香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

心率問題

升級   16.84%

該用戶從未簽到

各位師兄師姐好,

初次使用心率帶, 發覺心率有點不尋常地高, 上星期日 Asics 10k 跑 total 54" 54, avg pace 5" 26 per k, avg 心率去到177, 有50" 33 都係 zone 5......

尋日自己跑, avg pace 5" 46 per k, avg 心率都去到171, 有21"01 係zone 4, 同21"09 係 zone 5......

想問是否有點不正常地高?

各位師兄師姐的心率又約多少? 謝謝!
+1 0
上一篇︰解放軍勢缺席毅行者2012下一篇︰「28公里!揸車揸28公里人都攰,你咁樣折磨自己。」

升級   16.84%

該用戶從未簽到

補充: 我年齡 33 就 34

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 6 天

升級   16.84%

該用戶從未簽到

Thx 亞朱~~~

升級   13.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 29 天

少少個人愚見經驗:
    心率係好個人o既, 我有朋友次次一跑就上到180以上, 但係又唔見佢有咩大問題;
    我就average140-150, max 頂盡170

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 10 天

我次次跑亲都系上到170-180, 跑左2-3年跑,都系咁!有时跑10KM比赛,会去到 190.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 10 天

朱ching, 这篇文章很好耶∼∼

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

回復 1# 的帖子

你先實測一下mhr,之後話俾你聽,甚麼220-年齡誤差可以好大。
    簡單方法:慢跑20分鐘warm up,拉筋活胳,之後全力跑一個5km.

升級   0%

鬱悶

回復 3# 的帖子

一、 練習時之最大心跳率(MHR:Maximum Heart Rate)百分比

輕鬆跑(Easy run)與長距離跑(Long run) = 65% ~ 75%

速度跑(Tempo Run) = 87% ~ 92%

間歇跑(Interval repeats) = 95% ~ 100%  <--------

我覺得是翻譯上的錯誤,數字不是mhr%,而是effective heart rate%.

如果有跑友真係跟足95-100% 去跑多組interval ,唔死(唔overtrain) 算大命
    而long run跑12、3km 以上lock 在75%mhr都很慘(悶)

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

"心率不尋常地高"...

那要看看你跑步用的速度是甚麼...如果是你用來比賽的速度,心率高絕對正常!

一般人初初跑步,沒有心跳表監測,跑速其實都會偏快的,所以心率都會偏高!

自己的例子...未有心跳表時,我只是見有力便用,隔日跑10K,PACING都是大約5分鐘的... 但原來這個速度,心跳率已經到82% MHR.
    現在跟隨心跳率訓練,普通的跑步只會用7分鐘PACING,心跳從未超越75% MHR.

至於為何一直有跑步,心跳為何都會偏高?

我的見解是,如果你從沒有在低心跳區 (65%-75%) 訓練,那麼當你進行運動時,心跳自然會標升到很快及很高....又或者你的運動強度太高,也會令另心跳高.
    不同的心跳區訓練會有不同的效益,所以也要因應自己需要而進行訓練.

升級   0%

鬱悶

回復 10# 的帖子

X2 ,睇來師兄都係用心率系統訓練的。好像唔少人有心跳錶,但就甚少見人提及,只提時間、速度,看來在香港仍未普及

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

小魚兄...其實我係...

"短途衝刺快過你"嗰位!

升級   0%

鬱悶

回復 12# 的帖子

I see I see,即刻明白,同門

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

我真係要叫你做"師兄"呢!!

升級   16.84%

該用戶從未簽到

多謝咁多位師兄既意見, 些些~~~

我會試下跑多d長慢速跑~~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

鬱悶

回復 16# 的帖子

資質差,快就免談了,不過巧遇高人免費教了一些以心率作訓練的知識,以此作訓練,完成過一次10km 訓練,都有5min 進帳,仲要冇傷痛下

升級   96.32%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2012-11-9 09:59 發表
    X2 ,睇來師兄都係用心率系統訓練的。好像唔少人有心跳錶,但就甚少見人提及,只提時間、速度,看來在香港仍未普及

兩睇LA, 其實又唔係咁多人用心率錶,
    另外, 用心率訓練, 會有好高既紀律性, 特別係BASE TRAINING 階段,
    試過跑了八星期的BASE TRAINING, KEEP住心率在70%以上跑,真係好辛苦。
    (雖然如此,但我覺得有幫助)

升級   0%

鬱悶

回復 18# 的帖子

我看那些國際級高手,全年7-8成都是慢跑Base training最難是唔可以跑多,又唔可以跑快,講求漸進,很多人失去耐性。不過其實當是賽後回復期也不錯,始終經過了兩個月高強度訓練

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2012-11-19 06:23 發表 我看那些國際級高手,全年7-8成都是慢跑Base training最難是唔可以跑多,又唔可以跑快,講求漸進,很多人失去耐性。不過其實當是賽後回復期也不錯,始終經過了兩個月高強度訓練

還記得初初開始做base,在跑步徑見慣我跑步的師兄都過來,好奇的問我是傷了還是缺態,為何會跑得像蟻行般...真的是少些恆心也難堅持落去。