香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: kennysze
打印 上一主題 下一主題

外地跑步好幫手-能下載離線地圖的GPS Apps(Motion X GPS for Iphone)含簡單教學

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 orgafish 於 2012-3-21 08:36 發表
今朝啱啱試過,offline 用 GPS 可以顯示自己既位置,但係好似 search 唔到地方;online 就 search 到地方。

kennysze ching, 唔好意思用左你個場講 android,不過大家都係研究離線地圖,希望你唔好介 ...

剛才試左 iPhone, 都係一樣做唔到 Search.

諗住今晚試下裝埋個iPad (好彩3G版), 之後會下載地圖試下, 但我打算下載最清晰果種, 預計要下載十天, 稍後出報告啦~~~~~

如果成功, 四月初去四川旅行, 可以拎埋去當地圖, 正!

升級   17%

奮鬥
  • 簽到天數: 15 天

原帖由 jogging_cat 於 2012-3-21 12:59 發表
    咁係咪即係用唔到呀?

offline 左都有得睇,開左 GPS 可以搵到自己既位置,只係打個地方名唔似 online 咁 search 到地方啫。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

orgafish師兄,當然唔介紹,我都想知道多少少!!
    perre師兄, 揀咁大張地圖,真係好誇張啊! 不過當地圖真係幾好,我去外國搭的士都會開住,睇下佢有冇亂咁行! 試過去D落後地方,司機話識去,點知後來都要我開住部iphone 教佢點行!! 你去四川邊道?

升級   2.55%

該用戶從未簽到

我今次淨係去九寨溝咋,復活去五日,其他川西槄城呀,東川棧道劍閣呀,去到香格里拉都去過了,今次突登去睇下春天九寨係點樣,所以地圖都無乜用,如果上年去闖蕩北疆時有呢個東東就正囉!

升級   0%

開心

正呀! 我之前都係復活節去九寨溝! 記住朝早抽D時間去跑下步,開住GPS唔怕迷路,之後一路畫地圖好鬼正!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 orgafish 於 21-3-2012 17:23 發表

offline 左都有得睇,開左 GPS 可以搵到自己既位置,只係打個地方名唔似 online 咁 search 到地方啫。
    明白了。唔該晒orgafish ching。

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 kennysze 於 2012-3-21 20:41 發表
    正呀! 我之前都係復活節去九寨溝! 記住朝早抽D時間去跑下步,開住GPS唔怕迷路,之後一路畫地圖好鬼正!

重跑∼∼∼∼去到唔跑囉,我要陪住果11KG相機.....跑唔郁!

升級   0%

開心

回復 27# 的帖子

一早跑一陣,之後番酒店沖個涼再拿相機出去影O麻!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

我之前下載左個地圖, 係放大縮小都係用17, 約128MB, 下載了15小時, 原來呢個SIZE大小都係17, 代表無得ZOOM .... 所以我DELETE左, 但DELETE都要LOADING 40分鐘....都唔明做乜咁慢, 昨晚我再DOWNLOAD過, 我放大選17, 縮小選1 .... 合期1.7GB, 反正部 iPhone 同 iPad 都有位, 所以試下, 昨晚八點到現在, 已下載了 44%, 都唔知做乜咁慢....

另外, 因為 iPhone 同 iPad 版本唔同. 所以當買左二次, 收左一次錢 .......

升級   0%

開心

1.7GB,我最大都係試過200MB左右! 我用iphone 都覺得15 Zoom 已好足夠我認路!
    我同你一樣都好大疑問點解要咁耐!!

原帖由 perre 於 2012-3-22 10:46 發表
    我之前下載左個地圖, 係放大縮小都係用17, 約128MB, 下載了15小時, 原來呢個SIZE大小都係17, 代表無得ZOOM .... 所以我DELETE左, 但DELETE都要LOADING 40分鐘....都唔明做乜咁慢, 昨晚我再DOWNLOAD過, 我放大選17, 縮 ...

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原來佢可以配Garmin心跳帶,你有無呀?

升級   0%

開心

我無呀! 對依樣無乜研究! 我玩四圍跑,跑O既路段有成日唔同,又無理速度,所以都無計劃買。