香港長跑網  - 長跑長友

樓主: jogging_cat
打印 上一主題 下一主題

CatCat 跑步日誌

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

Cat ctse,

712終於見面, 可惜冇時間傾計, 下次一齊跑步食飯啦!
    多謝妳咁熱咁辛苦幫我地打氣同影相.

升級   0%

該用戶從未簽到

Cat姐~期待你update 7.15上斜PB紀錄呀

恭喜恭喜~

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

我都好高興認識你,下次希望可以有機會一齊跑同傾吓計啦。

升級   0%

開心

原帖由 WinggniW 於 17-7-2009 12:07 發表
    Cat姐~期待你update 7.15上斜PB紀錄呀

恭喜恭喜~
    多謝 wing 姐,729 一齊跑丫,加油!
    係阿,我琴晚游水考試合格喇,好開心阿終於可以學第二階段喇!
    wing 你 e 家仲有冇學游水阿?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-7-17 13:29 發表
    多謝 wing 姐,729 一齊跑丫,加油!
    係阿,我琴晚游水考試合格喇,好開心阿終於可以學第二階段喇!
    wing 你 e 家仲有冇學游水阿?

恭喜你呀~Cat姐, 合格即係可以游到一個直池喎!! 犀利 8月份會報第2階段嗎??

我番埋今晚游水班番夠10堂嚕~

升級   0%

開心

原帖由 WinggniW 於 17-7-2009 13:38 發表

恭喜你呀~Cat姐, 合格即係可以游到一個直池喎!! 犀利 8月份會報第2階段嗎??

我番埋今晚游水班番夠10堂嚕~
    多謝 wing姐,8月中報咗第2階段喇,到時一至四晚都游水,都無乜時間跑步tim 阿。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-7-17 22:27 發表
    多謝 wing姐,8月中報咗第2階段喇,到時一至四晚都游水,都無乜時間跑步tim 阿。

一至四都游水...好勤力呀! 我今晚學左背泳手+蝶腳...游1.5hrs已經好攰...

Cat姐加油呀! 等你番完游水班要再o黎逍遙跑呀

升級   0%

開心

原帖由 WinggniW 於 17-7-2009 22:32 發表

" />" />ghj  一至四都游水...好勤力呀! 我今晚學左背泳手+蝶腳...游1.5hrs已經好攰...

Cat姐加油呀! 等你番完游水班要再o黎逍遙跑呀" />" />
    嘩wing姐好犀利阿四式都學齊晒,仲可以游到1.5hrs,好叻阿加油。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-7-18 13:10 發表
    嘩wing姐好犀利阿四式都學齊晒,仲可以游到1.5hrs,好叻阿加油。

除左蛙式+自由式學晒之外....背泳+蝶式都未學手o架!要游1.5hrs, 我飲足1.5hrs泳池水

Cat姐都要加油呀!!! 過左炎夏之後可以跑多D嚕!

升級   0%

開心

原帖由 WinggniW 於 18-7-2009 14:13 發表

除左蛙式+自由式學晒之外....背泳+蝶式都未學手o架!要游1.5hrs, 我飲足1.5hrs泳池水

Cat姐都要加油呀!!! 過左炎夏之後可以跑多D嚕!
    大家一齊努力丫。

升級   0%

開心

第三至五課工聯會訓練班

第三課主要訓習跑步正姿勢:腳腕大幅度動作,穩定控制起步動作,及練習大步跑。

第四課三號風球天氣很不穩定,大部份時間有大雨,所主要練跑步分解動作,除了練第二課的動作之外,再加上收腹提腿 hold 住三秒。
    最後練體能:掌上壓 、sit up 或躺臥然後雙腳提起、蹲下然後雙腳跳起各 12 下 2 sets。好辛苦,因為平時無練開,痛到今日仲痛緊,唔敢再練住。

第五課訓習呼吸:兩呼兩吸、三呼三吸、四呼四吸各跑1400 KM,最後來多 1400KM 自選以上一種呼吸方法加換主力腳。共跑 1400 KM 4 sets。

升級   0%

開心

29.7 澳景路上斜訓練

琴晚跑澳景路上斜,天氣都算唔錯,無乜落雨又唔係好熱。

1st round: 12'48 ( 用工聯會教練教既三呼三吸方法跑,諗住呼吸深 d 會跑得無咁喘氣,點知條氣好似仲唔順咁 )

