香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請問我bmi28跑唔跑得?

升級   60%

該用戶從未簽到

請問我bmi28跑唔跑得?我可以慢跑30min到,咁跑定急行減多d先?
同埋我想問下要點樣練氣?
唔該各位師兄師姐

+1 0
上一篇︰新單車訓綀工貝下一篇︰尋晚發生了一件事(日本)

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟認為BMI 28都可以跑的,只要跑完對腳無痛就得囉,身體咁重,一野一野咁壓落d關節好似膝頭哥的位置,跑幾天一痛就棄權了。

升級   0%

該用戶從未簽到

回想兩年幾前六月的某一日,小弟和幾個朋友行山,圍船灣淡水湖一圈,當日非常熱,小弟身形肥大,行了三個零鐘,眼看十幾個朋友行快過小弟兩三個山頭,心急想追番前,點知手同腳都唔聽使,舉步乏力,手腳冰冷及震,頭又有點暈下暈下咁,好辛苦,自己學過急救,察覺到是中暑既先兆..... 熱衰竭,好彩身旁還有一友人,我同佢講:文哥我唔掂呀,跟住自己找陰頂,個度全是矮樹仔,找不到, 唯有將自己個頭塞入矮樹腳d窿度,用自己個背囊墊高個PatPat ,我朋友給寶X力、清水我飲,又俾得力素糖我食,休息15 分鐘後,其他所有朋友十幾人都回來了,於是全部人徹退。回家後第二天去看醫生(政府醫生,姓林,後來知佢信佛的) 做個身體檢查,點知佢話:你都幾好彩喎,咁都無死到,不過遲早中風死啦,死之前仲可能半身不遂添,跟據你家庭病史,你父母都係中風死的,你又係中間肥胖果隻,所以你應該都會係;聽到真係晴天霹靂,於是問個醫生可以點樣避?佢話減肥啦,我寫紙你拿去護士房就得啦;入到護士房,佢一d 都唔客氣咁話:除鞋企上過磅,一磅竟然係160 磅,坐低量血壓等等之後,佢給我一張爛紙(用手衊出黎既) 寫上我的身高體重同BMI :28 ,跟住話醫生要你減肥喎,要減30 磅,我問佢洗唔洗食葯,唔食葯點減到咁多,佢話減油鹽糖就得架啦;佢講就輕鬆,我都唔知點減,無理佢,去了英國玩了大半個月,大吃大喝,番香港之後自己唔敢磅重(我估可能已經達170磅),2007年7月15日一番工就被人調走左,要日日返工,學人跑步減肥,也是每日跑半小時,唔夠一個星期,對膝頭痛到叫救命,就想放棄了。

升級   0%

該用戶從未簽到

想睇埋落去?
等年刊一出就看到。Sorry! 要賣下關子。
不過會PM see2005師兄分享埋d經驗。

升級   60%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-9-27 00:05 發表 想睇埋落去?等年刊一出就看到。Sorry! 要賣下關子。不過會PM see2005師兄分享埋d經驗。
已經收到,多謝晒c兄同埋我想問腳痛係指成隻腳定腳板,我隻右腳塞頭平時坐低起身會痛,不過跑行就冇野(好似風濕-.-),咁跑唔跑得

升級   0%

該用戶從未簽到

唉! 唔係膝頭哥痛就腳板,總之就係痛痛痛,小弟建議急行先,減磅減得咁尚下等對腳無咁大壓力才跑,要買d避震好既跑鞋.........
千祈唔好跑傷對腳。

升級   60%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-9-27 00:25 發表 唉! 唔係膝頭哥痛就腳板,總之就係痛痛痛,小弟建議急行先,減磅減得咁尚下等對腳無咁大壓力才跑,要買d避震好既跑鞋.........千祈唔好跑傷對腳。

http://www.nike.com.hk/regional/running_apac09/index.html#/airspan-men/
e隻好唔好,我買左

升級   0%

該用戶從未簽到

niki air 的鞋一般都唔錯,新鞋時d避震非常好,不過要留意著耐左,個避震唔覺唔覺就無左,個氣囊會爆的,爆左就變成無避震,尤其係身重的人穿著,較易爆氣囊,閣下請多加留意。

升級   60%

該用戶從未簽到

唔該晒c兄,我成功左一定post返自己經驗上黎

升級   60%

該用戶從未簽到

最後一問,應該食完飯幾耐可以跑?同埋跑完幾耐先食野?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 see2005 於 2009-9-27 19:47 發表
唔該晒c兄,我成功左一定post返自己經驗上黎

祝你成功!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 see2005 於 2009-9-27 19:48 發表
最後一問,應該食完飯幾耐可以跑?同埋跑完幾耐先食野?

