香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

感謝在渣打祝捷會支持HKISS 慈善獎卷 d Ching & Ctse

升級   97.05%

該用戶從未簽到

昨天中午小弟厚著面皮向各位 推銷 "HKISS - 香港國際社會服務社" 的慈善獎卷,多謝一衆 Ching & Ctse 的支持,十分感謝 !

為比大家了解此機搆的背景及資料,現將有關資料介紹洽給大家認識,
"HKISS - 香港國際社會服務社" 網址如下:

http://www.isshk.org/trad_chi/index_c_frame.htm

其實此機構在香港已有50年歷史,是一國際性非政府機構,服務不受政治、種族、宗教或國籍所影響。透過世界各地的分社、屬系機構及設於百多個國家的聯絡處,以協助個人和家庭處理一些涉及兩地和國際間合作的問題。於1924年,第一次世界大戰後,在瑞士日內瓦成立。
剛開始的時候,國際社以幫助離鄉別井和失散的家庭為主。現在,國際社已在全球超過150個國家和地區建立分社、屬系機構和聯絡處,竭誠保障、維護及支援弱勢社群裡的兒童、家庭和個人。他們大多受全球大趨勢所左右,面對種種社會問題,有些因此和家人分隔。當戰爭、貧窮、饑餓、種族迫害、自然災害為這些身不由己的造成危險,或使他們無依無靠,國際社便會義不容辭地介入。
國際社為兒童和家庭的福祉介入;他們的國際網絡將各地的社福機構連繫在一起;為錯綜複雜的法案和程序提供意見和資料;貫徹相關的國際公約;協調有關部門的合作、評估和倡議工作,以兒童和家庭的利益為中心。

登錄/註冊後可看大圖
          香港國際社會服務社為香港公益金會員機構
今年剛好是其在香港 50週年,所以舉辦多很多活動,但此機構較為低調、實務,外界不是認識太多,反而與政府機構經常有緊密合作,前福利及食物局常任秘書長李淑儀女士評此機構為政府的 " 最佳拍擋 " ,亦被前立法會立席范徐麗泰議員稱是 " 最積極回應及可依賴的社會服務機構 "。曾鮑笑微女士(特首夫人) 亦是此機構贊助人,

今次的慈善獎卷每張$10 ,籌募所得將用於發展香港國際社會服務社 家庭、兒童、青少年及長者服務。

慈善獎卷可於香港國際社會服務社各中心及辦事處有售

抽獎日期 : 2009年 3月 27 日 ( 星期五 )

查 詢 : 2834 6863

獎卷活動牌照號碼 : 4007

小弟也是在此工作,所以請來大家支持及宣傳一下此實務、低調的機構。

多謝各位!

PS. 抽唔中,唔好揾小弟啊!
+1 0
上一篇︰港島東新手報到下一篇︰三字頭中段先開始跑長跑既新手

升級   0%

該用戶從未簽到

Wong Sir
昨天是不是戴左眼鏡..?
小弟一時三刻未能認出..
回家細看相片...估估下...估是戴左眼鏡師兄...

慈善獎卷..?
無推銷我既..有需要一定支持...

升級   0%

該用戶從未簽到

Wong Sir 我以為係你太太要你幫手添~~

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

可以考慮HKISS 去主辦比賽,我去和友網進行"牙教"賽,
    有得玩又可以籌款

升級   0%

該用戶從未簽到

有幾個菲律賓獎都幾攪野, 希望唔好中o拉

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-2-16 22:28 發表
    有幾個菲律賓獎都幾攪野, 希望唔好中o拉  

Alex 師兄,係處睇到呀?

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-2-16 13:31 發表
    Wong Sir
    昨天是不是戴左眼鏡..?
    小弟一時三刻未能認出..
    回家細看相片...估估下...估是戴左眼鏡師兄...

慈善獎卷..?
    無推銷我既..有需要一定支持...

Parco hing,

係啊!我平時載眼鏡的!
    你認得我就好喇!以後實有福又有靚相!

果日大家咁開心,咁高興,我除了在屯門友賣外,再走咗幾檯,因為除咗推銷獎卷外,大家又吹吓水,時間好快過,一陣便散場了,大家都吹得夠喉,多謝支持!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-2-16 14:13 發表
    Wong Sir 我以為係你太太要你幫手添~~

其實都一樣,無分到!
    你知我做咩架?!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2009-2-16 22:23 發表
    可以考慮HKISS 去主辦比賽,我去和友網進行"牙教"賽,
    有得玩又可以籌款

Lewischan hing,

好提議!
    等我有機會提議吓先

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-2-16 22:37 發表

Alex 師兄,係處睇到呀?

亞平,

最后 d 獎,係貨運箱打包獎!

我估係d 賓哥贊助禮品。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2009-2-17 11:30 發表

其實都一樣,無分到!
    你知我做咩架?!

Wong Sir 我淨係知你全職跑步,副業上斜特訓咋!最近秘撈上山偷食!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2009-2-17 11:32 發表

Lewischan hing,

好提議!
    等我有機會提議吓先!

GOOD~小弟一定支持!

升級   0%

該用戶從未簽到

支持!! 支持!! X2