2nd round: 12'24 ( 用番平時習慣既兩呼兩吸,跑得順好多,起碼無咁喘先啦 )

七月份小計: 72K

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-7-27 08:28 發表
    第三至五課工聯會訓練班第三課主要訓習跑步正姿勢:腳腕大幅度動作,穩定控制起步動作,及練習大步跑。

第四課三號風球天氣很不穩定,大部份時間有大雨,所主要練跑步分解動作,除了練第二課的動作之外,再加上收腹提腿 hold 住三秒。
    最後練體能:掌上壓 、sit up 或躺臥然後雙腳提起、蹲下然後雙腳跳起各 12 下 2 sets。好辛苦,因為平時無練開,痛到今日仲痛緊,唔敢再練住

第五課訓習呼吸:兩呼兩吸、三呼三吸、四呼四吸各跑1400 KM,最後來多 1400KM 自選以上一種呼吸方法加換主力腳。共跑 1400 KM 4 sets。

Cat姐好勤力呀!學完游水再番跑步班 體能經常練習~好快可以習慣+慢慢加量, 加油呀!

升級   0%

開心

原帖由 WinggniW 於 1-8-2009 11:59 發表

Cat姐好勤力呀!學完游水再番跑步班 體能經常練習~好快可以習慣+慢慢加量, 加油呀!
    Wing 姐,不過上次練完真係怕咗,星期二甲硬練咗一陣,都仲係好鬼痛,最後都係唔練住 lu。
    仲有 lee 排都無游到水,星期四果日想游,點知摩士又出事,都唔知幾時可以游番 tim 阿?我驚隔得耐唔記點游就幣喇!

升級   0%

開心

1/8工聯會訓練班

Warm up 五式:
    1. 慢跑一圏
    2. 靜態拉筋
    3. 踼腿+跨步
    4. 提腿跑
    5. 短距離間歇跑

主菜:
    間歇跑 550m 一圏 (跑一圏抖兩圏)
    1st   2'39"
    2nd  2'41"
    3rd  2'49"
    4th  2'44"

總共跑得四圏好慢,同埋己經好辛苦,速度係咁跌,阿sir話速度應該唔可以跌,同最少要跑10圏先得。
    小腿痛到今日仲有小小痛。

甜品:Cool down 、同跑番上屋企

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 jogging_cat 於 2009-8-4 13:30 發表
    Warm up 五式:
    1. 慢跑一圏
    2. 靜態拉筋
    3. 踼腿+跨步
    4. 提腿跑
    5. 短距離間歇跑

主菜:
    間歇跑 550m 一圏 (跑一圏抖兩圏)
    1st   2'39"
    2nd  2'41"
    3rd  2'49"
    4th  2'44"
    ...

jogging_cat, 好勤力呀,又游水又跑步, 加油, 俾D掌聲以示鼓勵先

升級   0%

開心

原帖由 Tarry 於 4-8-2009 23:55 發表

jogging_cat, 好勤力呀,又游水又跑步, 加油, 俾D掌聲以示鼓勵先
    多謝 Tarry 既掌聲鼓勵。
    我琴晚都有去游水阿,成個副池都係得廿多人游,好爽阿,不過可惜我游黎游去都只可以連續游到半個直池咋,仲係敢飲水同濁到非起 tim 阿。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 jogging_cat 於 2009-8-5 08:16 發表
    我琴晚都有去游水阿,成個副池都係得廿多人游,好爽阿,不過可惜我游黎游去都只可以連續游到半個直池咋,仲係敢飲水同濁到非起 tim 阿。

jogging_cat, 俾D耐性呀, 享受吓游水樂趣同埋過程, 諗吓天神俾咗好多嘢我哋gala, 消遙游吓, 消遙跑吓, lee D都係恩典黎gala, 我想問係lee個星期六15:00-17:00有無興趣打羽毛球呀, 之後跑荃西-深井(約10K)對妳黎講好輕kung姐. 覆我啦

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

多謝Tarry 同我找客, 我好感動
    jogging cat ctse 幫襯吓星期六來荃灣打羽毛球

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-8-5 08:16 發表

CAT ctse.. 你游咩式所以濁水 ar?