香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: brompton
打印 上一主題 下一主題

2015-9-20 Blackmores Sydney Marathon

升級   7.9%

該用戶從未簽到

還有係悉尼跑街,要依交通燈的綠燈仔(企定定,按路燈柱上的行人掣,等轉綠燈)。我黎跑咁耐,因唔想係燈位停低,就咁沖過馬路。試過比路過的車響號(係沒有造成危險的情況下,可能澳洲人睇唔過眼,有Asian唔依燈號過馬路,掛?)。但,原來有差佬捉遺反交通條例。琴日,我見到交警正在抄兩位行人的告票,一個係跑友,一個係普通行人。這時,我才知係會抄告票的!因為,係悉尼,想見差佬都難。警車,都唔係好常見。

我跑街,主要係練斜坡,rolling hills。由Maroubra去Coogee,Bondi的勁斜路區,就有不少燈位。我會跑去Maroubra的公園,練平路、沖圈、或跑Interval。入到公園就無要停下來的問題。但由民宿就要跑一段距離去公園。
悉尼,日日藍天白雲,祇落過一日、半日雨。落一陣,又出過太陽。紫外線好勁,我練跑百零K,已經被晒黑。空氣唔感覺到有灰塵,跑完長距離,回到民宿,都唔覺好似香港咁,成臉都係沙塵。所以,就算跑街,唔會驚吸入咁多灰塵。如果係香港,我就一定唔濟。跑街邊,咪搞。觀察左咁耐,悉尼的運動氣氛,可以用十分差黎到形容(以香港和歐洲城市的標淮)。我跑左咁多日、咁耐,祇有係跑步公園,見到好像多一點的跑友,(所謂多一點,恐怕都唔夠香港是旦一個晨早係跑步熱點跑步的,十份一,都無)。一般跑街,幾乎絕跡。我跑由Maroubra去Coogee,Bondi的路上,碰到的得小貓三四隻,就算係Cooge和Bondi沙灘的跑步熱點,曬太陽總比跑步多。

見到跑友,我憑目測,覺得係hea跑的多。即是減肥,健身的。專業的,無乜見過。專業的,我意思係指跑步姿勢靚絕,每步好似唔洗乜貼地的。係香港練跑,遇然都會野生捕獲到專業的跑手,係度操幾野。所以,我覺得,悉尼的跑友,多是是保健跑,未必係跑市民比賽的。朋友話,近年City to Surf,好旺場,次次都報到爆晒。我回問,係唔係一兩個鐘內就滿晒個d?當然,唔係這個層面,慢慢報都得。

還有一星期多d,就係比賽日。我抱佛腳黎到悉尼先操山,祇是希望唔會上落坡跑到抽筋收場。係香港未來時,天氣實在不行,所以祇係練平路,黎到發現全無用處。平路的技術,可以放埋一邊。什麼練習平路入五、六前速的肌肉運用,可以唔洗用。悉尼賽道,係決戰上坡路。上坡的技術得,唔會差得去邊。

係西班牙巴斯隆拿,練平路是王道。我去到西班牙,主要係練平路。練習身體肌肉運用,去入五、六前速。個psosas muscle一swing向後,比佢自然回彈向前,個knee drive就無問題。低速高扭力的練習,可以慳番,唔洗練。就咁練高速抵扭力的高效率平路跑,就得米。提腿/knee drive,唔洗乜用腦去煩,自然一般高度已經夠晒用。但悉尼就唔同,要專心練習提腿/knee drive,個psosas muscle要夠力,還要誇張地練習高提腳,去應付高扭力的要求。如果係悉尼跑,提腳唔高,上坡唔洗跑,就咁行都會快過跑。

