香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2015-9-20 Blackmores Sydney Marathon

升級   7.9%

該用戶從未簽到

http://www.sydneyrunningfestival.com.au/enter/marathon

己報全馬。有師兄師姐,有興趣或己報?可約埋,起跑見。
+1 1
上一篇︰静岡県袋井皇冠哈密瓜馬拉松2015.12.13下一篇︰5k可口可樂[you can run] by 區誠

Like: 5.0
Like: 5

升級   7.9%

該用戶從未簽到

推薦

還有係悉尼跑街,要依交通燈的綠燈仔(企定定,按路燈柱上的行人掣,等轉綠燈)。我黎跑咁耐,因唔想係燈位停低,就咁沖過馬路。試過比路過的車響號(係沒有造成危險的情況下,可能澳洲人睇唔過眼,有Asian唔依燈號過馬路,掛?)。但,原來有差佬捉遺反交通條例。琴日,我見到交警正在抄兩位行人的告票,一個係跑友,一個係普通行人。這時,我才知係會抄告票的!因為,係悉尼,想見差佬都難。警車,都唔係好常見。

我跑街,主要係練斜坡,rolling hills。由Maroubra去Coogee,Bondi的勁斜路區,就有不少燈位。我會跑去Maroubra的公園,練平路、沖圈、或跑Interval。入到公園就無要停下來的問題。但由民宿就要跑一段距離去公園。
悉尼,日日藍天白雲,祇落過一日、半日雨。落一陣,又出過太陽。紫外線好勁,我練跑百零K,已經被晒黑。空氣唔感覺到有灰塵,跑完長距離,回到民宿,都唔覺好似香港咁,成臉都係沙塵。所以,就算跑街,唔會驚吸入咁多灰塵。如果係香港,我就一定唔濟。跑街邊,咪搞。觀察左咁耐,悉尼的運動氣氛,可以用十分差黎到形容(以香港和歐洲城市的標淮)。我跑左咁多日、咁耐,祇有係跑步公園,見到好像多一點的跑友,(所謂多一點,恐怕都唔夠香港是旦一個晨早係跑步熱點跑步的,十份一,都無)。一般跑街,幾乎絕跡。我跑由Maroubra去Coogee,Bondi的路上,碰到的得小貓三四隻,就算係Cooge和Bondi沙灘的跑步熱點,曬太陽總比跑步多。

見到跑友,我憑目測,覺得係hea跑的多。即是減肥,健身的。專業的,無乜見過。專業的,我意思係指跑步姿勢靚絕,每步好似唔洗乜貼地的。係香港練跑,遇然都會野生捕獲到專業的跑手,係度操幾野。所以,我覺得,悉尼的跑友,多是是保健跑,未必係跑市民比賽的。朋友話,近年City to Surf,好旺場,次次都報到爆晒。我回問,係唔係一兩個鐘內就滿晒個d?當然,唔係這個層面,慢慢報都得。

還有一星期多d,就係比賽日。我抱佛腳黎到悉尼先操山,祇是希望唔會上落坡跑到抽筋收場。係香港未來時,天氣實在不行,所以祇係練平路,黎到發現全無用處。平路的技術,可以放埋一邊。什麼練習平路入五、六前速的肌肉運用,可以唔洗用。悉尼賽道,係決戰上坡路。上坡的技術得,唔會差得去邊。

係西班牙巴斯隆拿,練平路是王道。我去到西班牙,主要係練平路。練習身體肌肉運用,去入五、六前速。個psosas muscle一swing向後,比佢自然回彈向前,個knee drive就無問題。低速高扭力的練習,可以慳番,唔洗練。就咁練高速抵扭力的高效率平路跑,就得米。提腿/knee drive,唔洗乜用腦去煩,自然一般高度已經夠晒用。但悉尼就唔同,要專心練習提腿/knee drive,個psosas muscle要夠力,還要誇張地練習高提腳,去應付高扭力的要求。如果係悉尼跑,提腳唔高,上坡唔洗跑,就咁行都會快過跑。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

