香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

渣打馬拉松2009 已報全馬召集處 (POST#2己更新集合地點)

關閉 [複製鏈接]

升級   18.2%

該用戶從未簽到

各位ching/ctse, 我第一次跑全馬 , 目標只係限時之內完成, 依家跟住 Hal Higdon呢個novice program來跑, 但我見佢D里數好似無你地綀咁多, 長課最多都只係有一次32K, 大家認為會唔會唔夠呢?

http://www.halhigdon.com/marathon/novices.html

佢個web site係mile計, 我化番做KM如下, 今個星期係week 10 (今日要跑24 )

WeekMonTueWedThuFriSatSunTotal
1rest555rest10cross25
2rest555rest11cross26
3rest575rest8cross25
4rest575rest15cross32
5rest585rest16cross34
6rest585rest11cross29
7rest5105rest19cross39
8rest5105rest21cross41
9rest5117rest16cross39
10rest5117rest24cross47
11rest7137rest26cross53
12rest7138rest19cross47
13rest7158rest29cross59
14rest8158rest23cross54
15rest8168rest32cross64
16rest8137rest19cross47
17rest7105rest13cross35
18rest573restrestRACE

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-12-13 00:41 發表

贊同梁兄所講,小弟一星期二次鍛鍊四頭肌負重.聽健身教練講,經常跑既人一定要咁做,
因為強壯既四頭肌會加強對膝蓋保護

謝謝梁兄及平兄的建議~

請問四頭肌點樣練至好呢?

升級   18.2%

該用戶從未簽到

Kenneth,  多謝回覆 , 不過我見大家都已經跑到30K以上, 而我今日先跑24K, 我驚趕唔切........

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-13 11:29 發表

如跟此 PROGRAM ,小弟覺得,要"完成"全馬,應問題不大。

小弟既想法係,30k-35k呢段係比較陌生的距離,估計自己撞牆位應位於35k左右,
故一定要試下可否捱過此距離,同埋過程中身體會發生什麼變化.如果可以順利完成
35k,則可推測到自己完成全馬的機會率,從而加強信心.

*小弟不善於中途停下休息再重新起步,故以全程不停站為目標*

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2008-12-13 11:40 發表
Kenneth,  多謝回覆 , 不過我見大家都已經跑到30K以上, 而我今日先跑24K, 我驚趕唔切........

你有操練,要完成唔難,加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-12-13 11:42 發表

小弟既想法係,30k-35k呢段係比較陌生的距離,估計自己撞牆位應位於35k左右,
故一定要試下可否捱過此距離,同埋過程中身體會發生什麼變化.如果可以順利完成

...

我都係同平兄一樣,唔可以停下來的,一停再跑的話,一定會抽筋的.....試過兩次了,一次晌渣打全馬及另一次晌聯合國半馬

所以而家好有決心去儲里數

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-13 11:40 發表

謝謝梁兄及平兄的建議~

請問四頭肌點樣練至好呢?

去健身室做腳部負重訓練!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-13 11:45 發表

我都係同平兄一樣,唔可以停下來的,一停再跑的話,一定會抽筋的.....試過兩次了,一次晌渣打全馬及另一次晌聯合國半馬

所以而家好有決心去儲里數

我都最怕抽筋,試過2次抽完,拉完筋再起步又抽過,有次仲離譜,抽完之後行緊過馬路中間又抽,
幾痛苦拖住隻腳先過到對面,好彩d司機都禮讓我...
都唔明其他師兄好多人可以抽完再跑...

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-13 11:42 發表

你有操練,要完成唔難,加油!

馬王ching, 多謝加油 !

個program我都跟得好足架啦, 有多無少.

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-12-13 11:42 發表

...

平ching, 咁你認為我係咪應該將個32K改做35K呢?  多3K, 我諗捱得住掛.......

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-12-13 11:51 發表

我都最怕抽筋,試過2次抽完,拉完筋再起步又抽過,有次仲離譜,抽完之後行緊過馬路中間又抽,
幾痛苦拖住隻腳先過到對面,好彩d司機都禮讓我...
都唔明其他師兄好多人可以抽完再跑...

有樣野好奇怪, 我跑左咁耐都未試過抽筋, 應該話我咁大個人從來都未試過正式抽過一次, 最多都係試過隻腳瓜/腳指拉到好實.  死啦, 如果到時真係抽起上來, 我都唔知點攪好喎.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2008-12-13 11:56 發表

平ching, 咁你認為我係咪應該將個32K改做35K呢?  多3K, 我諗捱得住掛.......

如果可以去到35k,相信對於完成全程會信心大增,余下7k,點都可以捱過.
但係32或35係因人而異,不一定要玩足35k既.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-13 12:06 發表

有 ching  講過,如比賽時遇抽筋或有想抽的情況,需要減慢速度跑,不要停或慢行,待抽筋的情況減輕後,先慢慢逐少逐少加速。
馬王兄,平兄,今午走長課,有機會實習一次。ghu" />" />jg

冇錯,係跑既時間如果感覺就來抽筋,慢落來,再轉下跑步姿勢,係可以避開抽筋.
正因為如此,小弟一路都係希望避免中途停下或慢行.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2008-12-13 12:06 發表

有樣野好奇怪, 我跑左咁耐都未試過抽筋, 應該話我咁大個人從來都未試過正式抽過一次, 最多都係試過隻腳瓜/腳指拉到好實.  死啦, 如果到時真係抽起上來, 我都唔知點攪好喎.

如果到時真係抽起上來, 唔好同佢門力,輕輕按摩抽筋位置,等稍微好d後,再慢慢拉筋,之後再試下慢跑..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-13 12:23 發表

吓平兄,你個頭像...真的中了毒?

唉....比onon咬左一啖...就搞成咁囉

升級   100%

該用戶從未簽到