Like: 5.0
Like: 5

升級   7.9%

該用戶從未簽到

練埋琴日,抱佛腳操上坡,又告一個段落。今日轉而練番rolling hills(唔係太斜)的平路跑。因,這兩個星期,多左練上坡,腳頻低左。唔想練上坡習慣左,低腳頻,影響平路的速度。練上坡,個hip extension唔夠。如果跑上坡,要做到平跑時的hip extension,心跳會好高,好快累。因上坡時,個hip extension唔夠,psosas muscle就拉得無咁緊,影響knee drive的高度和回彈的速度。因此,要主動用高提腿,把個psoas muscle拉緊。幫助番個knee drive的高度和速度。
跑步的動力來源,係hip extension拉緊psosas muscle,psoas muscle因過度拉緊而強烈反彈向前。雙腳就好似一個pendulum machine咁,往復往復,咁前後swing。人,就會跑向前。今日,練rolling hills的高腳頻平路跑,hip extension可以盡量向後伸展,(個骨盤必要可以係hip extension的過程中,保持高度的穩定,咁,就不會流先筋肉的回彈動能),咁個psosas muscle因過度拉緊,而猛力反彈向前。今日跑得好舒服,比係香港練平跑時的速度,高左。
係黎緊的最後一個星期,都會保持輕鬆跑,習慣番個正常步頻的低能量跑,好讓個心肺有適當的休息。當然會係練跑的過程中,去保持有足夠的hip extension的跑步姿勢,唔好hea跑得黎,無左個拉緊的動作。
今次悉尼馬,無乜期望,因為PB應無乜希望。幾個月前,已經係西班牙巴斯隆拿,鑼到波士頓馬拉松的參賽資格,所以今次係無壓力跑。跑得更快當然會開心,但跑得一般都無乜所謂。跑馬,都係健康跑為目的,唔係搏什麼名次。總之,長跑長有,已心滿意足。
跑馬,好像每一次練習,不可要求,一次比一次跑得快。唔可以有,慢過上一次馬,就唔開心。跑馬,係終生事業,當然會有高有低,有快有慢。不能把跑馬的完成時間作為跑步的快樂指標。即係,無可能每次練習都會快過上一次,如果唔快過就唔開心。所以,我喜歡把跑馬和旅遊、踩車,連埋黎做,係享受整體旅遊/踩車/見聞的樂趣,唔好一出國外,就祇為跑馬。單一目標,唔係一旦馬場失意,就覺得好像如有所失,好似浪費左整個旅程。作為一般市民跑友,應以健康跑為目的,不要單去追逐完成時間。做到心中目標,當然要慶祝一番,跑唔到更快的時間而不感到失落,更需要慶祝。悉尼馬,天氣預告係比賽日,最高會有26度。無法,天氣野,無人可以控制,總之,"開心完成、享受過程"

升級   7.9%

該用戶從未簽到

還有一星期就到比賽日,天氣預告又再一次改變。話可能有雨,天氣會涼,約十幾度。今日,輕鬆跑左十一公里,hea下hea下跑。祇是給隻腳,動一動的機會。
照一般馬拉松的飲食建議,今日開始,應該食多d蛋白質和唔好食咁多碳水化合物。不過,我無乜所謂,食番正常送菜,白飯照裝。就算到左比賽前的兩、三天,話要開始全食碳水化合物。我都係食番正常送菜。Carbo load,祇是比賽前一晚,食多幾碗飯。
到左比賽時,什麼PowerGel、朱古力,葡萄糖,等等能量野,我都唔會食。祇是飲水,和大會提供的一般能量飲品,就無問題。所以,我比賽時,乜都唔洗帶,剩係帶部手機,影下比賽開始和沖線時的相。我跑一次馬拉松,大約消耗2200-2300大卡的能量,消耗唔多。所以唔洗食乜PowerGel,香蕉,這些能量野,都夠能量跑,又唔會hit the wall。已唔記得,幾時開始,跑全馬無hit the wall的情況。初時,唔帶PowerGel、朱古力去跑,覺得好無安全感,怕真係到時跑跑下,無糖咁點算。但試過唔洗食之後,就再無出現這個心理恐懼。我覺得,係比賽時食能量野,可能祇是心理所用。食唔食,其實身體內的糖/脂肪,都夠晒跑全程。
從前跑馬,一包PowerGel成$10-12,都幾貴,又唔好食。好似食太空高科技食物咁。後黎就轉食朱古力,d味好d,接受得到。但後黎發現,已無hit the wall的情況發生,就連朱古力都唔食,祇帶在腰包內,比個心理好過d。其後,連買都廢事買。
我覺得,祇要留意跑步效率,不作無謂的能量消耗而無幫助跑步前進或穩定的小動作,咁就唔洗食埋d咁野,都會夠能量去完成比賽。市民跑友,以健康跑為目的,唔係爭一分幾秒,少食這些能量野,都應該無問題。當然,要配合足夠的長時間跑,去讓身體學懂用第二能源。而每次練習,如果練番同一距離,會留意下跑步錶所顯示的總能量消耗。會以,最低能量消耗,黎做訓練目標,反而速度變得次要。因為,如果用低效率黎到換高速度,我覺得會得不賞失。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

