香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Polar表電池問題

升級   1.58%

該用戶從未簽到

小弟系澳門既,去年在澳門購入Polar心率表,用將近半年后,步速傳感器電池告罄,到表店更換電池,點知店長話要將全套(手表、心率帶、步速傳感器)送去原廠才可以更換,需時約二個月,請問香港各位師兄、師姐用家,你們如需更換電池時,是否都要這樣將全套送去更換?如不需要這樣,香港是否有可購買電池地方?
+1 0
上一篇︰XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX下一篇︰兆聰賽後檢討紀錄~

升級   7%

該用戶從未簽到

原帖由 一馬 於 2009-3-22 15:12 發表
小弟系澳門既,去年在澳門購入Polar心率表,用將近半年后,步速傳感器電池告罄,到表店更換電池,點知店長話要將全套(手表、心率帶、步速傳感器)送去原廠才可以更換,需時約二個月,請問香港各位師兄、師姐用家,你 ...

你隻係咩型號?

升級   1.58%

該用戶從未簽到

系RS800,S3步速傳感器

升級   7%

該用戶從未簽到

呢隻唔太熟悉...幫唔到你 ^^

升級   29.67%

該用戶從未簽到

小弟 RS200,聽說只需拿錶到荃灣的「寫字樓」(辦事處!?@@") 便可進行更換丫。

ching 可以用 email 詢問:[email protected]
或者電話:31053000

每次換電HK$60 – 120
希望幫到你。

For ref: http://www.polar.com.hk/hk-en/su ... F8D48257419003240A1

升級   1.58%

該用戶從未簽到

原帖由 superimac 於 2009-3-22 20:20 發表
小弟 RS200,聽說只需拿錶到荃灣的「寫字樓」(辦事處!?@@") 便可進行更換丫。

ching 可以用 email 詢問:[email protected]
或者電話:31053000

每次換電HK$60 – 120
希望幫到你。

For r ...

多謝曬ching

升級   52.3%

該用戶從未簽到

不過換電一般唔可以即時拎走, 要放低幾日
Polar解釋因為換電後要做防水測試
師兄都係打電話去問清楚以免要走多一趟

升級   76.32%

該用戶從未簽到

可以郵寄去荃灣青山道388,中染大廈,23D 室,

升級   42.11%

該用戶從未簽到

原帖由 一馬 於 2009-3-22 15:12 發表
小弟系澳門既,去年在澳門購入Polar心率表,用將近半年后,步速傳感器電池告罄,到表店更換電池,點知店長話要將全套(手表、心率帶、步速傳感器)送去原廠才可以更換,需時約二個月,請問香港各位師兄、師姐用家,你 ...

維修交收站
香港銅鑼灣希雲街地鋪
電話 +852-2504 3323

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

原帖由 一馬 於 2009-3-22 16:53 發表
    系RS800,S3步速傳感器

我以前是用Polar RS800的, 我都是自己去買CR2032電池自己換的, 根本完全唔需要去Polar總代理處換, 而且CR2032又容易買, 不過要記住買Maxell或Sony, 千祈唔好買duracell的(因為我試過有問題,之後問總代理,佢地講duracell比Maxell,Sony或Panasonic係細粒小小, 引致接觸不良).

這是小弟的真實經驗, 希望幫到你

升級   27.89%

該用戶從未簽到

原帖由 leehyalbert 於 2009-4-3 17:24 發表

我以前是用Polar RS800的, 我都是自己去買CR2032電池自己換的, 根本完全唔需要去Polar總代理處換, 而且CR2032又容易買, 不過要記住買Maxell或Sony, 千祈唔好買duracell的(因為我試過有問題,之後問總代理,佢地 ...

我用緊rs400, 心跳帶都係自己換電的, 但係唔夠力扭開手錶個底... 所以都係遲少少走去搵總代理換電 (註:諗住呢d 野自己搞掂就得...說明書都係咁教...但係唔夠力開扭開個蓋 )

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

原帖由 wing_detective 於 2009-4-5 08:27 發表

我用緊rs400, 心跳帶都係自己換電的, 但係唔夠力扭開手錶個底... 所以都係遲少少走去搵總代理換電 (註:諗住呢d 野自己搞掂就得...說明書都係咁教...但係唔夠力開扭開個蓋 )

唔係播! 只要用一個1元或5毫硬幣, 用少少力就可以喎! 我以前用RS400, 後來用rs800, 都係自己換電, 或者你會唔會扭錯方向呀! 再試下啦, 因為去總代理換都幾唔方便, 除非你住或者係荃灣番工, 就算係, 佢既辦公時間係朝9晚6, 如果你係返銀行或寫字樓, 根本無可能有時間去到, 如果交去銅鑼灣的收集中心, 又要等幾日先可以攞番. 所以除非你隻表真係壞左, 否則換電都係自己換好過!

升級   1.58%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

thanks ching

升級   1.58%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

thanks ching

升級   0%

該用戶從未簽到

請問 polar S3 sensor 內的電 cr 2430 可在那裡買的? 去過多電器店找不到, 去過一間錶店亦沒有入貨? 而大約多少塊錢的呢?

萬謝

升級   14.74%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-4-11 19:18 發表
    請問 polar S3 sensor 內的電 cr 2430 可在那裡買的? 去過多電器店找不到, 去過一間錶店亦沒有入貨? 而大約多少塊錢的呢?

萬謝

我在鴨寮街買到.

我自己為 s3 換過兩電, 用的是sony電池, 但也發覺剛換電後很容易接觸不良, 建議取出舊電後先把旁邊的銅接觸片向內拗一下才放入新電池避免這問題.

升級   0%

該用戶從未簽到

先謝過 asit , 昨日在鴨記搵到

想Sensor Calibration 問題

根據menu , 我enable 了 sensor

by Settings > Features > S sensor  - on/off

去左time mode 同 start counting , 在場走左 4 個圈, 跟著 stop 了 counting , 再進入 setting

但去不了這個step (找不到  Correct lap )
    Calibrate > Correct lap > Set true lap distance

知不知我做錯了什麼步驟 ?

謝謝

升級   0%

該用戶從未簽到

problem solved , thx