香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

鐵人車定公路車?

升級   0%

該用戶從未簽到

上次晌大尾督比賽見好少人用鐵人車,公路車佔大多數......其實鐵人車有乜野好? 買唔買好呢?
+1 0
上一篇︰一田購物優惠日下一篇︰5月28日,端午節游龍舟水+跑步(黃金泳灘)

升級   41.95%

該用戶從未簽到

以我所知,鐵人車的設計比較上較低風阻,平路會去得比公路車快
但由於上斜發力不易,故較適合在平路或少許斜路賽段行走
新娘潭斜路多,用鐵人車踩會好痛苦
另一原因,二手買賣,公路車比鐵人車容易脫手得多

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-5-22 23:35 發表
新娘潭斜路多,用鐵人車踩會好痛苦" />" />
另一原因,二手買賣,公路車比鐵人車容易脫手 ...

咁如果係31/5果個比賽,係咪用公路車會好D呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-5-22 23:35 發表
新娘潭斜路多,用鐵人車踩會好痛苦" />" />
另一原因,二手買賣,公路車比鐵人車容易脫手 ...

明白明白,唔該CF兄!

咁我都係平平地買部road bike玩下好勒

不過我見鐵人車個設計真係好鬼型,次次經過單車鋪都有d心郁郁

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-22 23:40 發表

ha 你有車揀?

咪住,圍圍你參加公路車定mtb組,如果玩公路車組,當然用公路車較好
mtb組就一定要用登山車!

升級   0%

該用戶從未簽到

請問鉄人車是甚么車?
是否RB加鐵人頭?

升級   0%

該用戶從未簽到

tri bike 同 TT(Time trial) 其實好相似 ,
由於踩完單重之後須要跑步 , tri bike 設計而减低風阻 ,
同最有效傳動雙脚力量為主
1. aero-bar 有轉速設計 (方便不用用槍手轉波)
2. 車架 後通角度比 RB 斜, 方便躺前以便减低風阻
3. 以前有用 26" (由於細令响加速比 700C 快), 但長途就比較输舌

所以如果唔係要爭取好成績 , 一部 3k 左右既 RB 已经足夠 , 由於用 aero bar
沒有 brake, 萬一有意外 , 要及時反應去槍手 , 隨時趕唔切

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-22 23:43 發表

明白明白,唔該CF兄!

咁我都係平平地買部road bike玩下好勒" />" />

不過我見鐵人車個設計真係好鬼型,次次經過單車鋪都有d心郁郁" />" />

Bike 28 , 有時 d 2 手都有好多筍野, 可以考慮

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-5-23 00:53 發表
請問鉄人車是甚么車?
是否RB加鐵人頭?

登錄/註冊後可看大圖

公路車

登錄/註冊後可看大圖

鐵人車

有人會用公路車加aerobar的方式,模仿鐵人車的低風阻姿態;

至於作用,樓上loudspeaker ching已解釋清楚,不贅。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-22 23:40 發表

tai wai hing, 你報 course A,
租 RB 呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-5-23 10:29 發表

登錄/註冊後可看大圖

公路車

登錄/註冊後可看大圖

鐵人車

有人會用公路車加aerobar的方式,模 ...

完全係金錢與科技既結晶 ,

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-5-23 10:29 發表

登錄/註冊後可看大圖

公路車

登錄/註冊後可看大圖

鐵人車

有人會用公路車加aerobar的方式,模 ...

嘩,兩部都勁型呀,靚到一睇就暈左 

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-5-23 10:20 發表
tri bike 同 TT(Time trial) 其實好相似 ,
由於踩完單重之後須要跑步 , tri bike 設計而减低風阻 ,
同最有效傳動雙脚力量為主
1. aero-bar 有轉速設計 (方便不用用槍手轉波)
2. 車架 後通角度比 RB  ...

我都特登買左部3k幾嘅rb參加新娘譚個比賽 

升級   78%

該用戶從未簽到

馬王兄

cervelo 出了一個車架for road bike or tt& triathlon,只要將seatpost 掉轉就可以由roadkibe 73度轉為76度 tt or triathlon,角度變了可以令背部水平一些,無咁大風阻,如果用Areo bar就更加省力同可給上身休息.

登錄/註冊後可看大圖

另外平平地也可買二手玩住先,到你有心玩時一炮過買部正嘢,好過到時每樣升級重貴 ,
買車時要留意車架要啱你size,寧可細小小,不要oversize.因玩鐵人的朋友通常都買細小小的size.你可以去專業的單車店度身,你話買車叫他們報價,他們是非常樂意.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

其實一般Olympic distance既比賽一般都會用rb, half ironman或以上就比較多tt車
我見到港隊都只會用上rb, 有時會加上鐵人bar
新手都係買rb會比較好, 想體驗下tt車的話就加鐵人bar
好tt車不便宜, 而且二手市場承接亦較弱

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-5-23 14:18 發表
馬王兄

cervelo 出了一個車架for road bike or tt& triathlon,只要將seatpost 掉轉就可以由roadkibe 73度轉為76度 tt or triathlon,角度變了可以令背部水平一些,無咁大風阻,如果用Areo bar就更加省力同可給上身休 ...

唔該bmc兄~

呢部野幾正喎,唔知幾多錢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-5-23 19:50 發表
其實一般Olympic distance既比賽一般都會用rb, half ironman或以上就比較多tt車
我見到港隊都只會用上rb, 有時會加上鐵人bar
新手都係買rb會比較好, 想體驗下tt車的話就加鐵人bar
好tt車不便宜, 而且二手市場承接 ...

聽過Jason兄的分析後,我諗我都係碟埋心水去搵RB~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-23 22:32 發表

唔該bmc兄~

呢部野幾正喎,唔知幾多錢?

這部 P2, 最小都要 around 20k 左右,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-5-23 22:42 發表

這部 P2, 最小都要 around 20k 左右,

上次鎮洋見到部RB好正,sales話車廿幾磅(<---有無咁輕呀?),兩萬八.....唔知算平定算貴?

我問過,話有信用咭可做免息分期一年,當車價三萬銀,每月還$2500.....心大心細

不過我第一部車一定會係平車,以操練為主,靚車至用黎比賽

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-23 22:59 發表

上次鎮洋見到部RB好正,sales話車廿幾磅(

30k? 好貴呀
不知道是什麼牌子?什麼套件?
是不是 Giant TCR advanced?