明天,已book左機場,去玩學渣無動力滑翔機。包括pre flight講解、飛行原理和45分鐘係悉尼藍山山區上,乘熱氣流的飛行,都係收港紙$1100。算好平。我唸這個價,係香港唔好話有無得玩,就算有,都唔會係這個價。
咁大個仔,都未坐/渣過滑翔機,應該係一個新的體驗。這個課程,係比一般有心去考滑翔機牌的人仕,而設計。唔係什麼scenic flight之類。所以,係以教學渣飛機為主,觀賞藍山風景其次。我朋友話,佢學緊渣小型飛機,都唔係貴好多。佢係香港黎這裡讀書的大學生,學渣小型飛機當hobby。係香港真係無機會玩,黎到讀書,點解唔學多樣野,價錢又唔貴。
舊時去悉尼的留學生,最多係學滑浪、玩水上活動、渣車渣電單車,玩獵槍打target,當然唔少得係唐人餐館打工,賺學費。時移世易,而家的留學生,係悉尼玩跳傘、渣飛機、學para gliding或power gliding,係悉尼的F1賽道玩改裝賽車。而家的小朋友黎到悉尼真識玩。這些,佢地當然唔會講比老豆老母知,知道必鬧爆佢地。唔係錢的關系,係父母擔心小朋友的安全。相對係香港的大學生,這裡留學生所可以接觸的,非主流教學可提供的學習機會,多好多。係香港大學讀書,點會有機會學渣飛機?又或者學改裝Touring落場玩賽車?根本以香港彈少之地,環境無可能供應到。這裡,你唸到的,都有得學。睇下,有無錢學和時間玩。係這裡讀書幾年,畢業鑼到個degree,還可考埋乜牌物牌,又或者至少可體驗到香港好難才可以體驗到的活動。這些活動,可擴闊視野、豐富人生經驗(當然,要錢和時間都唔係問題),實無可厚非。
如果有機會去國外讀書(當然要父母有餘錢去供或靠自已working study),(就算係香港已有大學學位),都應該去認真唸唸。因為,年輕時適應力強,學習力強,點解唔趁年輕去看看世界?體驗一下,係香港幾十年,無機會接觸的?到左大學畢業,工作、拍拖、生仔、供樓,就以後難再有咁機會。(可能這個話題太複雜,網友不喜勿插)

我問佢識唔識係大學有小朋友跑Blackmores全馬,佢話無。最多祇是玩color run, neon run, City to Surf這些fun run。半馬,都好似唔覺得,全馬當然更加無。跑步,唔係悉尼的首選運動,可能曬太陽才是澳洲人最喜愛的活動,掛?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

玩完滑翔機回來,係人生一個經驗,好玩。原來飛係會產生快樂賀爾蒙。唔怪得。美國的超現實英雄片,如超人、SpiderMan,次次都要帶女伴係天際飛。由Sydney Camden機場,飛左去Wollongong,來回。控制唔難,但當然,做得好就難。Instructor要不斷咁提醒,要落rudder,或上下調整個高度。係六千呎咁上下的高度飛行,要時不時找熱氣流。雖然機仔細細,翼長長,但覺得好定。有點像係747內,遇到氣流咁上下的感覺。係悉尼上空,風景好靚,藍天白雲,望到盡頭好像看到地球係圓的咁樣。
黎到外國,有機會就找下係香港比較難玩的野,可以以擴闊體會的經驗。同我一齊去玩的香港同學仔,原來已考到飛小型飛機的初級Solo牌。佢話,個控制經驗,不太相同。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日,已操埋最後一課,星期六,係咁二跑幾K就算。今日, hea下hea下,12公里,輕鬆。比賽日,是龍是蛇,都已唔重要。總之,已經盡左人事去操,就本著"享受過程,開心完成"就無問題。
明天下午,去Town Hall鑼選手包,睇下有乜野睇。係澳洲,跑步唔係熱門運動,無乜期望。會場必然唔會大,又無乜野賣。總之,鑼完就走,都應該係咁。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

