香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大雄2009
打印 上一主題 下一主題

2012TKO毅行齊齊玩

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 大雄2009 於 30-8-2011 00:45 發表

恭喜CAT & TARRY 攪掂咗東洋小鬼, 仲殺埋去大埔道添, 我地都正式報咗公開隊際4人組, 目標係4人一齊完成全程, 當係毅行前既FULL TEAM測驗, 我地計劃喱幾個禮拜操住夜山先, 等冇咁熱先操返日頭。

因 ...
    多謝大雄師兄,你地果隊加油呀,祝你地毅行同苗圃都有好成績。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 天鬼 於 2011-8-21 06:28 發表

大雄兄....點解要用水袋+水特粉呢???你咁樣即係全程都飲緊水特.....試下水同水特分開啦,水袋用清水...之後買支水特渣手
    起步前有熱身拉筋嗎???因為操雙凹最辛苦之一....就係一開始熱身不足就上大量石級...
    你平時 ...

大雄兄,吳好意思借用你的post 說點事。

前天跟老實人行山,由沙田圍起步行5-8.我已聽天鬼ching 提點,今次不用水特+水放水袋,改為清水2L,另帶一小瓶水特500ml。。。

行完5,師子亭補水, 本來吃碗豆花,但見到其他ching 喝冰凍的水特,心思思。。老板更推薦喝942ml 的新牌子(日本,我之前也喝過), 買了,喝了大半瓶, 在把餘下的倒進本來的水特瓶。。。

行完6, 又心思思,買了罐氣水,又是冰的。。  起行啦,點知個人好似藕下藕下甘(平時可能都系), 行到needle 山 200米處,右腿特然抽筋,抽到育吳到,透了3-4分鐘 , 終於可以拉筋。 我先叫ching 們不要等我,我有事就打道回7起點,透了5分鐘,系時候決定,回頭,免得再抽,累了隊友。。。  今天看中醫(很多年,相熟的),他說的跟天鬼ching 一樣,水特之類的不可喝太多,1小瓶就好了,鹼性水太多,對kidney 負可,會令身體不舒服。還有,他說不要喝冰冷的水,溫水最易級收。。。  其實他已不止一次說,只是未賴過野,就犯險。。。 以後會聽話了。  

當然,這裡很多ching ctse 功力深厚,喝mud都沒事,我只是提提業餘行山人如我一d意見。。

再次,不好意思,大雄兄,沒交租給你。。。

升級   0%

開心

原帖由 ericlam 於 30-8-2011 11:39 發表

前天跟老實人行山,由沙田圍起步行5-8.我已聽天鬼ching 提點,今次不用水特+水放水袋,改為清水2L,另帶一小瓶水特500ml。。。

行完5,師子亭補水, 本來吃碗豆花, ...
    多謝 Eric ching 分享,原來係咁GAI,咁以後唔欴多過500ml 應該無問題掛。不過天時暑熱又真好想飲D凍野降吓溫既,至多唔飲咁多啦。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2011-8-30 08:12 發表
    多謝大雄師兄,你地果隊加油呀,祝你地毅行同苗圃都有好成績。

cat, 一於一齊努力啦!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ericlam 於 2011-8-30 11:39 發表

行完5,師子亭補水, 本來吃碗豆花, ...

諗返起, 前年我跑渣馬沿途只飲水特不飲水, 30k未夠就不停抽筋, 抽到冇晒辦法, 仲有唔知係咪d水特令到個胃有d反胃既感覺, 去到最後兩個水站唔想飲水特, 改為飲咗大量清水, 點知飲完清水後奇蹟出現, 最後果k完全冇抽筋, 仲可以加速衝終點! 可能又係水特累事!

升級   100%

該用戶從未簽到

ericlam師兄,大雄師兄....
    抽過,爆過,撞牆....亦都係好寶貴既經驗之一
    可以係下次或者同d未行過山既朋友仔行山既時候....
    出現咁既狀況都知道如何應對.......
    其實抽筋最大原因都係平時量數不足.....
    我呢排都唔夠量數...要加返多d先得囉

升級   9.35%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-8-30 12:57 AM 發表
    Calling 16, 猿球, iceberg, 我地個隊名不如就叫 'TKO永不放棄EXPRESS20'

very gd... i agree~

原帖由 大雄2009 於 2011-8-30 01:05 AM 發表
    3/9夜行M001 - M101

集合時間及地點: 8:00西貢碼頭的士站

報名:
    1. 16
    2. 猿球
    3. 大雄
    4.
    5.

