香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2010.1.17 中國沿岸馬拉松 (China Coast Marathon)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

個比賽D補給又幾好,東霸有gel同蕉,再過幾K又有蕉同包,今日跑跑吓忽然勁肚餓見到有包食即刻隊返半個見頂得住

今日時間大約 1:55

升級   41.4%

該用戶從未簽到

回復 300# 的帖子

It's fibre towel. Good stuff....

升級   41.4%

該用戶從未簽到

Finished the FM by 3:45 (Oh no! only 2 mins to my PB!!)

Agree with kf... not only the drink and food supply during the race but also the foods provided, apply, banana, muffins, sandwishes are plenty. Also there is a good playground inside the camp for my son while he's waiting for my showering.

However, it's even better if more carpark space can be provided (My car "ate" a piece of "dry beef" )

升級   40.5%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2010-1-18 00:16 發表
    個比賽D補給又幾好,東霸有gel同蕉,再過幾K又有蕉同包,今日跑跑吓忽然勁肚餓見到有包食即刻隊返半個見頂得住

今日時間大約 1:55
    我只見有水咋

升級   70.9%

該用戶從未簽到

原帖由 jk521 於 2010-1-16 10:16 發表
    有無ching,ctze 住天水圍, 我明天5:30am出車, 可載一程.
    可惜我腳板受傷刪好愈, 只能陪行,不能跑, 可以同大家影相, 不過我只得傻瓜機(戶外可以, 室內就好差), 唔好介意 !!!

唔該哂JK521 Ching 接送, 卒苦哂!

Thank you so much!

Lorrena

升級   25.9%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2010-1-18 00:08 發表
    想問吓比賽後派發果張黄色濕濕地成塊腐皮咁o既野有乜用??

唔似用黎煲糖水wo

抹車都5錯

E個賽事正, 準備後勤充沛十足, 跑果時有運動飲品, 水, Gel, 提子飽 再加蕉; 跑完又有蘋果香蕉鬆餅芝腿治阿華田任攞5嬲再加T恤吸索毛巾附送物理治療熱水沐浴參觀渡假營.

管行李嘅童軍主動做野九丈遠見你埋黎睇到布號即時行李到你手!

升級   25.9%

該用戶從未簽到

舊年4:11

今年3:41

升級   100%

開心

原帖由 colemen 於 2010-1-17 21:03 發表
    恭喜所有完成賽事 ching ctse.

我自已用了 5 小時 52 分完成, 好彩趕在關閘前"埋周", 唔係就慘啦.

我前段用了 2 小時 20 分, 但一回程就開始小腿輪流抽. 因為結果都係後段要做回步兵, 回程計算以安全完成為目 ...

很敬佩colemen師兄的毅力,咁辛苦的賽道,到能堅持差不多6小時,除了克服疲勞和痛楚外,意志力更是驚人。我本來都想試全馬,但始終唔夠膽,驚捱唔到,所以很羨慕師兄,下年我一定要試下。

尋日跑完半馬,再入東霸(駕車)睇下,映左幾張相,見到各位全馬健兒的堅忍,真是為之動容。

再一次恭喜各位完成賽事的健兒。 渣打全馬見。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

舊年4:58 今年~4:16
    感謝來打氣的跑友
    感謝et ching做大會義工
    感謝蝦肥幫我還晶片
    感謝迪迪仔,停雲,4哥帶我節奏跑

Anthony, 點解可以駕車入禁區?

投票區有賽後投票
    喜歡有參加比賽的跑手投票
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=8021

請用以下格式: eg:
    投票分數: 3
    賽道設計****, 賽會安排 ***, 日期時間***, 紀念品**,收費***

Kin in Running

升級   0%

該用戶從未簽到

1. 唔該晒 kf 師兄的順風車
    2. 唔該晒 天鬼 last 1k 的鼓勵 & 陪跑
    3. 唔該晒 ning 師兄的幫忙鬆根 & 還計時晶片

一路跑一路同沿途的師兄姐互相打氣打招呼感覺真係好好~

恭喜所有pb及完成賽事的師兄姐們

升級   77.6%

該用戶從未簽到

Anthony ching,

說來慚愧, 我只是新手極慢腳一名. 我記得去年剛跑比賽時會聽 MP3, 希望音樂可以較輕鬆渡過. 後來聽 ching 講要學識聆聽身體的聲音. 而家每次跑, 我都會自已不斷同自已傾計, 自言自言, 不時比鼓勵自已, 其實由 10k, HM, 30K 到昨日 FM, 都係用呢個方法, 同身體做好朋友, 才一關又過一關, 結果每次都做自已估唔到的事. 我相信再比 84k 我, 行唔行得晒一回事, 我都係同樣都係咁做.

