香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

三年來努力,夢想跑渣打全馬....但

升級   6.84%

該用戶從未簽到

各位師兄/師姐

剛痛哭完 - 心好酸好痛

本人三年前06年9月仍是肥仔一名195磅(173cm高);想減肥並經朋友鼓勵下報名07年渣打10k(result:53mins). 從此便愛上跑步並定時練習期望二年後參加全馬. (08年渣打半馬result1hr53min) 08年9月開始全馬特訓(望能於4hr 30mins完成)點知於09年1月24日受傷(已到100km per 2nd week)----在跑時腳掌面碰小腿位勁痛(如絲裂痛)但步行卻不痛第日即看鐵打並說是"內拗柴"幫我乎葯並休息致28,29-1-09覆診. 但仍未退腫經友人介紹下於30-1-09往看物理治療診定為"筋位碰骨位勞損並發炎"並幫我治療須時3星期復完. 31-1-09 巳退腫並再次接受物理治療+本人自購消炎藥.

31-1-09晚上約友人往維圍拿選手包見到大家十分高興準備迎戰而自己就....本人死心不息在今日1-2-09試輕量跑但跑致33mins 約5km ...痛仍在......停下痛哭

這幾個月來推掉朋友聚會;放棄星期六踢波以便星期日長課;無論太陽下/勁凍都在訓練而訓練時那種辛苦及孤獨感非筆默所能形容...........

好失落verydown ......己做足跑前跑後熱身拉筋.............夢想.........我真係放唔底......

Updated on 4-2-09 followings

各位師兄/師姐

好多謝各位鼓勵心情已比較冷靜/平伏。回想起三年來,自從跑步後身體真係健康咗好多,體重由高峰195磅減致160磅。
經深思熟慮後,雖然有傷但我都會出席這次全馬來感受比賽氣氛及為各位打氣,當我跑致腳痛時,便會停下及待上“巴士”。開始時想,自己情願不出席這次賽事也不想“上巴士” ,因本身自尊問題,但想深一層這想法只是逃避,踏上巴士一刻根本就不是醜見不得人,因本身已盡力/無憾,雖然未能完成這次全馬實在有點可惜,但都是人生跑步之中有小挫折,我會努力並期望2010年渣打全馬與各位再會。
大家加油!大家努力!並爭取好成績PB!

Regards

Samuel

+1 0
上一篇︰恭喜長跑長友大軍在2.1馬鞍山盃大獲全勝下一篇︰超業餘跑10KM, 有健康問題想請請教!

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

真係非常遺憾,小弟以前有相似經歷,所以都十分明白樓主心情,十分同情樓主.....
    樓主如果唔想再等一年先有得跑全馬,在傷愈後,經濟能力允許下其實可以考慮下跑內地既全馬,選擇好多,唔同時間都有,難度亦冇渣打咁大,例如黎緊4月有鄭開同大連國際馬拉松.

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 samuel779 於 2009-2-1 16:51 發表
    各位師兄/師姐

本人三年前06年9月仍是肥仔一名195磅(173cm高);想減肥並經朋友鼓勵下報名07年渣打10k(result:53mins). 從此便愛上跑步並定時練習期望二年後參加全馬. (08年渣打半馬resul ...

師兄:
    安慰點說,全馬唔係得第一個....今次唔得咪下次囉......
    劉翔都係咁啦,佢仲要開跑之前退出啦

直一點說,1月24日先傷
    一係就之前有徵兆無理,而家變痛;就算平時有拉筋cool down,如果平時沒有做護理,都係死
    一係就係練習方法不當,如:里數不平均分配、突然加里數、練習強度不平均分配等......都係好大機會傷

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 samuel779 於 2009-2-1 16:51 發表
    各位師兄/師姐

本人三年前06年9月仍是肥仔一名195磅(173cm高);想減肥並經朋友鼓勵下報名07年渣打10k(result:53mins). 從此便愛上跑步並定時練習期望二年後參加全馬. (08年渣打半馬resul ...

小弟亦是及時好返,明白師兄你的感受,師兄的弄傷,我猜是過度訓練所致,因我試過一星期操足六日,肌肉過度勞損.

留得青山在,那怕無柴燒

祝你早日康復

升級   94.33%

該用戶從未簽到

各位師兄/師姐

跑不到今年渣打,只是人生小章節,硬去參賽,可能你重更加遺憾。咁劉翔要再等四年咪要終極痛哭?

升級   54.9%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

samuel779兄你好
    不要介懷目前不能跑步
    養好傷患同跑好長跑都是非一朝一夕的事情
    身體健康最重要,太心急而傷了身體便太不值得
    祝你早日康復~

升級   31%

該用戶從未簽到

你睇左CHING '為跑馬拉松而跑步 ; 為跑步而跑馬拉松?'  呢篇野未呀?
    愛跑步吾係一定要比賽, 鍾意渣車吾一定要落東望洋
    更何況一年之麻

升級   73.7%

該用戶從未簽到

唔緊要架,呢個只係一個經驗同過去,再俾心經練,2010年渣打賽道上再見!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

ching, 我又係小腿問題
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3422&extra=page%3D1

睇左兩次醫生都仍然係痛, 今日去做針灸, 希望哩幾日會有好轉

為左今年渣打我都練在一年了, 係埋門一腳先出事, 當然好難受, 現在只希望當日可以參與, 仍在努力復原中, 如果真係跑唔倒, 唔緊要啦, 渣打年年都有, skip 一年, 明年我一定會準備更好, 跑得更快, ching 加油呀, 只要有對健康既腳, 黎緊年年渣打都可以跑

