香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

減肥飲食吹水站

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 allanccl 於 2009-4-20 21:08 發表

Sorry! mill 師姐,唔係有心hurt你,這裡係講緊減肥飲食,減肥飲食一定要三低一高,即係低油低糖低鹽高纖。
    早餐:煎雞蛋會落好多油,試下烚蛋丫;出前一丁係用油炸過的,d油高溫之下變成反式脂肪,仲衰過食豬油 ...

亮哥, 因為瘋兄在第一頁講叫大家講吓每日餐單, 所以我得閒就報告吓囉! 你咁友善嘅人當然唔會hurt我啦! 明嘅明嘅~
    其實我係無減肥架, 因為我成日跑消耗得比較快, 暫停唔洗減但一星期就要最少跑三次, 每次10K囉~
    在此要多謝你給我寶貴的減肥常識呀!

升級   100%

慵懶

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-21 11:56 發表

mill mill,你個早晨真豐富, 小弟都唔差食左漢堡煎蛋三文治+大碗麥片.
    午餐帶左橋麥面+火腿.
    好野喎你食得唔少都keep得咁fit, 利害呀!

食早餐豐富啲個人都醒凍神啲, 我又無你咁幸福有大大做早餐.
    至於你話fit呢個就要睇自己付出幾多了, 想食得開懷, 就要跑多啲, 所以我平時最少都跑10K.(一星期三次)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-21 11:52 發表

我而家早餐都跟0左你既 suggestion...  一條蕉 + 兩片方包...另外自己沖杯黑咖啡 (走奶走糖.. 實在係忍唔到口 ma~ )

午餐就係阿媽煮咩就食咩... 無得揀...
    晚上就食一碗菜...半碗飯...嘗試不吃肉... 但尚未 ...

恭喜ee升左造元老級尊貴發燒跑手,
    妳既早餐好正呀,黑咖啡....唔好引我,我都鍾意架!
    有機會可以自己煲d低糖 "渣咋"(我通常用一斤渣咋煲一大煲,加一片片糖),放在雪櫃,可以做早餐,幾飽肚的,又有營養,荳類有植物蛋白質、礦物質同纖維,是我的健康食品。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2009-4-21 22:12 發表

亮哥, 因為瘋兄在第一頁講叫大家講吓每日餐單, 所以我得閒就報告吓囉! 你咁友善嘅人當然唔會hurt我啦! 明嘅明嘅~
    其實我係無減肥架, 因為我成日跑消耗得比較快, 暫停唔洗減但一星期就要最少跑三次, 每次10K囉~
    在此要多謝你給我寶貴的減肥常識呀!

見過 mill 姐,覺得妳已經好fit,所以見妳post d餐單上黎,仲以為妳要減肥添,咁高運動量,又咁fit,唔洗減啦! 不過食得健康d對身體好d,反式脂肪盡量少食,因為積左落血管度,日子有功,好難清除的。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-21 22:23 發表

有機會可以自己煲d低糖 "渣咋"(我通常用一斤渣咋煲一大煲,加一片片糖),放在雪櫃,可以做早餐,幾飽肚的,又有營養,荳類 ...

渣咋... 果 set 野會唔會有人執好晒一pack 過買丫 ?!

p.s. 你唔提..我都唔知已經 upgrade 0左去元老級尊貴發燒跑手

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-21 22:23 發表

有機會可以自己煲d低糖 "渣咋"(我通常用一斤渣咋煲一大煲,加一片片糖),放在雪櫃,可以做早餐,幾飽肚的,又有營養,荳類 ...

等我都試吓煲<渣咋>做早餐
    轉吓口味先

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-21 23:58 發表

渣咋... 果 set 野會唔會有人執好晒一pack 過買丫 ?!

p.s. 你唔提..我都唔知已經 upgrade 0左去元老級尊貴發燒跑手

超市有執好晒一pack的,比較細包,好像300gm=半斤,品質亦較好、無沙、衛生d,不過我嫌貴左dd,我在街市買的是十元一斤,便宜一半;其實效果相同,是我的護士姐姐妹妹極力推薦的營養減肥食品;我哥哥過年時發現血壓極高,上壓約200,他起初不相信,老是說我的血壓計是壞的,係度亂講,妖言惑眾,我替他約政府門診,由醫生診治他,証明他真的是血壓高,醫生給予血壓葯,但食左都160,覆診時醫生告戒他要戒五樣野,唔准食煙、飲酒、無油、鹽及糖,唔食脂肪食物最好唔食肉,多食豆類代替動物蛋白,多食高纖食物;我哥哥這次真的聽話了,三餐都是食素,起初我買罐頭黃豆給他(都幾貴10蚊一小罐),後來我聽我的護士姐姐妹妹講,買渣咋給他自己煲,他食得真的很素,加上運動(每日行山),而家d血壓已降回正常水平115了。我也是那時開始發現渣咋的好處既。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-22 10:06 發表

超市有執好晒一pack的,比較細包,好像300gm=半斤,品質亦較好、無沙、衛生d,不過我嫌貴左dd,我在街市買的是十元一斤,便宜一半;其實效果相同,是我的護士姐姐妹妹極力推薦的營養減肥食品;我哥哥過年時發現血壓 ...

十蚊斤係未都係樣樣齊晒 gala?!
    街市雜貨店有售 ?!

我都好喜歡食糖水.... 好想試下煮....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-22 10:06 發表

超市有執好晒一pack的,比較細包,好像300gm=半斤,品質亦較好、無沙、衛生d,不過我嫌貴左dd,我在街市買的是十元一斤,便宜一半;其實效果相同,是我的護士姐姐妹妹極力推薦的營養減肥食品;我哥哥過年時發現血壓 ...

