香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步新丁

升級   17.89%

該用戶從未簽到

“你應該嘗試跑步”這是我膝痛到o艾o艾聲時我的物理治療師給我的奇怪建議,心想人人都說跑步傷膝,不過太極、yoga、游水都試過,反正都是痛,試試這個也無妨。現在很開心能夠完成渣打10公里而雙膝沒有明顯的不適,還好像有些改善,所以會繼續觀察看看自己究竟適宜跑步否。在這裏向各位前輩打個招呼,各位有無類似的膝痛經驗呢?
+1 0
上一篇︰小腿內側痛下一篇︰大家好!

升級   49.6%

該用戶從未簽到

你好!歡迎加入。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   92.85%

該用戶從未簽到

歡迎閣下 !

升級   24.74%

該用戶從未簽到

四哥:你跑得咁快,膝頭都無話唔舒服,睇嚟跑步好適合你喎

升級   17.89%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

阿保: 我都跑得快過行路DD,得o吾得就以後先知

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 何老四 於 2008-2-29 12:59 發表
阿保: 我都跑得快過行路DD,得o吾得就以後先知

咁就要多D跑步喇。

升級   54.9%

該用戶從未簽到

歡迎歡迎,我都係新丁一名
多多指教~

升級   17.89%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

佩服C hing的毅力,換了是我可能一早已經放棄了。記得多年前醫生的一句話,令我無奈的接受膝痛伴隨我一生的事實,而因為害怕退化程度加劇,也教我放棄了很多喜愛的活動。直至前年因為行山次數較多,也有過傷患,膝痛轉趨嚴重,不得已就醫,希望醫生就我的退化程度去判斷那一種運動才合適。
首先是看骨科,照了X光後,醫生斷症說是臏股關節綜合症。我心想,怎麼跟以前的醫生說得不一樣。以前的醫生就是有理冇理,總之膝痛便是退化,一句講哂無得醫。
事實上醫學觀念是不斷修正的,根據近年研究顯示所謂臏股關節綜合症就是︰膝關節外側的軟組織過緊(如髂脛束過緊)、內膝肌力過弱、失控(如股內側肌)或生理結構異常(如膝外翻和扁平足),都可能導致膝蓋骨錯位;使膝蓋不能順暢地在股骨溝內移動,以致膝蓋底下的軟骨長期局部受壓,導致疼痛,甚至輕微慢性發炎。
之後轉介物理治療,不外是照燈、電磁波、冰敷、拉筋。但覺功效不大,轉而看另一個以針炙推拿為主的物理治療師,他的治療手法也是以放鬆肌肉為主,不過治療較接近中醫理念,就是人身每一部位都有關連,譬如說寒背不只影響腰,腿和膝部都會受壓,長短脚會引致腰部疼痛等。所以醫治我的膝痛施針部位都不是在膝部而在相關的背腿肌肉。
一輪治療後,不錯是覺得有某程度上的好轉,但對於一整天的行山運動而言,上午還可以,到了下午尤其是下坡路便每一步都痛。後來又轉了另一個用貼布治療(Taping)的醫師,據說這種貼布可以一貼三、四天,好處是透氣,可以減輕和糾正肌肉壓力,就好像是貼身的護膝一樣,不過溯澗濕水後便要除去,也不持久。
經過這些療程,尤其是練跑後,發覺膝痛還是有,但是痛的部位轉移了,也減輕了,可能是腿部某一部肌肉放鬆了而某部又加強了罷,總知我也說不清,現今還是在觀察階段。謹將個人的小小經歷與大家分享罷了。

升級   49.6%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

四哥就快可以久病成醫了!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

歡迎閣下!!!
    我跑咗5年幾
    最近先有膝傷....
    但上年試過骨傷
    以後應該都會有@@

升級   49.6%

該用戶從未簽到

四哥,今晚有無偷懶, 有無練跑?

升級   17.89%

該用戶從未簽到

原帖由 ckleung 於 2008-2-29 22:49 發表
    四哥,今晚有無偷懶, 有無練跑?
    CK:擒晚我都內心交戰O左好耐 最後決定早D   ,今晚係休息日,明日行山。 你個馬拉大計開始O左未?  

升級   17.89%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-2-29 17:18 發表

SORRY!!我睇返之前的留言,可能我講得過份咗 。我當日所吃的葯為七海X絡,主要是保護軟骨,但有止痛公效,跑完後,吃一粒,膝蓋痛一晚而已,第二日就無痛,現在已換了第二隻藥,最重要這些只是小 ...
    多謝C hing,只要小心留意自己身體的承受力來調整運動量,必能達到心中想望。 加油!

升級   49.6%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

四哥,重未訓呀?你睇下幾點 ,明日邊有精神行山,顧住扑親呀!
    如果願起身,明早會一早去九龍灣場練,明日該場好似全日都開放。
    而家都係心大心細,明年唔知報半馬好,定係全馬好,不過重有時間考慮。

升級   17.89%

該用戶從未簽到

回復 16# 的帖子

ck: 你真係有心, 多謝哂, 你都唔使think  o拉, 一於報全馬, 想得多夜長夢多,叫阿保幫你映相得o拉,我就全力在你o地背後發功支持。goodnight !

升級   49.6%

該用戶從未簽到

回復 17# 的帖子

唉!你估跑全馬咁易咩!首先需要好多時間練習,另外又要好有恆心,最緊要夠氣, 重有......好多好多條件!以我呢個懶人,半馬還可以應付,至於全馬真係心有餘而力不足,到時唔夠氣,跑唔到全程。
    至於保姐,你說到佢肯報全馬先講啦!
    今日行完山返o黎,覺得點呀,分享下你o的感受好嗎?

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 ckleung 於 2008-3-2 12:12 發表
    唉!你估跑全馬咁易咩!首先需要好多時間練習,另外又要好有恆心,最緊要夠氣, 重有......好多好多條件!以我呢個懶人,半馬還可以應付,至於全馬真係心有餘而力不足,到時唔夠氣,跑唔到全程。
    至於保姐,你說到 ...

CK兄_你有跑全馬大計咩?
    之前都冇聽你提過,唔覺你有發表有關文章!
    總之點都好,歡迎加入成為同路人,今日有冇興趣嚟我个主場,同我走番轉10k。

升級   49.6%

該用戶從未簽到

回復 19# 的帖子

其實都未決定,雖然半馬可以跑到,但成績都未如理想。所以正在考慮明年參加半馬以取得較理想的成績,或是挑戰全馬,試試可否跑畢全程。不過半馬同全馬操練方式不同,我唔知有無咁o既能力。leefs有全馬經驗,可否指教下應該如何開始訓練?

今早本來起身後想去九龍灣練跑,但食完早餐後,俾老婆捉住幫手清潔屋企。 無辦法,要夜o的先可以睇下有無時間,leefs兄恕小弟失陪了。