推薦
剛訂了澳航,$5830,來回悉尼香港。係網上優惠價,唔貴。

住宿,可參考Agoda

http://www.agoda.com/pages/agoda ... p;tick=635722850354

升級   7.9%

該用戶從未簽到

從前跑過一次,好甘。不斷上上落落。起步己經由水平線,跑上悉尼橋。半程之後,係City上上落落,最後幾公里,還要跑去The Rocks, 上條勁斜。條路又多灣。

不過空氣含氧量高,溫度適中。副機好起結果當年做左個大PB。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

條Track比起渣馬(當年無昂船洲大橋),辛苦度差吳多。可能悉尼條track, 太魔鬼賽道,就係2012,cut左幾段鑼命鈄,如要上Anzac Parade去Maroubra。而家跑一段比較平的Anzac Parade就轉頭。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係悉尼跑馬,氣氛一般(希望近年有改善), 市民吳係太熱情。好似你有你跑,佢有佢行街,完全吳show你。加上比賽人少,我試過係City轉下轉下,前後可以無人, 以我當烏龜速度,應該係前呼後擁。驚嚇度100%,有個turn, 個marking吳夠,我要問大會人員,應轉邊個灣?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

參加人少,我吳洗一分鐘就到起跑線,又係驚嚇度100%。全馬好似小眾人玩意咁,原全吳感覺到係大賽。好似係local club run。

好處,就係無人阻。一出閘,就自己點跑都得。可能係咁,吳洗穿插人群,成績有保證。吳似得跑柏林,坐全程包廂。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

途中物資供應,相當足夠。有好多檔有就到期的power gel任鑼。Candy, sports drink,可以慢慢鑼,吳怕比後面黎的跑手撞。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

以上,我當年的感覺,可能己經吳同曬。朋友係個邊話,近年澳洲跑步的風氣己好左好多。一些比賽,如Neon Run, City to Surf, 參加人數都好熱鬧。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

澳元又跌左好多,我當年去係兌七算,而家係5.9x, 機票直航Qantas,$5800。我當年係$8200。

一晚YHA(近中心,唐人街隔離。離起步/終點點祇有三個站左右,都係$180港紙一晚。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今次又係自由行,帶單車上機。Qantas可免費運單車。去到,用單車代步。慳吳少市交通費。市內公巴,好貴。班次又吳密。鑼架單車去,有著數。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

市內單車徑足夠,(當然比起歐洲,就可能係好落後), 總好過無。悉尼市內境點,吳遠。踩單車係最好選擇。如靠對腳,行到破都似。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今次跑,會提早三個星期去練習,跑完就即係上機回港。提早三星期,個邊剛好是春天,氣溫適中。如係香港熱天練跑,覺得好辛苦而且,練Speed Work/Hill Run唔係咁好(對心臟)。係澳洲練跑,心跳可以比上係香港練習低成20%,因空氣含氧量高,而且氣溫低。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

幫同行的跑友,睇過Agoda,係City市中心,住YHA或同等的旅舍,住四人房,約$200~$250。如果要住單人房,可以住間房(即係要share洗手間的),都係約$350+。如果住酒店,單人房約$500+。市中心,離起/完跑點不遠,火車/地鐵約三個站就到。交通,食住都好方便。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

己開始操練預備悉尼的比賽,香港熱天跑真難搞。香港人預備參加南半球的賽事,迫住要熱天練習,的確會使人郤步。可能係咁,香港人對於南半球的賽事,會多一層的考慮。

所以,我盡量提早去到悉尼。早到三星期,係悉尼作最後階段的練跑。今年悉尼特別冷,清晨有時得六,七度。這個溫度,頗適合比賽和練跑。同香港比,日日32至34度確實是天堂。帶埋單車去,就可以做埋cross training。踩下又跑下,跑下又踩下。我係悉尼住的地方,剛好是鄰近比賽其中的一段,有上上落落的坡度,可以預先操下上坡,熟悉比賽一段的路況。
悉尼賽道係可以做PB的賽道,我上次跑(當年坡度比較多和大), 都可以造出大PB。而家,坡以無從前咁大和多,希望會更容易跑。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

