香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

ASUS P835 GSM 三頻 WCDMA 手機

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

系  統: GSM 三頻 WCDMA
尺寸重量: 115 x 59 x 13.8 mm / 148 g
螢  幕: 480 x 800 pixels655363.5 吋 TFT
相  機: 主 500 萬像素 CMOS

副 30 萬像素 CMOS
記憶插卡: microSDHC
使用時間: 通話 420 分鐘 / 待機 350 小時
電  池: 1100 mAh
顏  色: 黑

3.5 吋 WVGA 大視野
ASUS P835 是華碩歷來推出的最高階手機,最大提升是將螢幕加大到 3.5 吋 480 x 800 解析度,可閱讀更大範圍的網頁資訊,同時它也加入了 Trackball 軌跡球操控並內建 Opera 網路瀏覽器,強調更接近 PC 的舒適上網體驗。P835 是一部使用 WM 6.1 Pro 系統的智能手機,支援觸控手寫;儘管螢幕很大,但它的體型還是很纖薄,機身厚度僅 13.8 mm,手機重量則有 148 g,保有不錯的攜帶便利性。

HSPA x Wi-Fi 高速上網 分享也容易
P835 具有完整通訊頻段,包括有 GSM 四頻、3G 三頻和 7.2 Mbps HSDPA,同時也支援 2 Mbps HSUPA 上傳速度並內建 Wi-Fi 無線網路和藍牙、USB 模組,連線規格十分完整。手機採用 Qualcomm MSM7201A / 528 MHz 處理器,配備 288 MB RAM 與 256 MB ROM,內建儲存記憶體一舉攀升到 4 GB,同時也支援最高 32 GB 之 microSDHC 記憶卡擴充。另外是 P835 內建 Wi-Fi Access 軟體,可與最多 10 部電腦、PDA 等分享 HSPA 頻寬,3.5G 齊齊分享。  

VGA 電影隨身看
P835 是華碩第一款內建 500 萬像素相機的旗艦手機,相機支援自動對焦並可錄製 320 x 240 / 24 fps 影片,還有一顆 30 萬像素副相機,可供用戶進行雙向視像會議。手機支援的影音檔案包括有 MP4、MP3、WMA、WMV、AAC、H.264、H.263 等,可播放最高 VGA 30 fps 影片,另外還內建有 EzMusic、EzPhoto 媒體程式,搭配大容量記憶體和插卡擴充機能,P835 也是很稱職的隨身影音播放器。

ASUS P835 相關功能列表:
•支援 GSM 四頻,WCDMA 三頻
•支援 7.2 Mbps HSDPA,2 Mbps HSUPA /EDGE / GPRS
•內建 Wi-Fi 802.11 b/g 無線網路,支援網路分享 (10 部裝置)
•內建 GPS 接收器,支援 A-GPS
•內建 Windows Mobile 6.1 Professional 作業系統
•內建 Qualcomm 7201A / 528MHz 處理器
•內建 288 MB RAM,256 MB ROM
•內建 Track Ball 軌跡球
•配備 3.5 吋 480 x 800 TFT 螢幕,6.5 萬色顯示
•內建 500 萬像素相機,支援自動對焦、名片辨識
•內建 30 萬像素視像相機,支援 3G 影像電話
•支援 MPEG4 / H.264 / H.26 3/ WMV,30 fps VGA 影片
•支援 MPEG4 / H.263 錄影,24 fps QVGA
•支援 MP3 / WMA / WAV/ 3GP / AAC / AAC+ 音樂
•支援 128 和絃鈴聲
•支援 SMS、MMS、Email、Push mail
•內建 ASUS QWERTY 虛擬鍵盤
•內建 Word、Excel 文件編輯器
•內建 PPT、PDF 文件瀏覽器
•內建 Windows Live,支援 MSN
•內建 Opera 網路瀏覽器
•內建 ASUS Today、Anytime Laucher
•內建 ZIP 管理器、備份管理員、會議管理員
•內建 EzMusic、EzPhoto
•支援 USB 2.0、藍牙 2.0 + EDR
•支援 microSD 記憶卡,SDHC

ASUS P835 預計於 2009 年 4 月上市。
◎ 以上產品之功能規格以實機為準

資料來源 : http://www.eprice.com.hk

+1 0
上一篇︰我的馬拉松下一篇︰高手比拼, 跑到鞋都...

升級   0%

該用戶從未簽到

實機已經到港 $3980 開賣, 如果有心換 wm 機既話, 呢部機既性能同價錢都好吸引.

據網上資料顯示, 此機將會有官方免費升級至 wm6.5

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-4-11 11:41 發表
實機已經到港 $3980 開賣, 如果有心換 wm 機既話, 呢部機既性能同價錢都好吸引.

