香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 卓卓
打印 上一主題 下一主題

[ 你 ] 依排聽乜歌?

升級   0%

該用戶從未簽到

我聽這首歌的時候,是中四.....

亦都係發生係這個時期....

我的初戀就耐囉....

小學六年班,已經帶女朋友同一齊老豆食飯啦......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-6-1 14:21 發表

Terry, 爆大獲?" />" />

又唔係唔出得街...

事但啦....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-6-1 14:24 發表

明白明白...

我聽歌會因心情而定....

因為歌曲有治療情緒的作用....

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

最近聽港台第二台午夜12 點至2 點個節目"有冇搞錯"中成日聽到呢隻歌
    覺得真係好聽~

Mr. - 搖擺

曲: Alan Po/MJ

詞: DASH

木訥地翻開一連串絕學原理
    考試未幾換來挫折與責備
    書中有金屋一話仍是萬年真理
    迫到自己額頭痛痛痛到死

HEY 放過自己
    起跌愛恨忠於自己

一早要趕落床落寞又頻撲
    穿街過巷路人腳踢腳最多
    朝9晚7沒自由悶局又難反抗
    只可以講為求嘆世界去趕

HEY 放過自己
    HEY 現已是聲畫世紀

若我搖你擺,隨我的聲線漸大
    來破解為世所逼的債
    若你搖我擺 ,隨你的聲勢變浩大
    煩惱根都因你而解

HEY 放過自己
    HEY 別以為一敗塗地

若我搖你擺,隨我的聲線漸大
    來破解為世所逼的債
    若你搖我擺 ,隨你的聲勢變浩大
    煩惱根難再種出不快

賣清一身債,避開自怨與自艾
    搖~擺才算真正見解
    賣清一身債 ,賣光力氣當義賣
    搖~滾始終最搖擺

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 邪神 於 2009-6-1 14:22 發表

我聽這首歌的時候,是中四.....

亦都係發生係這個時期....

我的初戀就耐囉....

小學六年班,已經帶女朋友同一齊老豆食飯啦......

嘩.............情場浪子..
    .. 有沒同邪神嫂報定案 ??? .............

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-6-1 14:21 發表

Terry, 爆大獲?" />" />

係邪神自爆Ja.........

升級   0%

擦汗

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-6-1 14:35 發表

同意同意...
    所以我有時貼歌上來都等於治療情緒.

除了專登來介紹d 歌外
    我大致都係走呢條路線~
    以及從歌曲中尋找共鳴感

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-6-1 14:35 發表

嘩.............情場浪子..
    .. 有沒同邪神嫂報定案 ??? .............

我對她絕對坦白......

而呢首歌........

就係我倆相認一週年後....

在她生日時,把歌詞抄在生日咭的背後....

以表達我的心聲.....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    冬暖夏涼
    歌手:李克勤 作曲:伍樂城 填詞:黃偉文 編曲:伍樂城
    我那感情線 它分開幾個叉
    唯獨你這一條線 拋離各人吧
    但你那感情線 那轉折覆雜嗎
    我只是某段時間過路嗎

我早預備了火把 亦買好風扇
    不打算再玩兩日就回家

若果要愛護你
    尢如全日制學位這數年時間 我花

*談情如若有獎 我該得到金獎
    全年大考小考通過了 只要你頒獎
    唯求付合理想我會挑戰逐級上
    題材仍合四季 我冬暖夏涼
    難道你可不愛上

若有我的雄抱 冬天該不太差
    回避到我的懷裡 等待雪溶吧
    若有我當屏障 放暑假不用怕
    無上裝八月還會怕熱嗎

唯你早預備了冬衣 亦買好水著
    不打算散心兩日就回家

若果要照料你
    尢如全日制值班一世人陪你 好嗎

repeat *

誰人男朋友比得上
    那裡有這種清福可以享
    值得你鼓掌

談情如若有獎我該得到金將
    嚴寒酷鼠體溫的變化 請與我分享
    情人如若你想 你會一世被供養
    旁人比忙著轉季 我冬暖夏涼
    來讓你專心愛上

~~~~~~~~~~~~~

到而家,我老婆依然好鍾意我唱呢首歌俾佢聽架.....

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-6-1 14:33 發表
    最近聽港台第二台午夜12 點至2 點個節目"有冇搞錯"中成日聽到呢隻歌
    覺得真係好聽~

http://www.youtube.com/watch?v=4OgMi0jIztg

Mr. - 搖擺

曲: Alan Po/MJ

詞: DASH

木訥地翻開一連串絕學原理
    考 ...

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

升級   0%

擦汗

回復 277# 的帖子

呢類歌係而家ge 香港真係買少見少.....
    我聽歌普遍都停留係上世紀80年代尾及90年代初ge 歌

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-6-3 14:36 發表
    各位"歌" 迷:
    好消息好消息, 討論區有新功能
    經管理員gills兄的幫忙,  
    從今日起我地可以係度直接插入youtube片段了. " />" />
    辨法如下:
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5222&extra=page% ...

我啱啱試了
    原來整到咁易用~

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-6-3 14:36 發表
    各位"歌" 迷:
    好消息好消息, 討論區有新功能
    經管理員gills兄的幫忙,  
    從今日起我地可以係度直接插入youtube片段了. " />" />
    辨法如下:
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5222&extra=page% ...

thx 瘋兄及 gills .

升級   0%

奮鬥

Gills, Thanks very much ah!

Behind the wheel - Depeche Mode (original video)

升級   1.35%

該用戶從未簽到

o甘試o下先....宋祖英:茉莉花

升級   0%

奮鬥

Try again -  Laputa by Joe Hisaishi & New Japan Philharmonic Dream World Orchestra