香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

目標:渣打10k1小時內完成~怒火者的跑步記錄

升級   45.26%

該用戶從未簽到

大家好,小弟上年先開始跑步...
中學時期好少運動,只有參加過學校運動會2次100m 1次200m 2次 400m,從未入過次圈
現在我白天上班,夜天返學
見平日放假,星期六日無野做先開始抽時間玩長跑
因為我覺得長跑可以練到耐力同意志..
而我既目標係今年既渣打10k,但係依家頂盡都係跑得5km就冇氣

09年5月前我多數係北區運動場跑,因場地保護,依幾個月都轉左跑街

時間如下:
22/8  大約5km  天平路(鳳溪幼稚園對出)<->馬適路盡頭(唔過班馬線) 來回x1 31mins 龜速
23/8  大約5km  天平路(鳳溪幼稚園對出)<->馬適路盡頭(唔過班馬線) 來回x1 30mins 龜速

26/8  大約5km  天平路(鳳溪幼稚園對出)<->馬適路盡頭(唔過班馬線) 來回x1 34mins 成身軟賴賴去跑

27/8  大約5.5km  天平路(鳳溪幼稚園對出)<->馬適路盡頭(唔過班馬線) 來回x1 32mins 步頻偏快

3/9  大約5.5km  天平路(鳳溪幼稚園對出)<->馬適路盡頭(唔過班馬線) 來回x1 34mins 全程見人過人,但尾段乏力

4/9  大約5.5km  天平路(鳳溪幼稚園對出)<->馬適路盡頭(唔過班馬線) 來回x1 33mins 步頻平均

6/9  大約5km  天平路(鳳溪幼稚園對出)<->馬適路盡頭(唔過班馬線) 來回x1 32mins 天氣炎熱,無風

12/9  大約5.5km  天平路(鳳溪幼稚園對出)<->馬適路盡頭(唔過班馬線) 來回x1 36mins 停雨後即刻跑,辛苦到嘔

13/9  大約6km  天平路(鳳溪幼稚園對出)<->馬適路盡頭(唔過班馬線) 來回x1 37mins

19/9  大約6km  天平路(鳳溪幼稚園對出)<->馬適路盡頭(唔過班馬線) 來回x1 36mins

20/9  大約6.5km  天平路(鳳溪幼稚園對出)<->馬適路盡頭(唔過班馬線) 來回x1 37mins

27/9  13個圈  北區運動場 33mins 還未習慣場地,因為剛剛今日整好,一個字硬!

1/10  15個圈  北區運動場 38mins 黃昏跑

3/10  17個圈  北區運動場 43mins 黃昏跑

4/10  9個圈  北區運動場 21mins 黃昏跑,第4個圈開始腳痛

6/10  15個圈第6線道  北區運動場 36mins 晚跑

11/10 10個+300米 1線  北區運動場 25mins 微雨中慢跑

13/10  13個圈第1線道  北區運動場 29mins  晚跑

15/10 14個圈第6線道 北區運動場 37mins 晚跑

27/10 17個圈第1線道 北區運動場 41mins 黃昏跑

30/10 大約6km天平路(鳳溪幼稚園對出)<->馬適路盡頭(唔過班馬線) 來回x1 33mins

+1 0
上一篇︰Pics of 南區長跑會夏日越野賽 2009 by SDHHK下一篇︰10.11網友約跑之半馬放火: 半馬鹿頸行 + 入秋野火會

升級   66.2%

開心
  • 簽到天數: 2 天

歡迎 怒火者 Ching 加入長跑網嘅大家庭, 一齊分享跑步嘅樂趣. 多多指教

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

又要返學又要讀書~~放假都抽到時間跑好野
    加油~~

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

大家加油!!!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

怒火者ching, 開blog 大吉, 加油呀

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

怒火者ching, 開blog 大吉, 加油呀!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   0%

該用戶從未簽到

怒火者
    我上年12月時...跑2K都哮喘咁款呀...之後對腳好似唔係自己...痛足一星期呀...慢慢黎啦...隨心跑...

升級   99.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

歡迎怒火ching.

口甘樣的天氣, 30min/5km已經不錯了. 我前天跑5km也用了28min. 比我跑渣馬10k還要慢.

火可以有時大,有時細. 但最緊要係keep住果團火呀!

升級   45.26%

該用戶從未簽到

原帖由 arnold 於 2009-8-24 12:19 發表
    歡迎怒火ching.

口甘樣的天氣, 30min/5km已經不錯了. 我前天跑5km也用了28min. 比我跑渣馬10k還要慢.

火可以有時大,有時細. 但最緊要係keep住果團火呀!

我通常都係10am-11am時段跑~太陽都未算係最猛烈的時候
    但係我個人係要個天有d陽光先肯跑,陰陰地天相反就唔願跑

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 怒火者 於 2009-8-24 21:20 發表

我通常都係10am-11am時段跑~太陽都未算係最猛烈的時候
    但係我個人係要個天有d陽光先肯跑,陰陰地天相反就唔願跑

我一係朝早好早起身就去跑[5-11am]...

一係等到下午至跑[約5-7pm]

升級   45.26%

該用戶從未簽到

原帖由 洛虎添 於 2009-8-24 23:08 發表

我一係朝早好早起身就去跑[5-11am]...

一係等到下午至跑[約5-7pm]

5am咁早跑?
    我跑咁多次最早都係9:00am跑
    因為平時又要返工返學,有時間都訓多陣先

升級   45.26%

該用戶從未簽到

今日返工時整日都高空企梯工作,企到腳仔軟
    放工累到連心都郁埋走左落街跑,結果又係個條路跑左5KM用左34分鐘

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

介紹D好野比你~
    逄星期三晚既北區之友訓練班,希望幫到你~
    https://www.longrun.hk/forum/red ... o=lastpost#lastpost

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 怒火者 於 2009-8-24 23:44 發表

5am咁早跑?
    我跑咁多次最早都係9:00am跑
    因為平時又要返工返學,有時間都訓多陣先

ching 在下也是5-6am開始跑.沒法子,通常要七點半前跑完上班.

升級   61.95%

該用戶從未簽到

吾早ge la, 好多ching ctse都系一样!
    如果吾系边有时间操呀,当然George Ching ge 一小时可以跑到20K, 我顶上都系12K, 但不计能力,长跑就系练恒心同耐力。add oil la.

升級   45.26%

該用戶從未簽到

原帖由 Left3 於 2009-8-27 13:23 發表
    如果吾系边有时间操呀,当然George Ching ge 一小时可以跑到20K, 我顶上都系12K, 但不计能力,长跑就系练恒心同 ...

我平時12點幾先訓...5,6點起身非常有難度...

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 Left3 於 2009-8-27 13:23 發表
    如果吾系边有时间操呀,当然George Ching ge 一小时可以跑到20K, 我顶上都系12K, 但不计能力,长跑就系练恒心同 ...

1小時20k差不多可以達到國際水準,我當然沒有這個本事,l
    練習的話,通常是不會快過5分鐘一k的.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 怒火者 於 2009-8-27 21:20 發表

我平時12點幾先訓...5,6點起身非常有難度...

早睡早起精神好,身體好.

升級   45.26%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-28 02:41 發表

早睡早起精神好,身體好.

好難改變習慣 我咁耐以黎都未試過早過6點起身
    但唔知係咪經常夜訓,搞到我20歲仔生左唔少白頭髮

升級   45.26%

該用戶從未簽到

3/9  大約5.5km  天平路(鳳溪幼稚園對出)<->馬適路盡頭(唔過班馬線) 來回x1 34mins 全程見人過人,但尾段乏力