香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

我要記住今日二00九年八月十二日

升級   0%

該用戶從未簽到

今日真開心,四十多歲人,運動白痴,除了讀書體育堂,從沒做運動,直到最近,把心一横,從上個月十日起,隔日跑,由十分鐘跑到噚日都不可超越十八分鐘,巳連快行和跑的了。見到咁多師兄半馬,全馬,10K/8K/6K閒閒地,真是慚愧透。今日好似食錯葯,先跑了二十一分鐘,跟住快行五分鐘,跟住跑多了二十五分,快行五分鐘,再cool down.破了我自己的記錄,才敢在這裏發一帖,5.3K

+1 0
上一篇︰會員聊天室下一篇︰唉 New Balance個d特價鞋就黎買晒...

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

limchuen Ching,

Keep on your hard working - well done!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 limchuen 於 2009-8-12 17:32 發表
    今日真開心,四十多歲人,運動白痴,除了讀書體育堂,從沒做運動,直到最近,把心一横,從上個月十日起,隔日跑,由十分鐘跑到噚日都不可超越十八分鐘,巳連快行和跑的了。見到咁多師兄半馬,全馬,10K/8K/6K閒 ...

Limchuen師兄,小弟當年經歷亦大致如是,師兄如持之以恒,莫說10K8K,就是來過全馬,亦有可能.
    今日是師兄值得開心既日子,何不加入我們成為正式會員,一起互相勉勵,一起努力!

會員申請

升級   0%

該用戶從未簽到

limchuen ching, 恭喜你今日打破了自己的跑步距離...
    慢慢來,相信你在不久的將來也能愈跑愈遠...
    建議ching在這裡開個blog,紀錄自己的跑步紀錄...

升級   0%

該用戶從未簽到

謝謝咁多位,我不斷研究我特別渣的原因,也怕過份的運動量自己受不了,所以規限了自己,我會借這些時間將跑步變成習慣和興趣,如果自己真的投入了,會申請成為你們一員,也會開一個blog去記錄自己的進展。謝謝你們的支持!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 limchuen 於 2009-8-12 17:32 發表
    今日真開心,四十多歲人,運動白痴,除了讀書體育堂,從沒做運動,直到最近,把心一横,從上個月十日起,隔日跑,由十分鐘跑到噚日都不可超越十八分鐘,巳連快行和跑的了。見到咁多師兄半馬,全馬,10K/8K/6K閒 ...

十卜十卜

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

我記得我最初跑個時...都係約 廿分鐘就係自己的極限
    後來試下平均步速...再慢少少 keep 住....再練習好一段日子
    後來就去了報 10k.... 雖然去年我都係 10k
    出年既目標會係 半馬
    CHing 一步步慢慢黎...加油
    呢道好多朋友同你一齊鍛鍊的
    現在每晚約 under 30分鐘.... 4km (一星期約休息兩三晚...間中都會跑少dd)
    (我都只係細你幾年...三十尾 ...成績都係同你差唔多...加油)

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

pakcb, 後生一d,就係後生一點的了,今日跑了一個鐘,跑跑行行,6.6k左右,不過真係第一次跑到抽筋,宜家仲痛緊。大家加油啦後生仔

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

回復 10# 的帖子

記得點都要...做足熱身...加油

升級   100%

該用戶從未簽到

ching加油呀~
    我以前都係一d運動都唔做既大懶人.....

升級   0%

該用戶從未簽到

Limchuen c hing

add oil ar..................

向 6k 8k 10k 半馬 全馬 出發

升級   0%

該用戶從未簽到

一定,宜家會以維持跑長一點時段為目標,五十分鐘己是現時的頂了,中間跑10k/hr 二十五分鐘,7/K/hr 二十分鐘,逐分鐘建上去,還要照顧下個心跳,最高由167降至156。還是一步一步。大概上個月至今減了八磅左右。經過了一個月,同意時間超過四十五分鐘才有效果。

升級   49.45%

該用戶從未簽到

limchuen ching +oil呀!! 我都差不四張野. 2007年10月21日開始減肥. 初時跑10分鐘已經想死, 最後跑了20分鐘才2.5km左右. 之後仲痛足幾日. 當身體慢慢適應這運動量, 你便可以加量了. 不過要monitor住你的心跳率, 不要太高. 否則會進入無氧運動範圍, 令肌肉產生乳酸, 影響進度. 只要有恆心, 鐵柱都可磨成針. 我居然可以在2009年參加渣打全馬, 並完成全程.

你都一定得架!!! 努力呀!!limchuen ching!

升級   0%

該用戶從未簽到

Thanks for your advice.  我正找緊一個合適的心跳率,因為最初兩星期超過173,所以有點驚,曾想過放棄,因不想發生事累到家人。不過越跑越上癮!謝謝你的意見和支持!

升級   66.2%

開心
  • 簽到天數: 2 天

limchuen ching 努力 + oil.....

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

師兄你就好啦
    我做開運動 (打籃球)
    但係次次跑唔夠幾分鐘就斷氣
    可能係因為我驕人既體重 (2xxlb  ) 既關係掛
    不過家陣開始練跑
    終於可以跑超過廿分鐘......
    可惜仲係係超龜速
    差唔多一分鐘先爬到一百米!!!  
    咁計法跑 10k 咪要 100分鐘?????
    諗起都想死.............

升級   42.63%

該用戶從未簽到

雖然好遲先睇到尼個post, 但係真係俾ching0既努力感動咗, 忍唔住要同你講聲加油! 小弟減肥三次, 次次都失敗收場, 原因係無咗份毅力, 今次係第四次, 我一定會成功, 原來i'm not alone, 好多人都0係度努力, 大家加油呀!

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 天天跑 於 2010-1-20 22:35 發表
    雖然好遲先睇到尼個post, 但係真係俾ching0既努力感動咗, 忍唔住要同你講聲加油! 小弟減肥三次, 次次都失敗收場, 原因係無咗份毅力, 今次係第四次, 我一定會成功, 原來i'm not alone, 好多人都0係度努力 ...

大家加油呀
    我由上年八月到家陣
    五個月左右
    就由跑幾百米都唔夠氣
    到家陣一口氣跑到 12k
    體重減左 30lb~~~~