香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tomde
打印 上一主題 下一主題

TOM - 的隨筆日誌 !

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

練習日期及時間: 2009年7月27日 / 19:38
    地點: 將軍澳運動場內
    原目標: Easy Run 11K (6:10/K)
    天氣狀況: 有驟雨,初時有幾陣狂風雷暴,短暫時間有陽光。南風4級 / 溫度: 25-31C / 濕度 : 70-95 %
    裝備: 短袖Tee / Nike Zoom Air / Garmin 305

昨日走完一課長課,休息左一整日,感覺都可以,不過仍有點倦意,而昨日磨損的位置,經過幾次Vaseline既滋潤後,
    今日已無了昨日那種被火燒的感覺.亦因為今晚公司有飯局,恐怕未必可以跑到晚課Easy Run,亦都唔希望錯過這趟可用作
    recover的練習,因此縱使辛苦都要改為早課.

今早本應安排5am起床,但真的太疲倦,因而延至5:45am才睡醒,如是者急急腳食了幾塊餅乾,飲過兩杯水便衝到街上去了,
    亦因為比原目標時間遲出門,所以一切步驟都縮減了,包括WarmUp及拉筋等指定動作...

今早的天氣麻麻,陰雲不定,有幾陣雨兼帶點清涼,不過對於我地練跑的朋友就相當不錯!!唯一係怕被雨濕身後冷倒!
    這趟練習目標係11K Easy Run,希望可以慢慢跑在6:10之下,越慢就越好,不過時間一秒一秒地過,我個心又一路一路地急.
    為了糊口,亦都在一遍矛盾的心情完成今日既EasyRun.

跑後感:
    今早嘗試做一個test,試下香港人既禮貌,當我在跑步時,一路向迎面的街坊朋友說早,但換來結果係,
    大約10個人裡只得2-3個有回應,真係不知道是他們既自我保護意識強,定係真正無禮貌呢?亦都可能係太突然,來不及回應吧...
    下次有機會再試試先!

以下是今早既分段時間:
    第01公里 5:36.96
    第02公里 5:47.96
    第03公里 5:57.52
    第04公里 6:09.38
    第05公里 6:20.20
    第06公里 6:29.17
    第07公里 6:22.45
    第08公里 6:22.81
    第09公里 6:26.17
    第10公里 6:18.84
    第11公里 6:10.88

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   29%

開心

原帖由 瘋瘋 於 2009-7-27 10:43 發表

TOM兄, 嘩你勁勤力呀! 有機會跑過!

瘋瘋ching,
    多謝支持!!
    雖然我係勤力,但係慢腳一名!! 有機會跑過你就明白架喇!!

升級   99.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

回復 121# 的帖子

Tom ching,  你說,
    "...
    今早嘗試做一個test,試下香港人既禮貌,當我在跑步時,一路向迎面的街坊朋友說早,但換來結果係,
    大約10個人裡只得2-3個有回應,..."

好欣賞你跑步時還可以用其他人來做test! 我想我會係有反應的其中一個.
    加油 - 跑步和心理學都係!

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年7月28日 / 07:49
    地點: 斧山道運動場
    原目標: (5:00 X 10 @ 5K Pace)
    天氣狀況: 天氣炎熱 27-31C / 濕度 : 83 %
    裝備: 背心 / Asics Gelfeather GS / Garmin 305

升級   29%

開心

原帖由 arnold 於 2009-7-28 23:37 發表
    "...

好欣賞你跑步時還可以用其他人來做test! 我想我會係有 ...

arnold ching,
    其實因為係Easy Run,所以先有心情做其他test....
    明早再試下先! 哈哈.....

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 arnold 於 2009-7-28 23:37 發表
    "...