黎到悉尼,立刻整番個20K練習,正。副機好起,十零度氣溫,含氧量高、干燥、大風、紫外線爆燈。同係香港練,係兩個唔同的星球。跑左段悉尼馬拉松的其中一段,上上落落。唔太斜,順溜,好跑。悉尼的運動文化,不是太高。唔同西班牙、法國,到處都見到一班班跑友。係悉尼,單車友好似比較多。我踩左段單車,落去市中心逛逛,沿途不斷見到單車友,係身邊擦過。跑友,就無乜幾個。零零星星。

西班牙,係市中心,全是單車/跑步徑。旺過街市。悉尼就唔得,單車徑=馬路=行人路(指定路段),建設追唔上歐洲的標淮。運動的氣氛,唔得。雖然,可能比起以前,已進步好多。

悉尼的天氣環境,對於香港黎講,直頭係天堂。係香港近月練跑,唔洗跑得快,hea下hea下跑,心跳都過90%,全身熱到爆炸。係悉尼練習,hea跑,心跳得75-80%,心跳完全係唔起。落力跑下,心跳都係84/85%。沖到盡,心跳都唔過91%。我初時懷疑係唔係個心跳錶夠期,顯示錯誤?但應該唔係。這個經驗,同係西班牙練跑,差唔多。唉!係香港練,真係可以跑死人。

今日,都係試下腳。剛落機,還調整緊時差,唔會練得乜出樣。趣趣地跑個20K,間中沖幾次。感覺良好,給個身體適應下悉尼的天氣。上次,係西班牙,都係一落機,就整個10K,玩下先。個心跳,又係好似唔起咁。跑多幾次,身體適應左,速度就自然快左。唔洗用腦去特別叫對腳去跑快d,自自然然,就會快左。悉尼練跑,有個好處,係香港一般的跑步環境,係無。就係,草地多。跑跑下硬地,可以跑下草地,又可以轉番跑硬地。對腳的壓力,可以輪流跑不同的地面,而減少。係西班牙,就唔得,最多係跑沙地,硬地。草地,有,不過唔夠悉尼咁多。沿著跑步的路線,都有草地。

我有留意,見到的跑友著乜鞋。Asics比較多,美津龍都有。Adidas就唔多見。Nike無見過。去到悉尼市中心,運動店,我找唔到。日本的大型運動連鎖店,這裡唔見有。想去Asics/Adidas/Nike旗艦店,打下咭,都無機會。悉尼的運動風氣有幾好?可見一班。

加油師兄...  發表於 2015-8-30 22:37

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今早,操斜路,由Maroubra跑去Coogee Beach。上上落落,多坡,有幾個坡好斜。我唸有1/8~1/7。好好跑,係香港太熱,唔想操斜路。黎到,當然要操番斜路,唔係跑悉尼馬就會腳軟。心跳都跟住d坡上上落落,由72%~92%。最多,都係得92%,已經搏晒命沖上去。如果係香港,心跳必已經98%-100%,爆晒燈。係悉尼操跑(如係西班牙),心跳好難會過到95%。我跑西班牙Bareclona,最多都係95%,閃一閃。跑大部份路段,都係全帶氧區。92%樓下。

黎到悉尼練跑,覺得係香港練跑,真係辛苦好多,就算已經係黃昏或晚上才跑,但都係辛苦到極。係香港練跑,係考驗決心和意志。我今日,跑左一小時三十分,上上落落坡,汗都無一滴。見斜路就沖上去,落斜就hea係落。跑去Maroubra Beach和Coogee Beach,澳洲人,係度曬太陽,一群群太太們就推小朋友出黎,一班班係度吹水。跑步,得小貓三幾隻,無乜跑步風氣。唔同西班牙,落腳去到跑步區,就好似香港十公里比賽咁,來來回回都係跑友。好熱鬧。由朝到晚,都係咁上下。可能,西班牙,失業率高,閒人多掛?

