香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步的問題

升級   73.16%

該用戶從未簽到

小妹跑左兩個月步,一般一星期跑3次
但發現最大的問題是不夠氣,最好個次都只係跑到一口氣24分鐘,仲要得個3k,好慢
有時跑跑下係因為腹痛而要停下來

現在做gym都會去踩踩單車,蛙下廷去練氣

唔知各位師兄,師姊初跑既時候,係點樣練氣?
同埋,我已經好留意自己呼吸.我盡量用鼻吸氣,口慢慢呼氣,到唔夠氣個時就鼻口都用,但都有腹痛情況出現
有d人話試下用腹呼吸...真係未掌握到...
+1 0
上一篇︰港島東跑手報到下一篇︰[轉載]蘋果日報 - 20120226 - 品味蘋果:紀嘉文最後三公里 好想贏給她看

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 10 天

一星期跑到3次,好好喎!有時忙,我一星期跑得1次。
    一般無做開運動,能跑到24min已經唔錯,只要有恆心,慢慢腹痛問題應該會自然沒有!
    練習時,若腹痛,可以停下來慢行,到腹痛停止,可以再開始摱跑。
    總之,多留意身體變化,不要勉強自己身體,再加上恆心,自然會有進步!

只於呼吸,各有各的說法,沒有話必種最好,最重要找到一種自己覺得最舒服的呼吸法,其實用口定用鼻(或2樣都用),都無所謂。我自己練習時,習慣3吸2呼,上斜或速度加快,便會2吸2呼!所以重要係找到一個能配合自己跑步的節奏的呼吸便可。

以上只是自己經驗分享,我不是專家,希望有點幫助!

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

謝謝你哦!
    希望盡快找到自己舒服的呼吸方法啦^^
    係呀,我都唔會勉強自己身體,格硬去跑,唔舒服都會停下來慢行

升級   12.11%

該用戶從未簽到

師姐應該係跑得太快, 試下再慢啲, 等身體適應, 腹痛同不夠氣嘅情況自然會改善

至於腹式呼吸就係一個人沉睡時身體自然嘅呼吸方法
    你可以試下跑步時做兩個步驟:
    1. 用口呼氣 同時腹部收縮 (可以放隻手在腹部感受收縮)
    2. 用鼻吸氣 同時腹部脹起
    如果跑跑吓亂咗節奏, 就只要集中做好 1就可以

我都練咗好耐先可以適應, 而家可以跑20公里而唔會氣喘, 希望幫到你

你都可以試下日常生活用腹式呼吸, 因為腹式呼吸既為養生之道, 同時也可幫助收小腹, 一舉多得

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

腹痛既話要考慮是否熱身不足,個人認為唔熱身一落場即刻起步係唔理想既,尤其係有d強度既練習。
    唔夠氣是指喘得好犀利果隻?如果係咁認同上面師兄講法:太快,剛開始練習跑步唔應該馬上要快跑,應該easy run,有一定基礎再加強度

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

非常感謝解答^^ 小妹會多加練習^^

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

有做熱身,唔係氣喘個隻,只係冇力跑

升級   59.8%

該用戶從未簽到

放鬆放鬆
    再放鬆
    enjoy running

升級   1.5%

該用戶從未簽到

用鼻,橫隔膜吸氣,用口呼
    吸2下,呼1下

升級   73.16%

該用戶從未簽到

哈哈,謝謝各位
    是的,relax relax 再relax!