香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

減肥飲食吹水站

升級   21.67%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

多謝提點, 跑完4.12,体重又減多左兩磅了. 所以5.17個8k 都報了名.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-1 15:14 發表
    尋晚煲泰國青咖哩牛腩實在太正啦...食到停唔到口,罪過罪過..." />" />
    聽日要跑多幾個圈~~" />" />

雖然花子兄講到我流口水,不過我頂得住引誘的,你唔只要跑多幾個圈,可能係十幾個先消耗到果d牛腩喎!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 KKF 於 2009-4-14 12:19 發表

多謝提點, 跑完4.12,体重又減多左兩磅了. 所以5.17個8k 都報了名.

好開心聽到KKF兄既進步,套用我剛從鄭開學到的口號......堅持=勝利!
    一齊為減肥堅持加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-1 11:06 發表
    我而家每日早上既早餐係..香蕉 + 小蛋糕 + 齋啡.....
    因為經濟不景... 好少可買大早餐食啦

小蛋糕會唔會有油架,我以前自己造蛋糕係用牛油架喎,改食粗麥方包會唔會好d呢?
    我最喜歡既係粗麥方包夾香蕉,以香蕉代替果占,味道一流! 又飽肚,又有果糖能量,減肥佳品!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 allanccl 於 2009-4-16 00:20 發表

小蛋糕會唔會有油架,我以前自己造蛋糕係用牛油架喎,改食粗麥方包會唔會好d呢?
    我最喜歡既係粗麥方包夾香蕉,以香蕉代替果占,味道一流! 又飽肚,又有果糖能量,減肥佳品!

Yummy, yummy, Yeah!
    健康早餐或下午茶.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-16 00:20 發表

嘉頓說謊蛋糕... 佢話用植物油...

我好少買方包.. 因為我好多時在佢過期之前都食唔晒.... 唔想浪費 ma~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

如果蛋糕, 小弟通常都係 "無油自製"
    至於方包, 會去麵包舖買, 貪佢新鮮冇防腐劑

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-4-16 09:28 發表

回味緊你在馬鞍山 8k 中既小強糕

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-4-16 09:28 發表

sue姐d蛋糕簡直係絕佳既減肥食品啦,唔知幾時再有得食?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-16 09:16 發表

嘉頓說謊蛋糕... 佢話用植物油...

我好少買方包.. 因為我好多時在佢過期之前都食唔晒.... 唔想浪費 ma~

植物油都會肥架喎。
    我最近喜歡自已煲"渣咋",落極少糖(一斤"渣咋"煲一大煲才落一片糖),有時當早餐,有時當午餐,好飽肚,其中有好多豆,護士(是我的家姐及妹妹)話比我知好多營養既,有蛋白質、礦物質及碳水化合物,可給素食人士代替動物蛋白。
    上個月定了目標想一個月內減10磅,希望將BMI由22.7減到20.x,眨眼一個月過去,埋單磅下,只減左5磅,還需努力!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-16 00:23 發表

Yummy, yummy, Yeah!
    健康早餐或下午茶.

以前會用刀將d蕉切片夾方包造三文治,但出街或上班唔方便,而家改為用方飽卷住香蕉來食(食果陣先除皮,方便攜帶),發覺味道更佳,新鮮得黎又方便又好味,正!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-16 10:02 發表

植物油都會肥架喎。
    我最近喜歡自已煲"渣咋",落極少糖(一斤"渣咋"煲一大煲才落一片糖),有時當早餐,有時當午餐,好飽肚,其中有好多豆,護士(是我的家姐及妹妹)話比我知好多營養既,有蛋白質、礦物質及碳水化合 ...

亮哥你係咪打算全面戒糖呀?...@@
    "渣咋"你會落埋芋頭烋?咁咪好重碘粉質囉...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-16 10:08 發表

亮哥, 好, 我都要試下渣炸先得.
    你MBI得20會唔會太輕, 21都OK囉喎.  (NOTE: 22為之正常)

政府公務員診所既護士姑娘話我可以的話仲可以減d,佢話BMI指數由18.1-22.9都屬於正常,我發覺仲有d肚腩,用手可輕易哪起肚皮(有吋幾厚),聽瘋兄意見,咁我就改目標BMI:21。
    咁下個月去山東跑馬拉松後可以大飲大食啦,哈哈! 唔知大會提供果d三日免費食宿會唔會係專為運動員而設既健康餐呢,想大飲大食可能要偷偷地出街食啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-16 09:35 發表

回味緊你在馬鞍山 8k 中既小強糕

x2 如果黎緊馬鞍山8k 又有sue 兄既小蛋糕你話幾咁好呢

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-4-16 10:15 發表

亮哥你係咪打算全面戒糖呀?...@@
    "渣咋"你會落埋芋頭烋?咁咪好重碘粉質囉...

我係柴灣街市內買的,十蚊一斤,無落芋頭,碘粉質都唔係壞野,係碳水化合物,對跑步最好。
    都唔係全面戒糖,食少d姐,糖太多才會剩而致肥,我們運動多都唔會剩,唔使驚會致肥架。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-4-16 10:26 發表

x2 如果黎緊馬鞍山8k 又有sue 兄既小蛋糕你話幾咁好呢

諗下都流口水添!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 piyrag 於 2009-4-16 10:17 發表
    望住你地既msg,攪到我好肚餓呀!
    因為我仲未食早餐呀。陰公!!

唔食早餐係減唔到肥架,相反,身體太餓,午餐你食咁多吸收咁多,仲容易肥喎!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-16 10:34 發表

唔食早餐係減唔到肥架,相反,身體太餓,午餐你食咁多吸收咁多,仲容易肥喎!

我諗gary 都唔使減啦...