今日跑,又係,跑下行人路、馬路、和草地。著住對Asics Tarther (Japan),個feel唔錯。跑到覺得對腳撞得耐硬地,就跑落草地,迫自已去高提腳。因跑草地,地面唔平,要高提腳去避免跌倒。跑行人路,危險四伏。唔知係唔係澳洲的築路工人,懶或手工唔得。行人路上,一塊塊concrete,蓋唔平,高高低低。如果唔留意高提腳,亦會跌倒。因此,如行人道太不平,就咁跑落馬路算數。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係香港熱天練跑,無氣先過無力。係悉尼清涼的天氣跑,無力先過無氣。係香港熱天,對心肺要求高(唔怪得熱天練跑,叫做窮人高原訓練),因身體能量會分流一部份,去負責散熱(如擴張血管,排出汗液)。所以,係香港熱天練跑,想用下力去跑,心跳就已經跌入高心跳的無氧區。我為左安全(唔想猝死或患上心臟病),係咁情況下,都會用比較安全的心跳范圍去練習,如,必要唔過95%心跳率。還要限制,90-95%的總運動時間,不可太長。咁,肌肉力量就訓練唔到。

來到悉尼,高含氧量,天氣干燥,加上溫度涼快。身體所有能量都可以供應比肌肉,唔需要分流去做散熱的工作。咁,個心肺的負荷就減少。但因為係香港熱天練跑,練唔到肌肉力量,所以一過到黎練跑,就發現肌肉力量唔夠。肌肉唔得強勁,心肺就自然唔需要overwork。

係練習,由Maroubra至Coogee,上上落落的路段,好明顯,個心肺還有太把在手,沖上斜路,腳仔就發軟。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

悉尼練跑,係無所謂的平路。以道跑黎計,唔係一般的公園跑步徑。悉尼港,係海岸邊由無數個headland組成。因此,d路,唔係上,就係落。無一大段平路去跑。練上落斜的技術,是必需。反而平路keep住穩定速度咁跑,係悉尼賽道,就無乜的機會。
今日,踩左中前段約十多公里的比賽路段。我踩架單車,要轉波,去應付上上落落。係賽路踩,可以了解到上落的坡度。因單車對於上落坡度比起跑步黎得敏感好多。知道,上幾多、落幾長。邊度要留力,邊度要可以發力。

今日下午,去左Opera House和Botanic Garden踩單車。個度,比較上多人練跑。我見跑友,都係不斷咁練上上落落,時而跑上草坡,時而跑落斜路。跑友,都唔會就咁沿著Botanic Garden的岸邊跑。今日所謂多d跑友,都唔係好多,比起西班牙,就真係可以叫做冷清。我都有留意跑友多著乜鞋,都係Asics和美津龍比較多。

悉尼的跑步風氣,真係唔得。香港,熱鬧過悉尼好多倍。係香港,身邊,都有不少係跑步人。但係悉尼,我認識身邊的,全不是做運動,亦無常做運動的習慣。朋友知道我黎悉尼跑馬拉松,都話,佢地身邊都無人跑。City to Surf就勉強有幾個,但都是行/跑個d,唔係專心跑的。

悉尼有咁好的練跑環境,草地又多,竟然無乜人跑,真係有點浪費。悉尼的練跑環境,我覺得比起西班牙還要好。香港,污染勁,空氣含氧量低,潮濕,PM2.5又多,香港跑步人都無懼無畏,勇往直前。唉!如果香港有悉尼咁好的天氣,真係發達鑼。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

上次係西班牙跑,早三星期去,專操平快路。因西班牙賽道全平,上坡道得淡笑,齋練平路跑,都無乜問題。今次,黎到悉尼,就一定要練上落坡。上落坡技巧唔得,去到比賽就難有好成績。因,悉尼賽路,如我先前所講,係無所謂的平路。如果以平路技術黎跑上落坡路,就會用錯肌肉。跑得又辛苦又慢。