大人啱啱去咗街市雜貸鋪
    老板話冇
    咩超市有ar
    今晚放工去睇吓

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大坑人gary 於 2009-4-22 10:41 發表
    你地實在太專業啦!!" />" />

x2

升級   100%

慵懶

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-21 11:49 發表

mill 姐..睇你早餐..就覺得你增緊肥 bor......

咖啡奶茶少食... 出前一丁少食... 炒飯少食.....

sorry ee 尋日見唔倒你這個post tim, 而家先睇到啊~
    ee我都試過食清淡啲同食少啲, 但係唔得囉! 會無力架,
    所以要食番多啲野先得.

升級   100%

慵懶

原帖由 allanccl 於 2009-4-21 22:34 發表

見過 mill 姐,覺得妳已經好fit,所以見妳post d餐單上黎,仲以為妳要減肥添,咁高運動量,又咁fit,唔洗減啦! 不過食得健康d對身體好d,反式脂肪盡量少食,因為積左落血管度,日子有功,好難清除的。

好, 我會聽從亮哥所講, 要食得健康啲, 你講得啱架, 個個都係咁就人人都健康晒fit晒~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-22 10:40 發表

十蚊斤係未都係樣樣齊晒 gala?!
    街市雜貨店有售 ?!

我都好喜歡食糖水.... 好想試下煮....

係柴灣漁灣街市有得賣,柴灣圖書館樓下既新街市也有,我通常去柴灣圖書館樓下既新街市二樓一入門口右手便第一檔賣雜貨那間買,我通常一買就是五斤,一斤一袋,方便煲時唔使再秤。大超市好似X康都有得賣,一包300gm,百X超級市場都有,不過貴dd。只要唔落咁甜,食多多都唔易肥的,我食親都一大湯碗的。總之減肥就唔好節食,一食就食飽,食唔飽搞到成日搵野食,食埋d零食想唔肥都幾難。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2009-4-22 19:08 發表

好, 我會聽從亮哥所講, 要食得健康啲, 你講得啱架, 個個都係咁就人人都健康晒fit晒~

講個真實故事,我的媽媽同大家姐好喜歡運動,特別係游水,風雨不改,除非八號風球無車搭去沙灘,每朝一定在幾個浮台游來游去,游足三個鐘,夠晒運動量才走的,之後去飲茶,佢地認為運動量咁大,食乜肥野都會消化晒,兩個人外表都唔肥,好似好fit咁,日子有功,媽媽終於中風,大家姐亦非常高血壓亦是中風高危一族,所以唔好以為高運動量就食乜肥野都會消化晒,係假象黎架,肚腩積唔到脂肪,去晒血管就屎啦。
    結果,我媽媽捱左九個月就過左身,而家我家姐重同d高血壓打緊仗,每日游三個鐘頭水,踏2-3個鐘頭單車,希望d膽固醇同高血壓低d,但係茶照飲,肥照食,佢就係唔明食健康d加運動才有健康,所以mill姐一講就明白,我都好開心,祝妳身體健康!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 allanccl 於 2009-4-22 20:58 發表

講個真實故事,我的媽媽同大家姐好喜歡運動,特別係游水,風雨不改,除非八號風球無車搭去沙灘,每朝一定在幾個浮台游來游去,游足三個鐘,夠晒運動量才走的,之後去飲茶,佢地認為運動量咁大,食乜肥野都會消化晒 ...

多謝亮兄分享家人的真人真事, 唔怪得你咁積極減肥, 成功減磅啦!
    小妹跑步減肥漸見成績, 卻被人提醒唔好再減, 過份減肥對身體唔好.
    其實, 我係慢慢減, IBM係合適的, 同好注意改善飲食習慣, 唔會節食減肥, 減肥係唔會俾頂肚餓, 唔想自己減得辛苦, 餓時亂咁食零食, 反而容易食過量而不知道.

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

謝謝阿亮好介紹. 以為會好肥, 唔敢食.
    屋企剛好有一包300gm八寶粥 (紅豆, 綠豆, 眉豆, 三角豆, 紅腰豆, 麥仁, 小薏米, 花生), 煮了半煲少甜, 明天早餐食. 唔知同咋咋係咪一樣呢? 見有咁多種豆, 應該很高植物protein同fibre.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-22 23:24 發表

多謝亮兄分享家人的真人真事, 唔怪得你咁積極減肥, 成功減磅啦!
    小妹跑步減肥漸見成績, 卻被人提醒唔好再減, 過份減肥對身體唔好.
    其實, 我係慢慢減, IBM係合適的, 同好注意改善飲食習慣, 唔會節食減肥, 減肥係唔會俾頂肚餓, 唔想自己減得辛苦, 餓時亂咁食零食, 反而容易食過量而不知道.

我也不是無止境的減,減到BMI指數21我就會Keep架啦,最緊要健康,我地唔要病態減肥。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-22 23:31 發表

謝謝阿亮好介紹. 以為會好肥, 唔敢食.
    屋企剛好有一包300gm八寶粥 (紅豆, 綠豆, 眉豆, 三角豆, 紅腰豆, 麥仁, 小薏米, 花生), 煮了半煲少甜, 明天早餐食. 唔知同咋咋係咪一樣呢? 見有咁多種豆, 應該很高植物protein同fibre...

無錯啦,八寶粥差唔多等如渣咋,唔好落咁多水,幾飽肚架,又好味,d少少糖可以提供能量,唔會有手軟腳軟既感覺。