用戶從未簽到

好多人都話喱個牌子幾好著

不過價錢比較貴d

升級   1.58%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-6-30 09:27 發表
    好多人都話喱個牌子幾好著

不過價錢比較貴d

我著這個牌子, ok舒服

升級   29%

該用戶從未簽到

梗係要sport bra啦,有無pad,就視乎個人身形而定 bra及內褲最緊要排汗,舒適

升級   45.6%

該用戶從未簽到

升級   18.2%

該用戶從未簽到

(CTSE ONLY!!!!)

講開又講, 各位ctse如果M到的時候, 還會跑嗎?  我都會, 但就住就住咁, 唔係幾自然, 又唔敢去咁盡.  

又如果M到撞正比賽, 咁你地仲去唔去?  我未試過撞正, 但試過之前一日跑比賽, 個肚谷得好辛苦, 跑跑下個肚突然"拿住"咁, 要停低行一陣先得.  所以而家報比賽都會約略計一計日子先報.

這是"女人之苦"!!!

升級   44.2%

該用戶從未簽到

我都會著sport bra, nike 較多, NB 都唔錯!
    沒想過唔著under war.......

如果唔勁經痛的話,M到會跑。我報比賽, 行山都會計下日子才決定去唔去。
    行山試過有次"突然而來"...好彩早有準備。

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

小妹個個月都遲來,一世都未試過廿八日的週期,年終節省不少
    很幸運,可能與壓力有關,每次過了活動如camp,行山,影相...才珊珊來遲

只有一次很驚險及尷尬經歷.
    04年行毅行者,過程沒有肚痛不適,只是尾段半夜超想睡
    個人開始手軟腳軟,隻眼開隻眼閉地行,超辛苦地死回終點.
    拍照後去洗手間發現出事,大量出血(可以身體忍了許久直至目標達到才缺堤)
    又要死下死下行返support team 處,取乾淨衣服及用品,找好友幫手,再去膠幕內更衣.
    試過三日兩夜行完100km,缺乏休息,妳就明白行來行去更衣是何等大公程

升級   18.2%

該用戶從未簽到

之所以我覺得跑步的大多數是男生是有原因的.  佢地可以一個人通山跑練習, 又無咩周期要顧及. 始終男女有別啊!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2008-7-10 11:07 發表
    之所以我覺得跑步的大多數是男生是有原因的.  佢地可以一個人通山跑練習, 又無咩周期要顧及. 始終男女有別啊!!

e個題目都幾得意, 小妹很同意ctse所講... 男女有別 (當然)

始終一出生是女性的話, 就要接受月事這件事, 其實玩陸上運動已好好好多了, 如果是其他水上活動更加唔方便, 始終覺得這是生活的點滴, 有了它, 更加珍惜其他舒服的日子. 再者, 因為它, 女性鍛鍊得更有耐性、刻苦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-7-9 23:29 發表
    小妹個個月都遲來,一世都未試過廿八日的週期,年終節省不少
    很幸運,可能與壓力有關,每次過了活動如camp,行山,影相...才珊珊來遲hkjhk" /> .

只有一次很驚險及尷尬經歷.
    04年行毅行者, ...

wowow~你好好好勁丫...咁都可以完成賽事...

升級   61.58%

該用戶從未簽到

the new wacoal sports bra is good, good support and comfortable. a bit expensive though. HKD320.

升級   46.67%

該用戶從未簽到

有番咁上下身材著wacoal係對的,所以我著sport bra已足夠.

升級   74.21%

該用戶從未簽到

m到咪用綿條, 用著nike, addi同wacoal, 都差唔多, 冇咩分別.