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

ching,
    你07開始參加10k, 08年半馬, 練全馬5個月.....欣賞自己的進步真係唔少.
    對於新手, 5個月練全馬時間有點趕喎! 相信你的訓練很刻苦, 可能加量加強加得太快, 身體未必適應大負荷.
    明白練跑係要犧牲其他嘢! 好似出街食飯, 約朋友......
    保住對腳, 全馬的機會大把, 明年可以再跑, 也可以參加國內的全馬.
    放手唔係放棄, 只是理性衡量作出明智的決定, 留得青山在.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-1 19:00 發表
    ching, 我又係小腿問題
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3422&extra=page%3D1

睇左兩次醫生都仍然係痛, 今日去做針灸, 希望哩幾日會有好轉
    為左今年渣打我都練在一年了, 係埋門一腳先出事, 當 ...

schnix, 看了妳所寫的, 很高興妳可以為渣打預備一年, 找緊時間去練習, 現在因為腳傷知道自己應該係放低的時候. 懂得捉緊及放低, 都不是容易的事.  現在大前提係對腳無事, 完全康復, 渣打只是總多賽事其中一個, 今年不能參加, 出年, 明年, 後年大把機會 (只要對腳沒事)

各位受傷的chingctse, 加油呀, 除了渣打還有很多賽事等緊你/妳地o架

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2009-2-1 19:17 發表

schnix, 看了妳所寫的, 很高興妳可以為渣打預備一年, 找緊時間去練習, 現在因為腳傷知道自己應該係放低的時候. 懂得捉緊及放低, 都不是容易的事.  現在大前提係對腳無事, 完全康復, 渣打只是總多賽事其中一個, 今 ...

要放棄其實需要付出好大既勇氣, 希望ching 可以明白, 放棄並不代表你係弱者, 相反, 你所作出既決定証明你係一個強人

升級   0%

該用戶從未簽到

c-hing, 跑步者受傷率其實都好高, 我相信呢度好多c-hing/c-tse都曾有受傷經驗...
    比賽年年有,  最緊要係要小心養好傷先再跑, 唔好勉強...
    祝早日康復!

升級   0%

該用戶從未簽到

各位師兄/師姐

samuel ching, 而家離渣打只係淨返一個星期, 好明白要你呢個時候放棄唔跑係幾咁殘忍.
    如果要跑我諗你可以試下最後呢個星期完全養傷同埋休息, 到渣打果日用放輕鬆來跑, 唔再考慮咩TARGET時間, 只求參與跑到幾多得幾多, 盡量好好享受比賽既過程.
    而且你呢3年來既訓練係唔會白費, 呢D經驗對你明年再戰渣打一定大有幫助, 所以又不用太心酸, 也不用太心痛.
    祝CHING腳傷早日康復, 長跑長有.

升級   40.15%

該用戶從未簽到

Samuel 師兄,不要傷心,人生不如意事十常八九.
    正所謂 " 耕耘不一定有收獲 " 的定理下,好好撫恤自己待好番再參與.

試想下,就算自己練了或準備了三年都不能參與,但都有所得著 [開心]與[健康] ,相信會令你開心D .

升級   97%

該用戶從未簽到

SAMUEL 779 C HING,聽到你嘅遭遇大家都很難過,明白你過往努力的付出就是等一天,本人亦有同樣的經歷,小弟响2007年亦報了全馬,在2006年中開始訓練,箇中苦況真不可向外人道,當時雄心勃勃的我,在2007年一月中持續發燒不退,最终要留院作詳細的檢查,後來得知是感冒菌入肺,要入院一個禮拜,當時固然停了所有訓練,而且出院後亦不能作過量的運動,雖然到了比賽當天仍可勉強出賽,但對自己毫無半點好處,於是在比赛前一晚毅然决定放棄一屆,所換到的是身體的得着,個人覺得十分值得,C HING 于今年一次放棄,換來以後無窮的比賽機會,待C HING想通之後,必然會豁然开朗.長跑路上不只C HING一人,待C HING好番之後,必然有更大的作為,祝你早日康服

升級   73.7%

該用戶從未簽到

講真,雖然話渣打年年都有,但係真係去到尾才發現不能出賽,感覺真的不好受。

所以有時跑步除了訓練我們的體力和意志外,也要我們學習如何面對不想接受的事實,這就是人生了。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

時間會沖走你的痛苦和失落,放松自己的心情,去迎接下一次的挑戰!我和ching同病相憐,固中的心情十分明白。現祗能安心地養好傷,再重新起步,向新的目標努力。

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-2-1 22:04 發表
    講真,雖然話渣打年年都有,但係真係去到尾才發現不能出賽,感覺真的不好受。

所以有時跑步除了訓練我們的體力和意志外,也要我們學習如何面對不想接受的事實,這就是人生了。

Awyh師兄 正解, 同時間也要抱著 [鹹蛋超人的精神] 次次就黎死既時候,都黎一個鹹魚番生 ---- 必須時[ 振作 ].

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-1 21:04 發表

samuel ching, 而家離渣打只係淨返一個星期, 好明白要你呢個時候放棄唔跑係幾咁殘忍.
    如果要跑我諗你可以試下最後呢個星期完全養傷同埋休息, 到渣打果日用放輕鬆來跑, 唔再考慮咩TARGET時間, 只求參與跑到幾多得幾 ...

X2,贊成,亦可以當日帶個相機去映下相,慢跑到途中幫網友映下相也是一個唔錯既經歷,等出年再報仇!
    長跑長有,長跑長友!