據網上資料顯示, 此機將會有官方免費升級至 wm6.5

原本想買呢部,唉.成四仟元,有D肉痛..
微軟上次都係用呢部機來示範 wm6.5,升級應會好順利

升級   0%

該用戶從未簽到

我有 d 興趣呢部

聽講呢部機斷緊貨... 所以可以靜觀其變

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-14 00:03 發表
我有 d 興趣呢部

聽講呢部機斷緊貨... 所以可以靜觀其變 " />" />" />" />" />jhk

而家買有成本$750贈品送

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-4-14 01:01 發表

而家買有成本$750贈品送

送 d 咩 ar?

但要買我要等多一至兩個月才出手...因為想睇多 d comment....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-14 09:51 發表

送 d 咩 ar?hgjD115" />" />hj

但要買我要等多一至兩個月才出手...因為想睇多 d comment....

由asus送出,記憶卡,軟體..等等,
如果等一二個月至買..不如再等一二個月..等出 WM 6.5.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-4-14 10:05 發表

由asus送出,記憶卡,軟體..等等,
如果等一二個月至買..不如再等一二個月..等出 WM 6.5.

我應該等得既... 而家果部 n73 好似我咁..又快無電.. 又遲鈍.... 本想換 nokia 5800... 但聽到 5800 有好多問題... 所以都係轉 target 啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

華碩既 wm 手機, 我用過兩部, 都有唔錯既質數, 根據之前 wm5 --> wm6 同埋 wm6.0 --> wm6.1 既經驗, 佢地都做得算好快, 唔駛d用家等好耐先可以升級.

如果係想換機既話, 個人黎講唔需要等佢出左wm6.5先買囉, 自己升級一d難度都無, 只要過左呢排第一水炒價回落返, 就隨時可以入手

升級   0%

該用戶從未簽到

忍唔住.. 已入手...
仲研究緊點玩...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-3 01:17 發表
忍唔住.. 已入手...
仲研究緊點玩...

公喜ee加入wm電話既行列...有乜唔明...可以問我架...你有無gps地圖呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-5-3 21:46 發表

公喜ee加入wm電話既行列...有乜唔明...可以問我架...你有無gps地圖呀?

新手上路... 唔小心開0左 gprs.... 今個月電話費溶 lor....
點 set 番去強制手動選擇 network 丫 ?!

我仲未有地圖果 d 野丫... 有無好野介紹下 ar?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-3 22:34 發表

新手上路... 唔小心開0左 gprs.... 今個月電話費溶 lor....
點 set 番去強制手動選擇 network 丫 ?!

我仲未有地圖果 d 野丫... 有無好野介紹下 ar?

地圖我當然有啦....點樣set....好難口講你聽架喎...

你去 開始-->設定-->連線-->連線-->進階-->選取網路-->兩個都選返做工作設定.....咁樣就唔會連gprs架啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-5-3 22:44 發表

地圖我當然有啦....點樣set....好難口講你聽架喎...

你去 開始-->設定-->連線-->連線-->進階-->選取網路-->兩個都選返做工作設定.....咁樣就唔會連gprs架啦

麻煩 billy 兄啦... 我 set 番好啦....

你用咩地圖 ga?
我仲未裝... 我想裝 d map ... 可以計到我跑0左幾多就正正啦~

p.s. 你用緊邊部機 ga?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-3 23:28 發表

麻煩 billy 兄啦... 我 set 番好啦....

你用咩地圖 ga?
我仲未裝... 我想裝 d map ... 可以計到我跑0左幾多就正正啦~

p.s. 你用緊邊部機 ga?

我平時一用完gprs上網就會即刻et返佢唔係好似無啦啦上左網架啦!!

地圖我係裝 mapking 2007 因為我係會用佢黎渣車導航...之前有師兄post左個s/w可以計跑步你可以去睇睇試下

我係用htc diamond 既

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-5-3 23:38 發表

我平時一用完gprs上網就會即刻et返佢唔係好似無啦啦上左網架啦!!

地圖我係裝 mapking 2007 因為我係會用佢黎渣車導航...之前有師兄post左個s/w可以計跑步你可以去睇睇試下

我係用htc diamond 既

等我得閒裝番 d game 同埋 software 玩下先...

好玩過 n73 好多... 可能我唔多喜歡 symbian 介面

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-4 00:31 發表

等我得閒裝番 d game 同埋 software 玩下先...

好玩過 n73 好多... 可能我唔多喜歡 symbian 介面 hgj088" />" />hj

當你用過 wm 機之後...如果係岩洗既話...你就唔會再轉返用普通既手機....我自從用過 dopod 818pro 後, 就再用唔返普通既手機啦.

升級   29.67%

該用戶從未簽到

835好似都幾大部。

升級   10.33%

該用戶從未簽到

我之前用緊部華碩P750, 最近換左部 HTC Touch Cruise 09.
華碩d機唯一係個殼同機身d烤漆造得唔好, 所以我我寧願轉投HTC.