剛去完TownHall鑼選手包Asics Expo,真係一如所料,無乜野睇。唔洗一分鐘,望晒。所以,鑼完號碼布,就走頭。跑步不是悉尼的主要市民運動,冷清係可理解。係會場,還可以即時報名。一個大城市的比賽,可以係Expo即時報名,以香港以至日本/大陸的馬拉松,報名一、兩個小時內爆滿,或十幾萬人抽得萬幾個位,真係...冷清得無話可說。

係比賽日,我會預計,一起步就大條路跑,唔會人迫人。由排隊到起步點,應該一、兩分鐘就出晒。係歐洲的一線城市賽事,例如:Berlin,跑馬可以由頭坐包廂坐尾。係荷蘭阿姆斯特丹和西班牙的巴斯隆拿,三萬幾人像一條流動的河。係悉尼跑全馬,係城區轉下轉下時,唔知會唔會出現前後都無人的情況?
悉尼馬,已經預左全程無人打氣,路邊無人打鼓、跳舞、講"渣有、渣有",祇有自已同自已跑。咁其實無問題,更可專心留意步速,造時間。無人頂,又唔會頂住人,咁自已慢快都無問題。又唔洗要常常講:"唔該,借;唔該:借。"。我係西班牙比賽時,由頭叫:"唔該,借借。",講到口水干。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日跑完,造唔到PB。

一早由Maroubra坐巴士去Central火車站,然後轉乘火車(即係地鐵)去Milsons Point。祇要上公車,顯示馬拉松個參賽號碼牌,就可以今日整天免費乘車。(這個咁好的安排,香港渣馬應該效法)。去到起步點,做完一切應做的野之後,就行去起步點。見起步點,有一堆跑手掉棄的舊衫係度。原來,係響應大會的呼籲,跑手起步怕冷著的舊衣服,可以放係度,大會會安排送去自願的社會機構,給有需要的人。大會還叫跑手,盡量唔好著不可循環再用的一次性雨衣。(這個咁好的大會呼籲,香港渣馬應該效法)
今早天氣一流,十二度唔凍,藍天白雲,都係用短褲短衫出賽。7:20am起步,就一野要跑上大橋。悉尼賽道,係上上落落,再落落上上,又再上上落落,平路係Anzade Parade和Centennial Park,和三十九公里後去終點。其它路段,唔洗乜指意有大段平路。跑到約三十公里處,就開始落雨,天陰,有風。但唔覺好凍,因副機起緊,唔覺熱。其實,還有點降溫的效果。

悉尼賽道,唔止係上上落落、落落上上,還有彎多,路窄和路面上充滿冼低、仆親的大大小小危機。d彎多到,唔識講,U Turn多到,都數唔到有幾多個。好彩,我做的時間,唔係咁多跑手一齊,路窄唔係問題。我入到市,約三十公里,係街上轉下轉下,真係試過前面見唔到跑手。悉尼賽路,跑係好多唔好的道面上,路面上有不少唔平整的地方,又或者會冼親人的膠板,同埋大大小小的破洞。所以,跑悉尼馬,一定要睇住條路黎跑,唔好掛住睇女仔,一野仆親。

沿途無人打氣、打鼓、跳舞、唱歌、玩魔術,已經係預左。祇有入到41公里,歐沖線時,才有人眾係度作有限度的打氣。情況,如渣馬。一起步,就孤身走我道,直到銅鑼灣才叫有番d人氣。

係起步和沿途,都見到一團團的日本跑步團黎。所以,沿途都見到日本的大媽、大叔、阿哥係左近。可能,日本鐘意去悉尼玩,又或者,日本本土的賽事,實在好難報名,所以有d銀的日本大媽、阿叔,都過黎悉尼跑。(今次,日本仔,鑼冠、亞軍,Kenya第三)

跑完今次,覺得自已的上落坡技巧唔得。跑悉尼賽路,要不斷咁轉波,真係轉到頭雲雲。過多兩日,就返香港,一個月後,就要跑紐西蘭的賽道。又係一條上上落落、落落上上的賽路。要多多努力,練習上落坡的技術,唔係,又會是交行貨就陰公。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

