香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

軟骨補充劑

關閉 [複製鏈接]

升級   97.67%

該用戶從未簽到

各位長跑的chings & ctses~~
有無食開''軟骨素''等
防止軟骨磨蝕的產品呢???
如有~大家食開邊隻多呀??
成效又如何呢???
+1 0
上一篇︰護膝帶下一篇︰跑步裝備專門店?

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

為物要食藥? 如果跑步跑到要食藥, 咁不如等身體休息下, 好返才繼續!

升級   97.67%

該用戶從未簽到

當然唔食就最好啦~~
我都係聽開打開波的朋友仔講

軟骨容易磨蝕~
一旦蝕咗就沒了~
所以想及早預防~

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

我個人建議跑前做下熱身及伸展動作, 咁就OK拉! 不用食果啲軟骨及關節藥物! 我跑齡只有年多, 膝頭哥暫時都無物問題。

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-11-5 00:54 發表
我個人建議跑前做下熱身及伸展動作, 咁就OK拉! 不用食果啲軟骨及關節藥物! 我跑齡只有年多, 膝頭哥暫時都無物問題。

可能我年紀大啦

通常D人唔會知道舊骨係蝕緊
只有差唔多蝕晒先會覺

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Thanks Alex hing for answering phenli hing' s question.  If it was me to answer, I would have said the same thing.

升級   74.21%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

沒有人想跑步跑到要食藥的,有時是身不由己。
女性跑手膝蓋軟骨更容易勞損,即所謂「蝕」,這是很普遍的問題。
我現在每天都服glucosamine,是醫生處方的。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

Oh I see! Hopefully you will get well very soon!
祝ctse長跑長友!

升級   0%

該用戶從未簽到

phenli c hing

小弟年紀都大啦

小弟覺得可以做一D weight training

強化大腿肌肉

防止軟骨磨蝕

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 chengcc209 於 2008-11-5 09:12 發表
沒有人想跑步跑到要食藥的,有時是身不由己。
女性跑手膝蓋軟骨更容易勞損,即所謂「蝕」,這是很普遍的問題。
我現在每天都服glucosamine,是醫生處方的。

我有個朋友仔都係咁
係醫生開俾佢
不過佢係男仔~~
驚驚

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2008-11-5 11:07 發表
phenli c hing

小弟年紀都大啦

小弟覺得可以做一D weight training

強化大腿肌肉

防止軟骨磨蝕

我得閑都有做呀~~
做下負磅輕的半蹲訓練~~
好hea咁做下啦

升級   0%

該用戶從未簽到

phenil c hing

"好hea咁做下啦" X2

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

還是唔食supplement比較好嘛..
吃多些有Calcium的食物來補充嘛..

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

唔知我後生時咁博命跑日後會點@@?
    我而家都係間中補下d 維他命同鈣....
    如果有埋磷應該會更好...

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-11-5 15:05 發表
    小弟用開呢隻食品,痛時食,唔痛唔食,很有效的。但都是一句,唔知有冇副作用,少食為妙﹗

登錄/註冊後可看大圖

未見過市面上呢隻~~賣~~
    係咪醫生開的???

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-11-5 22:04 發表
    我而家都係間中補下d 維他命同鈣....
    如果有埋磷應該會更好...

唔好食鈣片就得啦~~~

年輕不顧一切~~
    年紀大咗自自然就要還
    好正常~~
    唔知我會几時要還呢...........

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-11-5 06:04 發表
    我而家都係間中補下d 維他命同....
    如果有埋應該會更好...

You are right!  Calcium alone can't build strong bones and tissues. Calcium needs phosphorus to maximize its bone-strengthening benefits and the heeling of bone fractures.  But calcium and phosphours don't absorb well into the bone tissues.  You need Vitamin D to regulate the absorption.  Now where do we get Vitamin D?  Simple, sunshine!! Yes, Vitamin D is also called "Sunshine Vitamin" and it is free, isn't it!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 lvrunner 於 2008-11-6 13:31 發表

You are right!  Calcium alone can't build strong bones and tissues. Calcium needs phosphorus to maximize its bone-strengthening benefits and the heeling of bone fractures.  But calcium and phosphour ...

Yes, but it requires so much sunshine that I have heard that it would be enough if one is staying under sunlight without wearing clothes....