香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

琛蹲是否會傷膝及是否一樣會出乳酸??

關閉 [複製鏈接]
711MF 該用戶已被刪除

升級   97.05%

該用戶從未簽到

會唔會傷膝,睇你点做,一般腳跟要"戰"高才做,
重量不要太重做快速些才對跑步有效,唔建議太重。

出乳酸都係個句,睇你点做啦!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-1-7 01:37 發表
琛蹲是否會傷膝及是否一樣會出乳酸??

Seven hing ~

What is it?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

深蹲?  係咪即係類似坐無形櫈咁呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

跑前跑後做琛蹲,冇可能唔出乳酸...
    咁樣repeat做,個大脾好鬼累...
    傷唔傷膝,只要唔好做得過急,應該冇乜問題...

升級   0%

該用戶從未簽到

深蹲要點
    1) 膝頭唔好太前... 一定唔可以前過腳指 (做果陣睇下自己見唔見到腳指... 見到先至0岩)
    2) petpet 唔可以太低... petpet 以不低過膝頭為準 (呢個要照住鏡睇)
    3) 對腿打開至 盤骨咁闊... 腳指微微向外

講得俗 d ... 姿勢就好似你做大事時 petpet 唔掂廁板既姿勢 ....

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 lvrunner 於 2009-1-8 04:44 發表

Seven hing ~

What is it?

深蹲=Deep squat

升級   0%

難過

原帖由 running-sue 於 2009-1-8 08:28 發表
    深蹲?  係咪即係類似坐無形櫈咁呢?

深蹲係重覆蹲下又快站起, squat..up..squat..up...
    無形櫈係保持個姿勢...hold....hold.....hold.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-1-9 14:37 發表

多謝 ee:
    你講的非常正確.
    但乳酸問題是否會有???

小妹做得重就會有... 同埋姿勢標準就會有快有乳酸
    咁我既習慣係做一 set 就鬆一鬆番散0左 d 乳酸...
    當然有時因為累而做輕0左.. 或者蹲得唔夠低就會遲 d 先至有乳酸

其實只要姿勢正確..同埋唔過重....應該唔會傷膝...

升級   0%

難過

原帖由 711MF 於 2009-1-9 14:46 發表
    唔該叮叮噹  版主

唔洗客氣...七版主(有潛質) .

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-9 13:37 發表
    深蹲要點
    1) 膝頭唔好太前... 一定唔可以前過腳指 (做果陣睇下自己見唔見到腳指... 見到先至0岩)
    2) petpet 唔可以太低... petpet 以不低過膝頭為準 (呢個要照住鏡睇)
    3) 對腿打開至 盤骨咁闊... 腳指微微向外

...

Ctse 講得好好,好有經驗!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 711MF 於 2009-1-9 14:37 發表

多謝 ee:
    你講的非常正確.
    但乳酸問題是否會有??? [/quote]

好奇怪,7兄你都話經常做啦!
    你應該好清楚格?
    你想問咩?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-1-9 15:46 發表

你應該好清楚 ...

都係  乳酸 問題,(因我平時做開都係30-50下),但做過2次100下知後膝頭位,出現又緊,重有痛現象,所以問下有冇人知... [/quote]
    咁 ching.. 痛就要停啦... 同埋你起0左身之後係未"登"到對腳直晒先落第二下.. 咁樣好傷 ga~
    起身果陣膝頭唔可以一下子"登"... 起身果陣都要微微地曲住..
    其實 set 同 set 之間要休息一陣... 個人覺得一 set 做 10-20 下左右就要休息... 之後再做下一 round..

其實我都唔知自己一次做幾多下.. 因為做 gym 果陣有歌仔跟..我係跟拍子做
    我會 1)快落快上/慢落慢落 2)慢落快上 3) 無形 chair hold 住...

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-1-9 15:46 發表

你應該好清楚 ...

都係  乳酸 問題,(因我平時做開都係30-50下),但做過2次100下知後膝頭位,出現又緊,重有痛現象,所以問下有冇人知... [/quote]

無人話過你聽咩! 加量係 10%,10% 慢慢加上去的,你作死一加即刻100%倍數加上去,唔整傷、拉傷算你好彩喎! 老友,欲速不達,唔好心急,長跑長有!