香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

茅坪薑茶

升級   0%

該用戶從未簽到

今年有幸飲過傳說中的茅坪薑茶,今日又無意中看到這篇關於黃山的介紹,甚是感人。希望今年會參加毅行的朋友們,在茅坪遇見這位大叔時,能給予他真誠的致意。
http://fatboylibrary.blogspot.com/2008/07/blog-post_15.html
+1 0
上一篇︰賽後投票-2010.2.16 美津濃第29屆發財跑 (共19票,3.74 分)下一篇︰2010.02.16 美津濃第29屆發財跑 by CATCAT

升級   0%

該用戶從未簽到

睇過黃山的故事後,以後都唔敢嫌d杯無洗過了....可能自備水杯囉!
果日小弟都有飲,當時真係好多謝佢碗熱薑茶,無諗過原來無水洗碗,但顧不了那麼多,天氣好凍,熱熱的薑茶喝下去,全身暖晒,下次有機會,會大聲d講多謝佢!

升級   68.6%

該用戶從未簽到

如果有機會,出年試吓做義工。

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

真的被黃山對山的熱情、行山者的熱誠所感動。

以前都有上過山友行買嘢,印象中我的第一個大背囊Jackel是在那兒買的,
    打算於農厝年用來遠征台灣的奇箂山,由於會落雪及攀岩,及打算蹤走至盧山,
    所需物資甚多,我要負責捎約60磅物資,於香港操山時已發覺Jackel背囊唔掂,
    最終於出發前向人借了個英國做的Lowe,但因背長size唔啱我,去到結果都要
    和隊友交換了Karrimor才揹得掂,Karrimor背囊從始成為我的信心選擇。

自始我便沒再去山友行買嘢了,唔多唔少係個Jackel背囊令我失信心,但
    唔關山友行事,係一分錢一分貨,我買平背囊自然効用有限;但始終上山用品
    要有保証,隨時影响生命,所以便唯有慳其他都唔慳爬山裝備。

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-2-17 10:06 發表
    睇過黃山的故事後,以後都唔敢嫌d杯無洗過了....可能自備水杯囉!
    果日小弟都有飲,當時真係好多謝佢碗熱薑茶,無諗過原來無水洗碗,但顧不了那麼多,天氣好凍,熱熱的薑茶喝下去,全身暖晒,下次有機會,會大聲d講多 ...

果次...來到茅坪,天寒地凍,衣衫單薄,果杯熱辣辣薑茶落肚,雖然只喝了一口,但即時曖由心生..事後好似忘記了講聲多謝..因為見到隊長除鞋療傷..有些震驚...下次..下次一定補回。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 鬼影 於 2010-2-17 11:17 發表
    如果有機會,出年試吓做義工。

我都有咁既心願....希望有日可以實現~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2010-2-17 11:46 發表

如果我幫到手,我都願意做義工,唔駛黄山一個人咁辛苦。

原來是有很多人願意幫手的....等我多玩1-2次毅行後...約埋你地去幫下佢手都好喎~~

升級   56.2%

該用戶從未簽到

多謝平兄分享,原來呢d 薑茶背後有個甘既故事~~
    我第一年玩毅行都唔知d 杯係冇洗,只係d 隊友講比我知我先知,但都飲左~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-2-18 01:03 發表

原來是有很多人願意幫手的....等我多玩1-2次毅行後...約埋你地去幫下佢手都好喎~~

如果幫手擔水,最好預備d有蓋既水桶,咪唔洗倒瀉晒囉!

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

黃山是有心人, 樂觀...好值得學習.