小弟無乜計呢方面,我通常係一早跑步,跑步後回家沖完涼就食早餐,都無乜時間俾我等幾耐才食,其實小弟覺得唔係隔幾耐既問題,而係食物既質素,小弟的早餐很簡單,用滾水沖即食麥片一湯碗,什麼都唔落,想食甜就落十零粒提子乾,食咸就落十零粒杏乾或果仁,唔會落油鹽糖;加一個提子飽(或半個大麥飽),咁就好飽,唔再食其他零食。有時會用自己煲既無糖渣咋或粟米粒代替麥片。
午餐同晚餐盡量係自己煮,經常出街食係好難減肥的,小弟減肥時係自己煮同埋用飯壺帶飯(可能唔係飯)。小弟煮最飽肚最有營養的餐給自己食,就係烚意粉或通心粉或螺絲粉等等用麥造的碳水化合物,護士話最營養同飽肚又唔會咁快消化及肚餓,意粉烚好就撈上碟或碗,不用過冷河,更不可再用油炒,小弟較喜歡湯意粉;之後煮 食送 ,小弟會依從食物一二三,即係一份肉(4兩全瘦豬肉/瘦牛肉),兩份蔬菜(半斤菜/荷荳/什豆/番茄/洋蔥等等),三份碳水化合物(烚意粉或通心粉或螺絲粉等)小弟大食所以係一大湯碗,閣下如果夠飽可減為一飯碗。
如果不能避免出街食,多拿一個碗及熱水,d菜要用水過下才食,可減油及鹽。盡量唔出街食。要在麥記,K記及任何快餐店門口畫一條紅線,唔准入!!!!!油炸野唔食,任何反式脂肪、植物脂肪,飽和脂肪都唔食;除左水,唔好飲罐裝包裝飲品,低糖無糖都唔好飲。
如果能夠實行食用這些營養餐,保証一定成功減肥,有幾個小弟的朋友都能成功減肥,佢地都無反彈,仲愛上跑步添。

升級   50%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-9-27 23:00 發表

小弟無乜計呢方面,我通常係一早跑步,跑步後回家沖完涼就食早餐,都無乜時間俾我等幾耐才食,其實小弟覺得唔係隔幾耐既問題,而係食物既質素,小弟的早餐很簡單,用滾水沖即食麥片一湯碗,什麼都唔落,想食甜就落 ...

allanccl  兄,
在某post中從手臂位推算出你身形頗FIRM,
減肥成功外身形方面有刻意塑造嗎?
請問你在減肥過程中是只有以跑步作運動.
還是另外有作其他運動如重力訓練呢?

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-9-27 00:05 發表
想睇埋落去?
等年刊一出就看到。Sorry! 要賣下關子。
不過會PM see2005師兄分享埋d經驗。

T_T 亮兄... 好想睇埋你d經驗呀

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

原帖由 allanccl 於 2009-9-26 23:58 發表
    回想兩年幾前六月的某一日,小弟和幾個朋友行山,圍船灣淡水湖一圈,當日非常熱,小弟身形肥大,行了三個零鐘,眼看十幾個朋友行快過小弟兩三個山頭,心急想追番前,點知手同腳都唔聽使,舉步乏力,手腳冰冷及震,頭 ...

嚇得我, 以為亮哥你有咁既經歷

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 somethinglikeme 於 2009-9-28 09:58 發表

allanccl  兄,
    在某post中從手臂位推算出你身形頗FIRM,
    減肥成功外身形方面有刻意塑造嗎?
    請問你在減肥過程中是只有以跑步作運動.
    還是另外有作其他運動如重力訓練呢?

小弟只係喜歡跑步,無做其他重力訓練(唔捨得出錢去做gym),閣下誇獎了!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-9-28 10:55 發表

T_T 亮兄... 好想睇埋你d經驗呀

好啦,見妳都食到唔少雪糕,PM給妳,優先分享,全部係真實經驗黎架!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wlau 於 2009-9-28 20:32 發表

嚇得我, 以為亮哥你有咁既經歷

那是小弟的真實經驗,那一次之後有死過翻生既感覺,亦都係因為咁先的起心肝減肥;所以最近毅行操山,小弟總是押尾,目的係留意隊友有無熱衰竭既跡像,將自己的經驗幫隊友預防中暑。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

原帖由 allanccl 於 2009-9-28 22:35 發表

那是小弟的真實經驗,那一次之後有死過翻生既感覺,亦都係因為咁先的起心肝減肥;所以最近毅行操山,小弟總是押尾,目的係留意隊友有無熱衰竭既跡像,將自己的經驗幫隊友預防中暑。

嘩...亮哥, 真係估你唔到....

升級   50%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-9-28 22:19 發表

小弟只係喜歡跑步,無做其他重力訓練(唔捨得出錢去做gym),閣下誇獎了!

明白,
    那麼C HING果真減得很成功,
    看照片完全是[瘦底]的感覺,
    很難想像bmi曾達28呢.