香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

九龍灣運動場 跑友留言區

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

九龍灣運動場 跑友留言區

登錄/註冊後可看大圖

九龍灣運動場
    地址九龍灣啟樂街1號

查詢電話號碼2750 8512 / 2797 3177 (辦公時間)
    設施1條跑道(8線,400米)
    1個草地球場
    *緩步跑時間上午6時30分至下午10時30分 緩步跑開放時間表 http://www.lcsd.gov.hk/b5/doc/ls_sportground_kt_1108.pdf

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

+1 0
    上一篇︰港米價料漲一成下一篇︰我和六歲兒子的親子跑步分享

升級   49.6%

該用戶從未簽到

唔該哂 leefs 兄。
    昨日三時許在九龍灣場走了一次長課(以半馬的標準),兩小時  400m x 50 laps。昨日太陽十分猛,好熱,好在間中有些微風。跑完後要立即補充大量水份及運動飲品,但場內其中一部售賣「速x」的機故障,逼住要買較貴的「bx...」飲品。今日因封場關係,跑道要到晚上才開放,下午又沒有地方去,多數會來一個午睡,休息一下。

升級   100%

擦汗

原帖由 ckleung 於 2008-4-6 12:53 發表
    唔該哂 leefs 兄。
    昨日三時許在九龍灣場走了一次長課(以半馬的標準),兩小時  400m x 50 laps。昨日太陽十分猛,好熱,好在間中有些微風。跑完後要立即補充大量水份及運動飲品,但場內其中一部售賣「速x」的機故障 ...

我上星期都有嚟過CK兄主場,
    本來想走10公里,但跑落發覺條跑道地膠損耗十分嚴重,很多地方有光禿洞及碎石,比起斧山道硬了很多,
    最後我走過20个圈因腳底開始起水泡…所以結束作客之行。

升級   49.6%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2008-4-7 20:25 發表

本來想走10公里,但跑落發覺條跑道地膠損耗十分嚴重,很多地方有光禿洞及碎石,比起斧山道硬了很多,

呢個場內的泰坦地去年曾經部份重舖,可以見到不同顏色。可能因觀塘區多數學校都會選擇此場開運動會,所以損耗較快。
    各位ching如到此場,請小心近室外運動場那邊彎位,lane 1 & 2 中段有小小凸起。

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝CK兄提點, 我間唔中都會黎下, 不過係同D舊同事踢波, 下次去順便跑番轉先得.

原帖由 ckleung 於 8-4-2008 08:48 發表

呢個場內的泰坦地去年曾經部份重舖,可以見到不同顏色。可能因觀塘區多數學校都會選擇此場開運動會,所以損耗較快。
    各位ching如到此場,請小心近室外運動場那邊彎位,lane 1 & 2 中段有小小凸起。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 leefs 於 2008-4-7 20:25 發表

me2... 上個星期六(12/4)都黎過你地個場, 跑道個地膠即使損耗十分嚴重都冇乜點影響到我跑10K長課...(果日跑左10.81KM, 中途叉水三次), 天氣都唔係咁好...

因為... 我係跑第7線

btw, 果個場都係我中學時代搞陸運會個場地ga...

升級   100%

擦汗

原帖由 大隻添跑手 於 2008-4-18 21:32 發表

me2... 上個星期六(12/4)都黎過你地個場, 跑道個地膠即使損耗十分嚴重都冇乜點影響到我跑10K長課...(果日跑左10.81KM, 中途叉水三次), 天氣都唔係咁好...

因為... 我係跑第7線

btw, 果個場都係我中學時代搞 ...

此場地都有个很好的設施,
    就是獨立的洗腳地方(正確是洗鞋底),更衣室裡邊空間都幾大。

升級   100%

擦汗

各位留意:
    由於月初學校停課,本月時間表之改動很大,很多運動會及訓練班都已經取消了…

最好先致電運動場查詢。

升級   100%

擦汗

五月份時間表已經更新了…
    http://www.lcsd.gov.hk/b5/doc/ls_sportground_kt_0805.pdf

升級   100%

擦汗

六月份時間表已經更新了…

http://www.lcsd.gov.hk/b5/doc/ls_sportground_kt_0806.pdf

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

7月份開始封場, 朝8點半至晚5 , 除左假期

升級   100%

擦汗

原帖由 大隻添跑手 於 2008-7-5 20:42 發表
    7月份開始封場, 朝8晚5 , 除左假期

謝謝 大隻添跑手  提供信息!
    九龍灣運動場7月份09:00-17:00關閉維修,
    即是可於09:00前或17:00後及星期日全日開放跑道…

升級   49.6%

該用戶從未簽到

各位CHING請留意,九龍灣場貼出告示:由7月21日開始,男廁及更衣室將進行工程,暫停使用,如有需要可到對面室內運動場。

升級   100%

擦汗

原帖由 ckleung 於 2008-7-16 16:23 發表
    各位CHING請留意,九龍灣場貼出告示:由7月21日開始,男廁及更衣室將進行工程,暫停使用,如有需要可到對面室內運動場。

咁即是有冇"looker"及沖身等服務提供?
    其實九龍灣公園地方咁大,
    "運動場"維修時實在要相應開放設施比市民跑步使用…
    唔好比人覺得香港只有"馬術"!!!

升級   49.6%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

皇上,息怒!

個場舊年封閉女廁同女更衣室維修,今年封閉男廁同男更衣室,好公平啊!
    至於 locker,可能會少咗。

待微臣定時巡視,再向皇上報告。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 15# 的帖子

升級   49.6%

該用戶從未簽到

啟稟皇上:臣近日不慎誤觸洪爐,雖不致焦頭爛額,亦招來心煩氣燥。故自閉關數天,以靜身心,續研律例,再三核證,現稍有心得,惟尚餘數項疑難未釋,只得再覓高人相助。臣雖不問世情,仍念我皇疆土,故微服出巡,至九龍灣場所,該處雖頽垣敗瓦遍地,喜見LOCKER (番文)尚開,特此速回啟奏,以解皇上憂心。現今鄰邦城門失火,恐皇上或遭池魚之災,還望皇上慎之。
    願我皇慢跑、慢跑,勿亂跑。臣苦諫。

升級   100%

擦汗

升級   100%

擦汗

注意此場地9月份大部份時間~關閉維修!

升級   100%

擦汗