悉尼馬,係無比賽T Shirt送。如果要比賽T Shirt,要係Early Bird報名和交$40港紙(約莫)。這是個option。悉尼馬祇有完賽T Shirt,跑完才有。完賽T Shirt是Asics代工,都幾靚。跑完沖線,會掛賽牌、任食橙(已切開)、一支水和完賽T Shirt。就係咁多,無毛巾、無給跑友保暖的膠衣布。係歐洲,我跑過的賽事,全部都有跑友保暖的膠衣布(我會唔捨得用,鑼埋黎留念)。悉尼今次跑完,落毛毛雨,無件保暖膠衣布,就真係難頂。
大會並不鼓勵跑友當日寄行李(這個真係怪雞安排)。跑友係Expo鑼號碼牌的時間,就要把比賽當日的行李,預先係Expo時提交。大會話,比賽當日,祇會有小量的行李車,呼籲跑友盡量利用Expo時,交低又或者當曰唔好帶行李黎跑。我去到起步點和跑完鑼行李處,真係發現無乜人寄存行李。唔同香港,個行李區,好似包山咁嫁嘛。我同行的朋友話,係呀!佢地跑City to Surf係唔會有寄行李服務,跑友係屋企已經著晒跑步衫,唔會帶多餘野,跑完就直接走。可能行李上係咁安排,係起步和終點,我見不少家人/朋友,都有陪跑友黎或接送跑友,可能係打氣和替跑友鑼衣物。

係比賽途中,跑友都好友善和禮貌,我祇見過一、兩次飛劍或吐口/鼻水。我講,"唔該,借借",都好合作讓開。我跑西班牙,d跑友有些係唔會Show我,又或者,讓左之後,就係後面跟住我。係韓國,係直頭撞埋黎或者推開我。悉尼的一般跑步水準,我眼睇就唔係覺得咁高。多係上身曲,骨盤左右擺,途中"懶下、懶下"的,係我的時間組別,就無見到。行,我見到祇有極少數。多係去到37公里,最後一個上斜,就見有個別人行。西班牙一般民眾,的跑步水準,就真係高。我跑過幾場歐洲,覺得西班牙人係最好,同我的時間,跑姿唔會樣衰。

悉尼跑步市場還有很多發展的空間,Asics鑼左產品代工,想必想造大個產品市場。悉尼馬多年黎都係BlackMores(做健康藥品)冠名,我覺得係做得好慳皮。宣傳、請外地跑手,當然無渣馬咁落重本,可能比唔上渣馬十份一的費用。悉尼,唔係一個運動的城市,至少我唔覺係。唔同西班牙,每個城市,或大或少,都有大把人做跑步、踩單車。就算我跑柏林,我都唔覺咁多民眾平時跑步和踩單車。可能,德國人勤力,掛住返工,唔得閒做運動。

以香港人跑步的熱誠,真係高過悉尼成條街。香港基本的環境係唔適合跑步,地少人多,空氣差,污濁,天氣熱,潮濕,工作時間長,等等。但香港人,都會渣d時間出黎跑步。如果,時空易轉,把悉尼的跑步環境放在香港,我唸,香港的跑步氣氛就更加熱烈。可能會出現如日本,十幾萬人去報萬幾個全馬參賽位。

還有,係比賽途中的飲/食物供應,好足夠。PowerGel任鑼,香蕉就好似唔見。但我唔見有跑友鑼PowerGel,地上也不多見食完PowerGel被跑友掉棄的包裝。怪!係香港,成地都見被掉棄的PowerGel。大會無供應糖水(如Gatorade之類),祇有唔甜的electrolyte水供應。這是我第一次,係比賽途中飲electrolyte。無乜味,好似淡lemon water咁。我跑完全程,無食野,祇是飲水和electrolyte。今次,一如以往,都無hit the wall。完賽睇下心跳錶,用左2500卡路里,比起西班牙用左2300卡路里高。可能,係悉尼多山坡所致。2500卡,唔多,根本唔洗食什麼PowerGel。體內糖存量應夠2500卡有突。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日開始pack野回港,連埋架單車,和必買東西/手信,希望唔過磅。悉尼唔知幾時做左美食天堂,比起上次八年前黎跑,多左好多好野食,唔單止祇有眾人皆知的Fish Market。日本麵、魚生、和牛,牛扒,meat pie(Angus Beef and Mushroom),fish and chips(勁好食),好味。價錢比起香港抵食到唔識講。五千幾蚊機票,剩黎食,都已歸本。