我黎到不斷惡補上落坡,今日已經感覺好左好多。係Coogee見到個上坡斜到,都唔會腳軟。來來回回,係Coogee跑幾次,係咁操上落坡。可能,自液已習慣流多左去支持上坡的肌肉,心跳已經可以去98%。早前練,心跳上唔到,到左92%就行人止步。
這幾天,間住鞋黎練,Skechers, Asics Tarther Japan和Adizero Takumi。都係時跑下馬路、行人路和草地。不斷讓對腳轉換環境。黎悉尼之前,係香港熱到無朋友,根本唔想操上坡。練平路跑,hea下hea下,心跳都已經入左紅區, i.e. 94%+。所以,近月都無跑過上坡路。黎到悉尼,天氣非常理想,才可以認真咁操。希望惡補三星期,上坡的肌肉趕得到比賽日用。
參加悉尼九月的賽事,如果祇靠係香港熱天練,就要付出比係悉尼操多幾倍的辛苦,去練同一個項目,個心跳無可能低。如以Coogee Beach個斜坡黎講,係我的情況,係香港熱天黃昏,我唸我就算係行上去,都已經85%+,唔好話跑上去。如果跑上去,無一半路程心跳已經過100%。咁,同自殺無分別。又或者,唔操得幾次,心臟病醫生就會certify我有心律不正。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

到左悉尼,個半星期,操左百二公里。係悉尼,唔同跑渣打。係渣打,上坡路長,下坡路長。個跑姿唔洗經常轉波。係悉尼練跑就好唔同,係rolling上上落落,上唔長,落又唔長,平路就更加係無,或祇有好短,幾十米。咁樣,個跑姿就要經常轉波。上坡可能祇有百零兩百米,個跑姿個肌肉運用,就要轉低波跑。到左頂,又要立刻改變跑姿,轉入落山坡。唔夠幾十,一百米,落到底,又要再轉上山波。咁、個身體就好像踩單車咁,要不停轉波。唔可以,一個跑姿到終點。
係西班牙跑,一起步唔洗幾耐,就可以入五前速。跑到順左,就入六前速,順住就會到終點。一個姿勢,跑晒。係渣打,上坡二十公里,個上坡跑姿keep住個多小時,就得。間中都祇需要調整下,係無咁斜的路段。落坡的長度,又係以公里的單位黎計。Keep住最少十分、五分鐘的落坡跑姿。邊樹好似悉尼咁,上落坡,以百零二百米黎計。身體要不停咁高、低、中波。轉到頭都雲埋。如果,用平路波沖上去,得唔得?我試過,唔轉波,就咁一個姿勢跑rolling hills,發現,好快累,心跳高。總結係,唔得。總之,上坡,就要轉跑姿。無得懶。因為,上坡,都好sharp。無話,暗斜。眼見已經知道係要上坡。
相對於悉尼賽道,西班牙巴斯隆拿真係初級賽道,全無難度,祇是睇下自已可以係平路跑幾快。上落坡唔多,有,都係暗上暗落。唔會覺得有什麼壓力。一路keep住一個步頻,一個步幅,就安全到終點。其間,個腦可以雲遊,睇跑友、睇風景,發下白日夢。因為,個腦唔洗理個地形。係悉尼,就唔得。想Keep住、順住黎跑,無可能。上落上落,個cadence唔專心去控制,就會出現快快慢慢。要個腦,去不斷提醒自已,去加快個上山cadence。個腦,忙到飛起,一不留神,對腳就好似千斤重。
跑左個多星期,發現係悉尼,想做快過西班牙的時間,幾近無可能。如果得,我就變成神人。而家,睇下會慢幾多。練平路,我現在練成的平均速度已快過係西班牙練習時的速度,但上坡就難搞。操左咁多日,都祇是好左少少,都係無乜信心。悉尼,要不停去適應地形,這個是一個挑戰。因為,我參加過的比賽,多數係平路賽,一係好似渣打/沖繩的長上坡,長下坡的形式。邊樹會有rolling hills咁難搞。