但係過左今次比賽, 明白跑步係無捷徑, 要跑得完唔難, 但要跑得長同快, 另無他法, 相信要做回基本功. 我貪心再跑埋今次渣打, 就修心養性, 做回一個好學生, 從 base building 重新開始做起, 希望出年唔駛捱 6 粒鐘咁辛苦.

Kin ching,

我知道入北潭涌入口要去遊客中心申請, 但再入水塘區就更麻煩, 要駕車入去有我認識會有兩個方法, 一係裡邊居民, 一係有政府 Pass, 有無其他方法就唔知道啦.

Colemen

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2010-1-18 10:01 發表
    1. 唔該晒 kf 師兄的順風車
    2. 唔該晒 天鬼 last 1k 的鼓勵 & 陪跑
    3. 唔該晒 ning 師兄的幫忙鬆根 & 還計時晶片

一路跑一路同沿途的師兄姐互相打氣打招呼感覺真係好好~

恭喜所有pb ...

狗哥幾時一齊練下d長課呀??我d長課量唔夠呀....不過你唔好咁快喎...我跟唔到你架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 天鬼 於 2010-1-18 10:20 發表

狗哥幾時一齊練下d長課呀??我d長課量唔夠呀....不過你唔好咁快喎...我跟唔到你架

好呀,同我...我見過鬼怕黑...走得唔快啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2010-1-18 10:09 發表
    Anthony ching,

說來慚愧, 我只是新手極慢腳一名. 我記得去年剛跑比賽時會聽 MP3, 希望音樂可以較輕鬆渡過. 後來聽 ching 講要學識聆聽身體的聲音. 而家每次跑, 我都會自已不斷同自已傾計, 自言自言, 不時比鼓勵自 ...

Colemen兄 ~~ 小弟在此先鞠一個躬.

升級   100%

開心

原帖由 shogikin 於 2010-1-18 09:49 發表
    舊年4:58 今年~4:16
    感謝來打氣的跑友
    感謝et ching做大會義工
    感謝蝦肥幫我還晶片
    感謝迪迪仔,停雲,4哥帶我節奏跑

Anthony, 點解可以駕車入禁區?

投票區有賽後投票
    喜歡有參加比賽的跑手投 ...

kin 兄:

因為我同幾個朋友在入便租左間屋當渡假,業住幫我申請入閘紙。

若第日長跑網在北潭涌搞約跑,可以徵用我們的私家車作支援。

升級   21.67%

無聊

昨天天氣幾好,所以跑得唔算太辛苦,順利於目標時間完成半馬
    籍此非常感謝 kf ching 順風車
    恭喜各位ching pb 和完成賽事

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 18 Jan 2010 - 42.195 km  3 hours 54分 (平均 5.54 mins 1 km)

曾經聽過唔少人都咁講過中國沿岸馬拉松全馬是最難熬的, 我自己最長跑過聯合國兒童基金會半馬 (1 hr46mins), 越過 21 km 對於身體是未知的事, 沒去想自已的第一個全馬會是怎樣,目標當然有,under sub-4,但寧願放棄都不願步行, 如果失敗下次再挑戰.

話說星期日 5:00 am 醒來進早餐 + 香蕉 x1, 乘計程車去 Kowloon Tong, 6:00 已經有跑手等車, 7:00到達西貢北潭涌, 做 warm-up 熱身準備拉筋伸展, 8:00 開始跑, 一直保持著有規律穩定速度呼吸和姿勢, 天朗氣清風光美麗, 之前試跑過最初 7 km, 接著差不多只有上落斜直到萬宜水庫東壩為止, 轉過頭回第一程, 跑入側邊條路到達半馬返回位置原來要跑多一段, 而且仲要上斜, 這段望不見頂嘅"魔鬼斜路"我以為是全馬最難熬的.與我自己平時練習從培正小學跑上Open U 大斜坡在盡頭向佛光街斜坡往下跑再回程跑,完全是另一碼事.