As it is during peak hours at Sat night, there may be many vehicles to/from Sai Kung, should you be on a van earlier to avoid queue for a long time...

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

原帖由 大雄2009 於 2011-8-30 00:57 發表
    Calling 16, 猿球, iceberg, 我地個隊名不如就叫 'TKO永不放棄EXPRESS20'

TKO永不放棄EXPRESS 20 加油 , 你哋甘勤力一定可以, 我都好想同你哋一齊操山.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2011-8-30 23:41 發表

TKO永不放棄EXPRESS 20 加油 , 你哋甘勤力一定可以, 我都好想同你哋一齊操山.

成成, 好鍾意你幫我地改既 ' EXPRESS 20 '!!! 唔嫌我地慢歡迎你黎一齊玩.

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

原帖由 大雄2009 於 2011-8-31 00:34 發表

成成, 好鍾意你幫我地改既 ' EXPRESS 20 '!!! 唔嫌我地慢歡迎你黎一齊玩.

多謝, e個名好貼切你哋目標. 我哋自己都未改名. 你哋好勤力, 今年一定快過我哋, 我哋好懶. 但係我哋唔會認輸, 比賽再決高下

btw 等我問吓傻佬Paul, 找次一齊練.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2011-8-31 00:53 發表

多謝, e個名好貼切你哋目標. 我哋自己都未改名. 你哋好勤力, 今年一定快過我哋, 我哋好懶. 但係我哋唔會認輸, 比賽再決高下" />" />

btw 等我問吓傻佬Paul, 找次 ...

我都想搵佢好耐!

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 天鬼 於 2011-8-30 20:11 發表
    ericlam師兄,大雄師兄....
    抽過,爆過,撞牆....亦都係好寶貴既經驗之一
    可以係下次或者同d未行過山既朋友仔行山既時候....
    出現咁既狀況都知道如何應對.......
    其實抽筋最大原因都係平時量數不足.....
    我呢排都唔 ...

是啊,也很感謝你之前的提點。本來已暗暗聽你話,水袋清水,但是臨時到士多又喝多了。  

邊到跌到邊到爬起身,我一定會再行過的,可能簡單d由7段起點上,7-8 (有力就9+10)。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-8-30 13:47 發表

諗返起, 前年我跑渣馬沿途只飲水特不飲水, 30k未夠就不停抽筋, 抽到冇晒辦法, 仲有唔知係咪d水特令到個胃有d反胃既感覺, 去到最後兩個水站唔想飲水特, 改為飲咗大量清水, 點知飲完清水後奇蹟出現, 最後果k ...

未必完全是水特,但一定有影響啊。。。

恭喜你的新隊名。。 express 20。 夠貼切。。不過可能不對,到時候19小時或更快!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ericlam 於 2011-9-2 19:09 發表

未必完全是水特,但一定有影響啊。。。

恭喜你的新隊名。。 express 20。 夠貼切。。不過可能不對,到時候19小時或更快!!!

20 = 第二日晚上8時前到達!!!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

~~ express 20 TKO 各隊友 ~~

森美吹雞, 我會上24 車 ~~  support 唔到各位了 ~~

其實100 K 對耐力不足, 用水量多的我而言是很大的挑戰 .... 希望大家加油... 我們在終點見~~

升級   6.85%

開心
  • 簽到天數: 1 天

回復 455# 的帖子

你得嘅 !!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 iceberg99 於 2011-9-3 23:35 發表 你得嘅 !! x 2     

你得嘅 !! x 2

升級   100%

該用戶從未簽到

琴晚操山終於全程都冇抽筋及作抽,感覺良好,但sub20的目標仍遙不可及!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 junjun 於 2011-9-3 00:49 發表

森美吹雞, 我會上24 車 ~~  support 唔到各位了 ~~

其實100 K 對耐力不足, 用水量多的我而言是很大的挑戰 .... 希望大家加油... 我們在終點見~~

恭喜junjun正式加入毅行隊伍, 你果架其實唔係24車, 係18-20車就真, 勤力D呀!!!

升級   0%

開心

原帖由 junjun 於 3-9-2011 00:49 發表

junjun 加油呀,你一定得既。