香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 法蘭
打印 上一主題 下一主題

上水新手報到

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

ching, 歡迎你呀!!

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-8 17:42 發表

kopo兄之前跑果呢條路線未架?預計要用多少時間完成呢?

我之前跑過, 因天氣太熱, 最後在太和爆了, 第二次在康樂園爆, 都因太熱及沒水補給. 之前最多用了3:15到康樂園. 現在天氣較清涼, 所以應該可以快D, 我估計約3.5 - 4小時左右.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-8 17:41 發表

13號約了其它C師跑天水圍23km

20號的星期六我OK....雖然21號我有15公里比賽

約你20號跑可以嗎?

我其實都好想過天水圍同其他ching ctse一齊跑, 不過, 當晚要到外父家食飯, 跑完已經6,7點, 大人詐型, 所以不能參加, 只好自己在這邊孤獨跑.

升級   78.95%

該用戶從未簽到

sos, 我黎報到了~
    各位好, 另一新手報到~

升級   0%

該用戶從未簽到

welcome welcome

ivanbaby C hing

多多指教ar

最近有沒有報比賽?

長跑長友 ar

升級   78.95%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2008-12-9 10:03 發表
    welcome welcome

ivanbaby C hing

多多指教ar

最近有沒有報比賽?

長跑長友 ar

暫時報了mizuno半馬..同渣打全馬...垂死掙扎中...
    最近買了一款可以量心跳的手錶(配條心跳帶)0個d...
    我想問...以我28歲老餅之齡黎講...心跳係運動時長期係17x係咪高得滯....
    我係第度聽人講220-歲數(19x左右)...經常到呢個數字既人有機會猝死...

近成咁..好驚呀~

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ivanbaby 於 2008-12-9 10:12 發表

暫時報了mizuno半馬..同渣打全馬...垂死掙扎中...
    最近買了一款可以量心跳的手錶(配條心跳帶)0個d...
    我想問...以我28歲老餅之齡黎講...心跳係運動時長期係17x係咪高得滯....
    我係第度聽人講220-歲數(19x左 ...

Welcome Ivanbaby!!

帶氧運動的心跳率應該是 (220-年齡) x 0.6~0.8 之間. 以28歲來說, 心跳應在115 - 154之間. 高出則表示你已進入高強度的anaerobic 範圍內. 乳酸會開始積聚.

有時心跳錶都不太準確. 我以前用TIXXX手表量心跳, 成日都保持170-180間, 現在用CASXX的手表, 心跳率較正常. 不過, 有時熱身時已跳到180及後又跌至80, 所以不能儘信, 我現在寧願LISTEN TO MY BODY. 如果覺得辛苦就慢下來. 事實上身體是有機制控制我們的運動量的.

升級   78.95%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-9 10:37 發表

Welcome Ivanbaby!!

帶氧運動的心跳率應該是 (220-年齡) x 0.6~0.8 之間. 以28歲來說, 心跳應在115 - 154之間. 高出則表示你已進入高強度的anaerobic 範圍內. 乳酸會開始積聚.

有時心跳錶都不太準確. 我以 ...

多謝你的意見...但我也是用casio呀...chr100....你也是嗎...
    我身體狀況還好...我不會強逼自己身體作出不適宜的速度的~

"乳酸積聚"會導致什麼不良反應嗎?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ivanbaby 於 2008-12-9 10:47 發表

多謝你的意見...但我也是用casio呀...chr100....你也是嗎...
    我身體狀況還好...我不會強逼自己身體作出不適宜的速度的~

"乳酸積聚"會導致什麼不良反應嗎?

我都是用同一型號. 它算比較準確了, 但我現在很少用量心跳功能. "乳酸積聚"會令肌肉疲勞及酸痛, 需要較長時間來recover.

升級   78.95%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-9 11:03 發表

我都是用同一型號. 它算比較準確了, 但我現在很少用量心跳功能. "乳酸積聚"會令肌肉疲勞及酸痛, 需要較長時間來recover.

以前我是需要較長時間recover的...
    現在已經不需要了....
    但會有機會猝死嗎...
    能有方法令自己心跳沒那麼快嗎?
    是否training不夠...

升級   78.95%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-9 10:54 發表

歡迎﹗長跑網有一大班 CHING 都有報美記半馬及渣打全馬,呢兩日閣下有冇興趣一齊影大合照,一起起步?另外小弟都是用緊金石牌的 CHR-100 ,但心跳帶至今都好少用。

當然無問題~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-9 10:54 發表

歡迎﹗長跑網有一大班 CHING 都有報美記半馬及渣打全馬,呢兩日閣下有冇興趣一齊影大合照,一起起步?另外小弟都是用緊金石牌的 CHR-100 ,但心跳帶至今都好少用。

Kenneth, 我攝埋黎影張相可以嗎?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-9 12:36 發表

閣下有興趣,當然可以啦﹗另外美記半馬閣下是否都有報?

美記我有報呀!不過渣打都唔係全馬,係半馬!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-9 12:40 發表

ok ﹗兩個比賽都預埋閣下,渣打小弟都未諗到去邊處集合影大合照較適合。" />" />fgj

謝謝帥兄! 唔緊張重有2個月時間可以想出地方出來!  

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-9 12:40 發表

ok ﹗兩個比賽都預埋閣下,渣打小弟都未諗到去邊處集合影大合照較適合。" />" />fgj

另外如方便,可否比埋渣打的號碼布 no 及目標時間小弟?

師兄,
    我的渣打號碼布 no : E1095
    及目標時間:    2小時內

多謝師兄!