整體上到返回東壩為止都好滿意, 隨之後最後12 km, 右左跟腱左腳指疼痛, 好運之前涂上凡士林避免起水泡, 開始感到力不敷支, 知道迎接撞牆期(Hit the wall), 身體醣分接近耗盡, 知道補充食物對此生理現象幫助不大, 用意志克服更為重要, 開始開 mp3 聽"祕密武器"

登登....登. 登登...登. "祕密武器"錄下 Rocky Balboa (2006) soundtrack 包括 Gonna Fly Now , Eye of the Tiger, Going the Distance, Living in America, Burning Heart.

忘記賽道,每次提醒自己保持速度, 腳掌跑遠 d好嗎? 膝頭跑遠 d 好嗎? 小腿再跑遠 d好嗎? 別想啤酒,別想疲勞,集中注意力一心只想著把雙腳輪流往前踏出, 沒有比達到那個路側條斜路返回位置更重要. 當時擔心怎麼處理段"魔鬼斜路"?最後發現不必繼續向上, 我喝起采來. 看看錶 3:43 仍有最後 2 km, 這時真正的疲勞開始襲來, 精疲力竭耗盡了全部力氣, 手上臉上都是汗蒸發乾掉的鹽, 連自己是誰,現在正在做什麼,已經從念頭中消失掉, 那種心情應該很奇怪.

和自己講: "就是為了這個來的啊!" 最後落大斜坡...衝...衝...衝.

接近終點看到前面位長者,自己左側大腿開始大抽搐, 儘管嘗試跑越過去,但仍落後, 結果大約在 3 hour 54 mins.

之後我第一時間狂啃 2x 蘋果 + 2 x 香蕉, 從未吃過咁好吃! 和位長者聊天, 看見他輕輕鬆鬆休息, 我感覺就好似被架車撞完一樣, 他講和我差不多 42歲時, 全馬 3 hr 09 mins ~~ 偶像!

登錄/註冊後可看大圖

By brother3 at 2010-01-17

升級   68%

該用戶從未簽到

第三次hm, 2:01pb比上次大尾篤hm快3分鐘,
    感覺跑得比上次輕鬆,上斜及尾段都有力加速,
    除咗斜路冇大尾篤吟斜及長外,自己的操練量加咗,耐力有所提升.
    係要付出,才有收獲.

第1次參加吟大形的比賽,沿途氣氛好好,
    此賽事整體安排是幾好,行李存放,領取晶片都好暢順,
    沿途支援足夠,指示清楚.賽后又有運動飲料供應及物理治療,
    食物供應站及食物充足.
    但美中不足沙田車足足遲咗成25分鐘才到,
    成7:10先到達,搞晒所嘢,得15分鐘熱身.

其次比賽前有關賽道;資料不足,如起跑點,轉析點位置,幾時上鈄落鈄,
    較細緻的地圖都冇.
    對已跑過或老手黎講可能唔重要,但對我等新手就很有用,
    雖不是爭標分子,但都想準備好d.

多謝沿途ching/姐支持,影相e公,
    及成為我影子電兔的跑手.

升級   77.6%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-1-18 12:18 發表
    記錄: 18 Jan 2010 - 42.195 km  3 hours 54分 (平均 5.54 mins 1 km)

曾經聽過唔少人都咁講過中國沿岸馬拉松全馬是最難熬的, 我自己最長跑過聯合國兒童基金會半馬 (1 hr46mins), 越過 21 km 對於身體是未知的事, ...

Matthew Ching,

第一次全馬就 sub4, 衷心敬佩...

如你所言, 汗水沒有白費...

Colemen

升級   68%

該用戶從未簽到

matthew tse ching:

......登登....登. 登登...登. "祕密武器"錄下 Rocky Balboa (2006) soundtrack 包括 Gonna Fly Now , Eye of the Tiger, Going the Distance, Living in America, Burning Heart.

哈哈哈! 我每次想上岸時個腦就自動彈出......登登....登. 登登...登這些歌外,更加幻想自己係Rocky代入咗果個片段打沙包,跳繩,掌上壓,斬柴,跑街.....衝上費城廣場.   差在未有做埋打拳.....震臂歡呼果個動咋!! 才捱過.

和自己講: "就是為了這個來的啊! (YES!!)