香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 小小小特警
打印 上一主題 下一主題

今日行過荃灣(鐘兄)跑步用品公司.發現有新品.睇左之後就買左啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-9-1 02:06 發表

我唔著nike跑鞋.. 可能 又冇乜留意

雖然我現在是Brooks的擁戴者,但是,有兩款Nike的鞋我是很喜歡的,一款是Nike Free,這种鞋可以simulate光腳跑,光腳跑是練跑姿最好的方法。
另一款是Nike Lunaracer, 很難得有又輕又有cushion的鞋,是跑全馬很好的鞋。其他的Nike我都不大喜歡。

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-1 05:07 發表

雖然我現在是Brooks的擁戴者,但是,有兩款Nike的鞋我是很喜歡的,一款是Nike Free,這种鞋可以simulate光腳跑,光腳跑是練跑姿最好的方法。
    另一款是Nike Lunaracer, 很難得有又輕又有cushion的鞋,是跑全馬很好 ...

哈, no air no talk........  

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 齋老味 於 2009-9-1 09:41 發表
    哈, no air no talk........  

其實到你真係跑既時候...有air-bag...no talk

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 pakcb 於 2009-9-1 09:52 發表

其實到你真係跑既時候...有air-bag...no talk

無錯
    我聽你講
    到我輕返既時候
    就會買 creation 10
    對鞋實在太令仔啦!!!  

升級   36.65%

無聊

原帖由 齋老味 於 2009-9-1 09:57 發表

無錯
    我聽你講
    到我輕返既時候
    就會買 creation 10
    對鞋實在太令仔啦!!!  

不過都真係比較重...比較焗...(相比我對淪為日用既rider)
    但無計我地d重磅既...佢比較高保護性
    希望到再減輕d時...換第二對

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 pakcb 於 2009-9-1 10:02 發表

不過都真係比較重...比較焗...(相比我對淪為日用既rider)
    但無計我地d重磅既...佢比較高保護性
    希望到再減輕d時...換第二對

嗯.... pakcb 兄你認為大約減到幾多磅樓下先好著 creation 10 呢?

升級   36.65%

無聊

原帖由 齋老味 於 2009-9-1 10:16 發表

嗯.... pakcb 兄你認為大約減到幾多磅樓下先好著 creation 10 呢?

人人體質有別...好難一慨而論
    反而我有d怕你過份勞損多d

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 pakcb 於 2009-9-1 12:05 發表

人人體質有別...好難一慨而論
    反而我有d怕你過份勞損多d

係囉
    家陣間中上樓梯左膝會痛
    但係平時行路就冇事
    都唔知點解...............  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-1 05:07 發表

另一款是Nike Lunaracer, 很難得有又輕又有cushion的鞋,是跑全馬很好 ...

不過nike free好易跑傷咁

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-9-1 14:35 發表

係囉
    家陣間中上樓梯左膝會痛
    但係平時行路就冇事
    都唔知點解...............  

唔係重磅之人著creation咩?

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 econecon 於 2009-9-1 15:31 發表

太 free
    零 protection..........  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-9-1 16:20 發表

太 free
    零 protection..........  

我覺得似係去街鞋. 同埋我d錢唔想咁洗法.. 窮人係咁冇計

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-9-1 15:31 發表

開始用時一次跑幾k就好了。到後來,應該就習慣了,我最多一次跑了16miles,20多k都沒事。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-1 20:39 發表

開始用時一次跑幾k就好了。到後來,應該就習慣了,我最多一次跑了16miles,20多k都沒事。

Ching好強, 我最多都係跑11多k. 未試過一跑超過12k, 我仲係超新手

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 econecon 於 2009-9-1 20:58 發表

Ching好強, 我最多都係跑11多k. 未試過一跑超過12k, 我仲係超新手

我最多半走半跑 6k 幾咋..................  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-9-1 22:19 發表

我最多半走半跑 6k 幾咋..................  

我跑齡大約2個半月多少少.. 所以都跑到10k間中... 我最先跑得1.幾k...

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 econecon 於 2009-9-1 22:25 發表

我跑齡大約2個半月多少少.. 所以都跑到10k間中... 我最先跑得1.幾k...

其實我估我都半走半跑都可以完成 10k
    但係唔知要幾耐
    你跑 10k 跑幾多分鐘呀?

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-9-1 20:58 發表

我早跑幾年,所以練到一點耐力,穿Nike Free最多跑了是16多miles,最長的距離是穿Nike Lunaracer跑的兩隻全馬。下一隻全馬會改穿Brooks T6。
    ching們慢慢練,不久就可以跑得又長又快啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-9-1 23:03 發表

其實我估我都半走半跑都可以完成 10k
    但係唔知要幾耐
    你跑 10k 跑幾多分鐘呀?

我唔係次次都覺得自己狀態好好咁去跑10k,不過點都跑8k架啦

10k呀. 一小時內一定得既, 我諗大約57�58分鐘啦, 我跑既地方係跑多過10K 3百幾至4百幾米都呢個時間,所以一定跑到10k一小時點都