好欣賞你跑步時還可以用其他人來做test! 我想我會係有 ...

arnold 兄所說有理,在xia在這裡也通常只跟經過的跑手揮手打招呼,比較少跟路人打招呼,但若路人跟我打招呼的話,小弟必定囘禮的。

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年7月29日 / 06:04
    地點: 將軍澳運動場外
    天氣狀況: 有驟雨,初時有幾陣狂風雷暴,短暫時間有陽光。吹和緩南至東南風 / 溫度: 27-32C / 濕度 : 88 %
    裝備: 短袖Tee / Nike Zoom Air / Garmin 305

昨日走完一課快,休息左幾個鐘,仍有腳軟既感覺,不過因為今晚又有飯局的關係,縱使疲倦加上小腿酸軟,
    也要改為早課,亦都join唔到澳景上斜既訓練.不過以我長期腿部既傷患,真的未必次次join到逢星期三既衝斜活動.
    那就繼續逢星期一三五用作EasyRun (Recover) 跑啦!

今早的天氣都係承接昨日既不穩定,都係麻麻,在今早WarmUp拉筋既同時,亦都落了一場過雲雨,到我開跑時雨又剛好停了,
    不過今日既Speed超慢,因為上次跑損既大脾又可能因昨晚既快跑而再次損傷,導致今早一跑即痛...
    唯有忍痛超慢跑啦...

今日再接再厲再test一下街坊既禮貌回應度,今日比上次好得多,對象大約13-14人,有8-10人有回應早晨,
    而且今次亦見返上次既街坊,比上一次更熱情,感覺人間溫暖! 我諗再試多幾次會更好效果!!
    今次TEST有開心既地方就係可以令到一D凶猛外表既伯伯都有回應,反之有好多25-35歲既組別係最無禮貌既一群,
    佢地內外都一樣咁Cool,希望終有一日可以打開佢地Cool既面具啦!
    如是者,亦因為種種原因使到今日完成唔到target既11K,跑了7K已經時間到了,唯有真正局住走人返工啦!

今日忘記記錄每公里時間,只記錄總時間:
    7km (47:39.68)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-27 10:29 發表
    大約10個人裡只得2-3個有回應,真係不知道是他們既自我保護意識強,定係真正無禮貌呢?亦都可能係太突然,來不及回應吧...

試過有跑友經過我時說早安,但我反應不及,想回應時已經太遲了 ~~

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

TOM兄, 如果你同我打招呼, 我一定以更大聲回應. 加油!!!

X 2 - add oil ah!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-29 09:48 發表
    練習日期及時間: 2009年7月29日 / 06:04
    地點: 將軍澳運動場外
    天氣狀況: 有驟雨,初時有幾陣狂風雷暴,短暫時間有陽光。吹和緩南至東南風 / 溫度: 27-32C / 濕度 : 88 %
    裝備:  ...

見到識嘅我都會揮吓手同講聲早晨,夜晚就揮吓手啦。

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年7月30日 / 19:38
    地點: 小西灣運動場
    原目標: Interval
    天氣狀況: 部分時間有陽光,亦有驟雨 27-32C / 濕度 : 84 %
    裝備: 短袖Tee / Asics Gelfeather GS / Garmin 305

因練習完要回家趕Project,明天補寫!

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年7月31日 / 20:53
    地點: 將軍澳運動場內
    天氣狀況: --
    裝備: 背心 / Asics Gelfeather GS / Garmin 305

星期五;昨晚跑完課快的,回到家後又要趕Project,做到半夜,早上又一早起身做, 真係鐵人都死呀...不過"堅持"係我練跑既格言.
    好采今晚只係Easy Run 11K,亦都盡量選擇在運動場既泰坦地,希望盡量對腳步既勞損減甘到最少,
    今晚雖然熱但跑起來都仍有點風,而我今日覺得心跳有點亂,可能瑞是睡眠嚴重不足所至,因此我亦每步每秒都小心留意自己身體既反應,
    以免有甚麼意外發生,而今日既EasyRun亦都盡量做足熱身,先跑三大圈,後再拉筋,好等自己身體慢慢適應,亦都希望慢慢比signal個心臟,
    要佢知道幫手運動一下,如是者,我用了一個慢速起跑亦都符合Target既時間,但對腳和心臟都顯得頗吃力,直到5,6K後,心臟及腳部也漸漸回服狀態,
    跑到只淨4K,開始有點精神不繼,於是選了一個素未謀面而且跑速相約既跑手,希望可以坐回順風車直到尾,當然我禮貌地問準了他才坐他車尾呢,
    如果唔係真係好挑釁及無禮的行為,如果這位師兄見到我這篇日誌的話,容我再說一聲多謝,因為係靠你的帶領,才可繼續堅持這最後4公里.