琴日,去睇左係Broadway的Hyots戲院,睇Everest,正!好睇。部戲係探索"冒險的代價",人總有去冒險的理由,但當人去冒險時,會否考慮埋家人(無論關系係幾疏離)所付出精神上的壓力?片中,通過兩個主角,兩個唔同的家庭關系背景,一個是夫妻恩愛,"You Jump I Jump"的感情關系。另一個是已分離的夫婦,感情上已心死,個ex-死佬去左邊,ex-老婆都唔會關心。但當這兩個主角遇險時,兩個老婆所表現出的精神付擔,其實是一樣。一個日夜守望著愛人/登山隊的來電,另一個四出找尋幫助,救佢個ex-死佬。連平時當個ex-老豆無到的小朋友,都憂心到捲曲在沙發,日日等待個ex-老豆的音訊。還有,救援人員,雖然同遇難者沒有什麼的感情,都會冒著生命的危險去救。直升機的機師,轉頭上返山去救的同伴(佢地的結局,我唔想講,讓網友自已入戲院睇。)。唔通這些人,沒有家人,沒有擔心他們救援時出意外?當人總有冒險的理由時,有沒有想過愛人甚至無相關的人仕,生命同樣會受到威脅?
導演,沒有對這個咁嚴肅的主題下結論,"冒險是否值得",讓觀眾自已去下評論,自已心中有個數。這部片,讓觀眾看後,有沉重的感覺。情況就好像我們跑馬拉松時,家人係終點等沖線的焦慮心情,有幾分像。當我地快樂地跑馬時,有沒有想過家人是擔心多過快樂,係人群之中,找尋我們的身影。當見到我們"懶"下"懶"下,過終點時,家人才由極度焦慮立化成見到我們安全歸來的喜悅。

睇無字幕的英文片,感覺怪怪。但因為是沒有字幕,所以更能專心睇畫面,可幸對白一般比較簡單和發音唔係咁難聽,所以都跟到劇情發展,沒有錯過對白上的細節。其實,這部片,就算唔懂對白,就咁睇公仔,都會一樣了解部片係度講緊乜野主題。導演的功力,深厚。一個好簡單的歷險故事,一般的CG場面,可以拍出這麼深沉的意義,讓觀眾離開戲院之後,還不斷地思考。美國片,一向是大團圓結局,英雄的回歸。因為,美國人喜歡睇happy ending的戲。但這部片,導演郤一反正常手法,係拍出sad ending。這是一個大膽的賞試,如果以商業票房的角度去睇。因為,係真人真事改編,現實就係咁無情,係現實,happy ending不是必然。好像沙士比亞的老作故事,多是sad ending。

升級   75.33%

慵懶
  • 簽到天數: 37 天

多謝Ching分享,好詳盡,內容好豐富。我都俾悉尼個Expo嚇親,但亦欣賞賽事能溶入城市中,同市民很接近,賽道上斷斷續續亦有些熱心ge市民都有為選手打氣,仲有一些推著輪椅ge選手參賽,感覺這個賽事真的很地道,很澳洲。好有興趣知道黃金海岸馬是否一樣呢?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

升級   7.9%

該用戶從未簽到

返左黎兩個星期,收曬d單計數,23日,洗左一萬二仟(計埋機票,已經包玩滑翔機。住宿免費,訓廳)。澳洲食住都平過香港。減左機票,平過係香港生活。如果係香港食番我係澳洲食玩過的好野,香港洗一萬都吳止。

悉尼馬,無乜睇頭,我已經填寫問卷,希望將來有改進。但如果本著旅遊,食好野,玩特別野,悉尼馬就不容錯過。起碼食魚生,和牛,吳驚有幅射。悉尼馬,抵跑,不過吳好跑。同西班牙巴斯隆拿馬拉松比較,巴斯隆拿超好跑,價錢比悉尼更平,但食就無悉尼咁好。西班牙菜,真係吳識點食。最上品的橡味黑毛豬,我都係覺得金華火腿好食d。西班牙海鮮,點出名,我食過幾餐,一d都吳覺好味。正宗葡國菜,亦吳夠澳門菜好食。
    如果搏跑步成績/時間,就吳好去悉尼馬。如果上落坡技術吳得,都吳好黎。但如果乜都吳重要,本著"開心完成,享受過程",咁就無乜所謂,當跑馬係其中一個旅遊節目,咁就highly recommended