香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請問各位點洗跑衫跑褲

升級   0%

該用戶從未簽到

用手洗跑衫,好多時仲有浸味

有味方法解決? thanks
+1 0
上一篇︰有關約跑問題?下一篇︰Peteruno請辭

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

都係洗衣機洗...不過會放入個網內再放入洗衣機, 無錦易爛.

升級   0%

該用戶從未簽到

可惜我屋企人會用柔順劑洗衫, 其實係咪一用柔順劑就好損害個快乾功能?

升級   2.67%

該用戶從未簽到

我以前都有呢個問題,D汗味仲係度,後來沖涼時,順便唧D淋浴露係件跑衫褲上,用手洗一次先,然之後才放入洗衣機洗,甘樣就 OK。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

I only handwash them and use a small amount of this. It is biodegradable and environmentally friendly.  Never use fabric softener because it will seal off the wicking capabilities of your shorts and shirts.

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-7-31 05:15 發表
    I only handwash them and use a small amount of this. It is biodegradable and environmentally friendly.  Never use fabric softener because it will seal off the wicking capabilities of your shorts and s ...

想請問版主,如果已經開始用過柔順劑,係咪件衫已經無得救同埋個功能已經差左?

同埋你用呢支野既時間係咪唔用其他洗衣粉呀"簡"液果d都得架啦? 同埋想問支野邊度買? 貴唔貴? thanks

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-30 13:18 發表

想請問版主,如果已經開始用過柔順劑,係咪件衫已經無得救同埋個功能已經差左?

同埋你用呢支野既時間係咪唔用其他洗衣粉呀"簡"液果d都得架啦? 同埋想問支野邊度買? 貴唔貴? thanks

Hi ~

Just wash it a few times with regular detergent and softener should come out.

And yes, I use 1/2 fl. oz. of that with 1 gallon of water, soak it for 30 minutes or so then rinse it a few times.  I paid $10 US for it and good for 20+ washes.  I am not sure where you can get it in HK.  Here is their website:

http://www.penguinapparelcare.com/sport.html

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-7-31 05:41 發表

Hi ~

Just wash it a few times with regular detergent and softener should come out.

And yes, I use 1/2 fl. oz. of that with 1 gallon of water, soak it for 30 minutes or so then rinse it a few  ...

多謝版主專業意見

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

我只係係成機衫既...放漂白/柔弱劑既位...入1/4樽蓋滴露個類野...再加一樽蓋水

升級   28%

該用戶從未簽到

我都係成機衫咁洗...會落柔弱劑個類野..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pakcb 於 2009-7-31 13:32 發表
    我只係係成機衫既...放漂白/柔弱劑既位...入1/4樽蓋滴露個類野...再加一樽蓋水

Ching乜都唔落只係落滴露唔落柔順劑同埋洗衣粉?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Turalyon 於 2009-7-31 14:03 發表
    我都係成機衫咁洗...會落柔弱劑個類野..

唔怕影響個快乾功能?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 econecon 於 2009-7-31 14:39 發表

唔怕影響個快乾功能?

這個唔清楚.....

升級   100%

該用戶從未簽到

聽說如果落柔弱劑,會塞住快乾料既纖維中間細到我地肉眼見唔到既窿窿,透氣功能會差一截....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 SKY 於 2009-8-1 01:42 發表
    聽說如果落柔弱劑,會塞住快乾料既纖維中間細到我地肉眼見唔到既窿窿,透氣功能會差一截....j" />" />jk

係呀, 就係怕呢樣野咋嘛

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

柔順劑...我還以為會將纖維軟化才會柔順...如果依CHing 所說
    纖維中間塞住咁咪應該會更硬?
    我唔識..只是亂猜..大家一齊研究下咁啫

升級   28%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-31 14:39 發表

唔怕影響個快乾功能?

跑比賽有衫送, hkmp d 衫唔錯,再加埋渣打d衫 , 跑埋跑埋都唔少衫
    差唔多日日都跑, 唔埋得咁多~~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

乜洗衫都咁多學問....... 我都係是旦掟落洗衣幾洗就算

升級   28%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-8-1 09:44 發表

我同你一樣, 掟落洗衣幾洗就算

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-8-1 09:44 發表

洗衫的確咁多學問。。。 不過我都係是旦掟落洗衣幾洗就算
    D衫都係幾十�百幾蚊件。。。。。藉2�3年換件新.手洗有D誇張.
    成日跑步,叫我手洗,不如花D時間跑多個圈.......