今晚在運動場上遇見舊同事Renee及男友,Renee妹及妹男友等等四人,知道佢平時都係運動場既稀客,或者大家都越來越注重健康及運動既好處,
    所以都到來運動場走走,雖然圈數不多,但最重要係開始第一步,亦都感受一下這裡運動既氣氛,培養興趣及發現到跑步既功效時,自然就會堅持習慣!!
    你地都要加油呢!! 堅持就係勝利,就算唔跑比賽都可以強身健體的!!

以下是今晚既分段時間:

第01公里 6:10.82
    第02公里 6:05.02
    第03公里 6:15.41
    第04公里 6:03.33
    第05公里 6:04.91
    第06公里 6:16.54
    第07公里 6:25.25
    第08公里 6:27.42
    第09公里 6:46.40
    第10公里 6:40.37
    第11公里 6:30.56

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年8月2日 / 6:26
    地點: 將軍澳運動場 至 西貢 來回
    原目標: 24K Long Slow
    天氣狀況: 天晴酷熱,但有煙霞 28-33C (31C) / 濕度 : 65-90% (80%) (吹微風)
    裝備: 雙水樽腰袋 / 背心 / Asics Gelfeather GS / Garmin 305

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-8-3 00:05 發表
    練習日期及時間: 2009年8月2日 / 6:26
    地點: 將軍澳運動場 至 西貢 來回
    原目標: 24K Long Slow
    天氣狀況: 天晴酷熱,但有煙霞 28-33C (31C) / 濕度 : 65-90% (80%) (吹微風)
    裝備: 雙水樽腰袋 / 背心 / Asics  ...

tom兄,你工作繁忙,都能堅持,實在很有決心,在下非常佩服。

升級   29%

開心

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-3 03:21 發表

tom兄,你工作繁忙,都能堅持,實在很有決心,在下非常佩服。

George 兄,
    多謝你留言支持,其實好多業餘既跑手都真係好辛苦,有好多方面要兼顧,
    又要練習,又要工作(上班 or 上學),又要顧及家庭,實在受到不少壓力...
    雖然有得就自然有失,因此大家真要取得平衡,以免得到的比失去的更多...
    我已有兩個月無回家與父母吃飯了,真要想想檢討一下...自己真不考呢!!
    希望大家都可以盡可能平衡到各方面啦!!
    George 兄,我亦很佩服你跑步的質和量,你對跑步的豐富知識,
    以及你用心解答各有疑問的網友的精神!!
    小弟真的不可與你相比呢!!

升級   7.45%

該用戶從未簽到

Tom, I had a medium long run on yesterday, the weather is so hot that I cannot complete my course. I only finished 15Km then give up! It was so hot and I am afraid I will have a heat shock, hope I will finish my medium long run in this week-end.
    Tom, why don't you visit some websites in planning your routes. Most website provide details information about map in road, distance, elevation etc. I used Mapmyrun.com, its website as follow:http://www.mapmyrun.com/
    Moreover, you can find other runners' running route over there.

升級   29%

開心

原帖由 Mike_Li 於 2009-8-3 10:10 發表
    Tom, I had a medium long run on yesterday, the weather is so hot that I cannot complete my course. I only finished 15Km then give up! It was so hot and I am afraid I will have a heat shock, hope I wil ...

Mike ching,
    你介紹呢個網很好呀,很有用,我已即時試找路線! 正!!
    真係要推廣一下,等其他人多D用,再貼多D路線先得!!
    謝謝!!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-8-4 23:25 發表

Mike ching,
    你介紹呢個網很好呀,很有用,我已即時試找路線! 正!!
    真係要推廣一下,等其他人多D用,再貼多D路線先得!!
    謝謝!!

我都有用,很不錯的site