香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

walk break

關閉 [複製鏈接]

升級   88.95%

該用戶從未簽到

大家長跑時, 會唔會跑一段路後, 跟著行一陣, 再跑過?

呢個係一個幾具爭議性的議題, 有些人認為一定唔可以有walk break, 有些人認為ok, 其中教練jeff galloway就是其中一位, 他認為任何人只要將walk break注入其訓練計劃中, 任何人都可以完成一個馬拉虫。

http://www.jeffgalloway.com/

我自己以前都冇用walk break, 由頭跑到尾, 連飲水都係跑著飲, 但係呢三四年就會每跑約三十鐘, 行1-2分鐘, 係馬拉虫時, 約是每五公里一個水站, 所以walk break即係飲水時間。對我來講, 都ok啦。當然人人體質唔同, walk break未必人人都適用。
+1 0
上一篇︰(截止報名)歡迎任何人仕參加 相約 08年01月19日 星期六 第二次跑山(麥十)下一篇︰離島區長跑 (10K) 2008 - 08/1/13

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

其實各人有各人的睇法,不過有些人停了真的會跑唔起翻。其實大部份人跑馬拉松都會遇上這問題。

升級   88.95%

該用戶從未簽到

對! 呢個方法唔係人人都啱, 不過我都唔係咁buy jeff galloway講咁每跑7-8份鐘就行1-2分鐘呢種跑法。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我只有在等紅綠燈先會停
    如果唔係一日未達到目的地都唔停
    停過後要重新建立番節奏